Készül az ellenzék egészségügyi programja

Nagyot sóhajtson

Belpol

Hány milliárdból lehet megújítani az egészségügyet? A pluszforrások biztosítása mellett milyen változtatásokra van szükség? Politikusokkal és szakértőkkel beszélgettünk az ellenzék egészségügyi programjáról.

Béremelés, átláthatóság, erős állami egészségügy, önálló egészségügyi minisztérium és ezermilliárd forint – nagyjából ez a lényege az ellenzék december 29-én bemutatott egészségügyi programjának. A sajtótájékoztatón a momentumos Havasi Gábor és a jobbikos Lukács László György mellett a DK-s Komáromi Zoltán volt ott – Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt utóbbit bízta meg az egészségügyi stratégia megalkotásával és kommunikálásával. Komáromi 2018-ban is hasonló szerepet töltött be, akkor az Együtt tagjaként Karácsony Gergely árnyékkormányának volt a résztvevője. Az alapvető 2018-as programpontokhoz képest sok változás nincs, eltekintve attól, hogy az állami egészségügyi ellátórendszeren belül azóta rosszabb a helyzet, és még több pénzre van szükség a rendbetételéhez.

Menetrend

A hat ellenzéki párt az előválasztás előtt összehozott egy minimumprogramot, amelyet mindenki elfogadott a jövőbeli kormányzás „közös alapjaként”. A folyamatot a Párbeszéd koordinálta, és ők a 2018-as ellenzéki programot aktualizálták szakértők segítségével. Közben alakult egy civil szakmai fórum is azzal a céllal, hogy javaslatokat tegyenek és szakmai programot alkossanak, amely aztán alkalmas lesz az egészségügy megújítására, bárki is kerüljön hatalomra. A szakértői anyag Márki-Zay Péternek is tetszett, így a civil fórum és az MZP által kijelölt Komáromi Zoltán elkezdték a közös munkát. A Párbeszéd által koordinált, illetve a másik szakértői program a legtöbb ponton érdemben nem tért el tartalmilag egymástól, a különbségeket pedig a viták során igyekeztek feloldani. Az összefésülés jól halad, hamarosan publikálásra kész állapotba kerül.

A munkát a 2018 végén megalakult Ellenzéki Együttműködés (ELEGY) egészségügyi szakbizottsága is segítette. A bizottságban, amelynek szakmai koordinátora Falus Ferenc, pártpolitikusok és szakemberek hosszabb ideje dolgoznak együtt, és arra készülnek, hogy a hosszabb, „kifejtős” szakanyagot 10 könnyen emészthető pontban foglalják össze, így szólítva meg a lakosságot és az egészségügyben dolgozókat. Megerősítette ezt Komáromi Zoltán is, hozzátéve, hogy a programalkotás több szinten és több lépcsőben zajlik. Az egészségügyi programért felelős munkacsoportban minden pártból vannak politikusok és szakértők. Ezután más szakbizottságokkal, például a szociális, oktatási vagy gazdasági bizottsággal egyeztetnek, hiszen egyes prog­ram­elemek a szociális szférát vagy az oktatást is érintik, a gazdasági bizottsággal pedig a megvalósíthatóságról és a forrásokról kell tárgyalni. Ezután az egységes kormányprogram kialakításáért felelős, Arató Gergely vezette testülethez, utána pedig a pártelnökök tanácsa elé kerül az anyag, ez utóbbi hozza meg a végső politikai döntést. Az egészségügyi programalkotás a bizottságokban dolgozók szerint a finisben jár.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk