Ismét rekordot döntött az előválasztás

  • narancs.hu
  • 2021. október 16.

Belpol

Pénteken 102 ezren szavaztak.

Tegnap ismét megdőlt a rekord: közel 102 ezren vettek részt az előválasztáson – írja közleményében az Országos Előválasztási Bizottság.

A nap pontos adatai az alábbiak szerint alakultak:

Sátorban megjelent: 78.471 fő.

Interneten keresztül adta le szavazatát: 23.525 fő.

Összesen tehát 101.996 polgár voksolt pénteken arra, hogy Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter legyen a 2022-es választásokon az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel hat nap után 543.585 fő.

Az új szavazók száma is tovább nőtt. Már több mint 166 ezer olyan szavazó vett részt a második fordulóban, aki az elsőben még nem. Az előválasztás két fordulójában összesen 800 ezer választópolgár élt az előválasztáson a választójogával.

Az előválasztás ma estig tart. Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be. Az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója. Az online szavazatokat fizikailag is rögzítik. A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat ma éjjel szállítják a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik a szavazatszámlálás. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk