Internetes közvetítők: Sok az eszkimó

  • - bodoky -
  • 2000. április 13.

Belpol

...és kevés a fóka. Mégis egyre több hirdetés kecsegteti gyors álláslehetőségekkel azokat, akik önéletrajzuk, tanulmányi és karrieradataik megadásával regisztrálják magukat a gombamód szaporodó internetes munkaközvetítő-szolgáltatások valamelyikén. A felkínált állások között böngészve azonban hamarosan rájövünk, hogy ha nem a mostanában divatos szakmák - marketinges, informatikus, ilyesmi - valamelyikében tevékenykedünk, az online adatbázisok sem segítenek sokat, viszont nagyobb merítést és roppant hatékony előszelekciót tesznek lehetővé a munkaadói oldalon.
...és kevés a fóka. Mégis egyre több hirdetés kecsegteti gyors álláslehetőségekkel azokat, akik önéletrajzuk, tanulmányi és karrieradataik megadásával regisztrálják magukat a gombamód szaporodó internetes munkaközvetítő-szolgáltatások valamelyikén. A felkínált állások között böngészve azonban hamarosan rájövünk, hogy ha nem a mostanában divatos szakmák - marketinges, informatikus, ilyesmi - valamelyikében tevékenykedünk, az online adatbázisok sem segítenek sokat, viszont nagyobb merítést és roppant hatékony előszelekciót tesznek lehetővé a munkaadói oldalon.

Internetes munkaközvetítők

Az internetes álláskeresésnek többféle módja van: a virtuális közvetítőirodák előtt érdemes próbálkozni a potenciális munkaadók honlapjain is, ugyanis a legtöbb jól menő cég ma már a neten is meghirdeti betöltetlen pozícióit, így ideális esetben egy e-mail elküldése után másnap már be is mutatkozhatunk az illetékes humánerőforrás-gazdálkodónak. Feladhatunk továbbá apróhirdetést, ezt lehetőleg valamelyik nagyobb nézettségű portálon tegyük - ellenkező esetben nem ér sokat, ráadásul kínossá válhat, ha jelenlegi munkahelyünkön is rákattint valaki. Filozófus, paleontológus vagy kohómérnök végzettséggel ne frusztráljuk magunkat az online apróhirdetések böngészésével sem, illetve csak akkor, ha bébiszitteléssel kívánjuk előteremteni tudományos munkásságunk anyagi hátterét - ellátogathatunk viszont a nyugati szakmai szervezetek honlapjaira ösztöndíjpályázatokat gyűjteni. Az eredeti tőkefelhalmozás kora sajnos nálunk sem kedvez a szellem embereinek.

Ha viszont keresett szakmában, ám kvalitásunkhoz méltatlan honoráriumért robotolunk, az internet jó megoldás lehet:

anonimitásunkat megőrizve

léphetünk a munkaerőpiacra az internetes fejvadászok közvetítésével. A regisztráció ingyenes, és egy délután leforgása alatt akár egy tucat iroda adatbázisába is becsekkolhatunk, sikeres állásváltoztatás után pedig egy egérkattintással eltűnhetünk belőlük, a cechet az új munkaadó fizeti. Ahogy a hagyományos, az internetes fejvadászok egy része is kifejezetten felső és középvezetők toborzásával foglalkozik, illetve egy-egy speciális területre (például multinacionális telekommunikációs vállalatoknak) keres magasan képzett szakembereket. Ilyen például a HILL International (www.hill.hu), amely "személyzeti tanácsadó cégként" definiálja magát, és évente mindössze 2000 megbízás sikeres teljesítésével saját bevallása szerint 1,5 millió dollárt kaszál. A cég internetes adatbázisa közel 17 000 önéletrajzot tartalmaz, a nyilvánosan meghirdetett állásajánlatok száma viszont csupán néhány tucat - ez az arány hasonlóan alakul a többi adatbázisban is. A HILL az internet mellett újsághirdetéssel és a klasszikus, lenyomozós-megkörnyékezős fejvadászat módszerével is operál.

Az internetes munkaközvetítők másik fajtája szélesebb célcsoport igényeit próbálja meg kielégíteni, inkább nagy példányszámú hirdetési lapok piacára pályáznak, semmint a borsos közvetítői díjakra. Ilyen a HVG most induló

Jobline

szolgáltatása (www.jobline.hu), amely masszív reklámkampánnyal kezdte működését: erre szükség is van, hiszen munkavállaló legyen a talpán, aki kiigazodik a sokszereplős közvetítő-piacon, pláne az interneten, ahol egy alagsori betéti társaság ugyanolyan csicsás honlappal nyomul, mint a multinacionális embervadászok.

A Jobline adatbázisában lapzártakor már nagyjából hatezer önéletrajz és 14 állásajánlat szerepel, a munkaadók azonban hirdetés nélkül is hozzáférnek a többféle szempont szerint kereshető önéletrajzokhoz - fizetni csak az összes kritériumnak megfelelő biográfiákért kell, a pályázó személyes adatai csak a megvásároltakban szerepelnek, és ott is csak akkor, ha az illető hozzájárul. Az önéletrajzok tulajdonosai a regisztráció során választott jelszóval a későbbiekben is hozzáférnek adataikhoz, és tetszés szerint módosíthatják őket. A kiadó leteszi a nagyesküt, hogy "maradéktalanul betartja az adatvédelmi törvény vonatkozó rendelkezéseit, valamint az üzleti célú adatkezelés írott és íratlan szabályait", vagyis nem fog porszívóreklámokkal bombázni, nem adja ki a címünket direkt marketinggel foglalkozó cégeknek, és nem küld ránk biztosítási ügynököt.

A politikai korrektség netovábbja a Jobline-on az, hogy az önéletrajz "nem tartalmazhat faji eredetre, nemzeti, nemzetiségi és etnikai hovatartozásra, politikai véleményre vagy pártállásra, vallásos vagy más meggyőződésre, egészségi állapotra, kóros szenvedélyre, szexuális életre, valamint büntetett előéletre vonatkozó személyes adatokat", ellenkező esetben nem kerül be az adatbázisba - tehát ha valaki többnejűség miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, alkalmi hasisfogyasztó muzulmán vallási vezetőt keres, nem úszhatja meg a személyes elbeszélgetést, és a pályázónak virágnyelven kell fogalmaznia akkor is, ha kizártnak tartja, hogy egy bizonyos források által Fidesz közelinek mondott bányavállalatnál legyen könyvelő.

- bodoky -

A közvetítők

http://www.startonline.net/

http://www.jobpilot.hu/

http://www.jobline.hu/

http://www.hill.hu/

http://www.multijob.hu/

http://www.job.hu/

http://hudir.hungary.com/Magyar/Business/Jobs/

Figyelmébe ajánljuk