Itthon menekültek betelepülését segítő szervezetként emlegeti, Brüsszelben megszavazta a Fidesz az erősebb uniós határőrséget

  • narancs.hu
  • 2019. április 3.

Belpol

A magyar kormány nem tiltakozott az ellen, hogy szélesebb jogkörrel ruházzák fel az EU határőrizeti ügynökségét, a Frontexet.

A magyar kormány brüsszeli állandó képviselője hétfőn jóváhagyta az európai határ- és parti őrség megerősítését. Azon a szavazáson, melyen az uniós kormányokat az EU-ban képviselő nagykövetek voksoltak a javaslatról, amely szélesebb jogkörrel ruházza fel az EU határőrizeti ügynökségét, a Frontexet – írja az Indexen az Eurológus.

Három nagykövet szavazott nemmel. A magyar kormány nem tiltakozott.

A terv szerint a Frontex személyi állományát 2027-ig fokozatosan tízezer főre bővítenék, a költségvetését 2021 és 2027 között közel megháromszoroznák, a szárazföldi határok védelmére járműveket, a Földközi-tengeri határ védelmére hajókat, a kitoloncolt menedékkérők visszaszállítására pedig repülőgépeket szereznének be.

A Frontex a tervek szerint együttműködne az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségével (EASO), amelynek az a feladata, hogy segítse a tagállamokat a menedékkérelmek elbírálásában.

De extrém bevándorlási nyomás esetén például a Frontex segítene a nemzeti határőrségeknek a menedékkérők fogadásában, a kérelmek elbírálásában, és a védelemre nem jogosultak visszaküldésében.

A magyar kormánypropaganda mindeddig úgy állította be a javaslatot, mintha az lenne a célja, hogy segítsen minél több bevándorlót az EU-ba juttatni, és hogy elvegye a határőrizet jogát a tagállamoktól.

Az Európai Bizottság többször is cáfolta ezen állításokat.

„Alapvetően érthető, hogy a magyar kormány egyetért a reformtervezettel, hiszen az EU pontosan azt teszi, amit az Orbán Viktor évek óta követel: egy migrációs válság esetén alkalmazandó vészforgatókönyvvel erősíti meg az uniós határokat, ami a nemzeti szuverenitást is tiszteletben tartja” – nyilatkozt a DK alelnöke, Niedermüller Péter, aki az EP-ben a szociáldemokrata frakció részéről vett részt a jogszabály megalkotásában.

Figyelmébe ajánljuk