Jó minőségű, állami egészségügyi ellátás ígéretével kampányol az ellenzék

Belpol

A leendő kormány feladata, hogy egy tisztességes, mindenki számára elérhető rendszert hozzon létre.

Az ellenzéki pártok azt ígérik, hogy egy kormányváltás után mindenki hozzáférést kap a jó minőségű, állami egészségügyi ellátáshoz.

Komáromi Zoltán, a Demokratikus Koalíció szakértője hétfőn – a Párbeszéd és a Momentum politikusaival közösen tartott – online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök fizetőssé tette a magyar egészségügyet, és ezt a „lopakodó átalakítást a szemünk láttára végezte”.

A magánegészségügyi ellátás egyre inkább „az oligarchák és a NER-lovagok fennhatósága alá kerül”, egy leendő kormánynak azonban az a feladata, hogy egy tisztességes, mindenki számára elérhető, államilag finanszírozott egészségügyi rendszert „hozzon létre, alakítson át vagy működtessen” –fogalmazott.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, hogy a „lopakodó egészségügyi privatizáció” akkor kezdődött, amikor Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter vezetésével „megszüntették” a tb-járulék járulékjellegét, és átalakították azt egy adóvá. Hangsúlyozta, hogy a járulékot a kormánynak vissza kell forgatnia arra a területre, ahová befizették, az adót azonban arra költheti, amire akarja.

Orbán Viktor, Rogán Antal és „bűnszervezetük” az egészségügyben befizetett járulékból stadionokat épített – állította a képviselő. Szerinte a döntéshozók azért tartják alacsonyan a szakdolgozói béreket, hogy ezek az emberek átmenjenek dolgozni a magánegészségügyi ellátásba.

Felemelik a szakdolgozók bérét és megbecsültté teszik az egészségügyi szakmát – ígérte.

Havasi Gábor, a Momentum szakpolitikusa azt mondta, a kormányon lévők az elmúlt 12 évet arra használták, hogy „tudatosan lerohasszák az állami egészségügyet és közben megerősítsék a magánegészségügyi ellátást". Szerinte ma már alig van olyan magánegészségügyi ellátás, amit "ne hálózna be az Orbán-rendszer", az állami egészségügyi ellátás pedig átláthatatlan, széttöredezett, a koronavírus-járvány előtt és alatt a betegek nem tudták, hogy hova kell fordulniuk a problémájukkal.

Az ellenzék egészségügyi programjáról Fülöp Zsófia írt terjedelmes cikket e heti lapszámunkban. Hány milliárdból lehet megújítani az egészségügyet? A pluszforrások biztosítása mellett milyen változtatásokra van szükség? Politikusokkal és szakértőkkel beszélgetett az ellenzék egészségügyi programjáról. A teljes interjút keressék a nyomtatott Magyar Narancsban, vagy digitális előfizetéssel olvassák el a weben.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk