Jelen: 5 milliárd forintért vett fel nem használt PCR-tesztet semmisíttet meg az állam

  • narancs.hu
  • 2021. november 23.

Belpol

A tavaly vett tesztek idén tavasszal lejártak, és most még a megsemmisítésük is pénzbe kerül. 

Közel 5 milliárd forint értékű, tavaly beszerzett és időközben lejárt tesztet selejtez le és semmisít meg az állam – írja a Jelen

Tavaly nem csak lélegeztető gépeket vásárolt nagy mennyiségben a kormány, hanem PCR-teszteket is, a milliárdos beszerzést a Külügyminisztérium bonyolította. A lap információi szerint

  • a kínai Fosun cégtől összesen 3,4 milliárd forintért vásárolt a külügy (tesztenként 6070 forintért), ezek idén március vége, április elején jártak le;
  • a koreai Clinomics cégtől 161 millió forintért vettek teszteket (darabját 2593 forintért), ezek 2021. április 20-án jártak le;
  • a szintén kínai Maccura tesztjeiből pedig 1,355 milliárdért vásároltak (darabjáért 4106 forintot fizetett a magyar állam), de ezek is lejártak április 7 és 13. között. 

A lap úgy tudja, ezek a tesztek mennek most mind a kukába, a megsemmisítést az Országos Kórház Főigazgatóság (OKFŐ) rendelte el, a munkát a SEPTOX Kórházi és Egészségügyi Hulladékokat Gyűjtő, Szállító és Ártalmatlanító Kft. végzi.

A lap az OKFŐ-t is megkérdezte a dologról, amely végül közérdekű adatigénylésre azt közölte, hogy a kért információk (milyen eszközöket selejteznek le, hányat, és mennyibe kerültek) "ellátás biztonsági szempontból döntés előkészítését megalapozó olyan stratégiai adatok, amelyek további jövőbeli döntések megalapozását is szolgálják, valamint amelyek megismerése az Állami Egészségügyi Tartalékot kezelő szerv feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását veszélyeztetnék", ezért az adatkérést el is utasították.

A lap információi szerint ugyanakkor a SEPTOX Kft. darabonként 206 forintért semmisíti meg a kidobásra ítélt teszteket, vagyis a fel nem használt teszteknek még a megsemmisítése is pénzbe kerül, a Jelen számításai szerint 206 millió forintba. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!