Joggal erőszakoskodtak a Valton őrei, mert (sic!) a tüntetők zavarták a munkát – Megszólal a Városliget Zrt.

  • -ngm-
  • 2018. április 26.

Belpol

Ugyanis „arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazható”.

Reagált a Városliget Zrt. a tegnap esti történtekre, amikor is a Valton biztonsági őre leütött egy nőt, aki agyrázkódást szenvedett, illetve más valtonos munkavállalók egyebek mellett a nyakánál fogva fogtak le egy férfit, akit később még hátulról hátba is rúgtak, aki ettől a földön terült el.

false

A dulakodásról itt és itt írtunk. Az ügyben a rendőrség már nyomoz.

Nemrég megkaptuk a múzeumprojektet irányító Városliget Zrt. közleményét, amelyben például olyan gyöngyszemek szerepelnek, hogy „arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazható”, illetve az egész dulakodás annak tudható be, hogy a civilek rátámadtak a munkagépekre, és az indulatok csak „ezután szabadultak el”.

De nem akarjuk minősíteni a közleményt, amely lényegében teljesen legitimnek tekint egy közterületre bejelentett demonstráció szétverését, és nem gondolja azt, hogy egy ilyen helyzetet a rendőrségnek kéne kezelnie, és nem egy magáncég izomembereinek, akik nőt ütnek le, és hátulról rúgnak hátba civileket.

Íme tehát a Városliget Zrt. dulakodást érintő reakciója:

„A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy eddig és a jövőben is csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során és elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre természetesen alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívta a figyelmét.

A Városligetben régóta ismert, kis létszámú, politikai motivációjú tiltakozók a korábbi évek során számtalan bűncselekményt, szabálysértést és provokációt követtek már el a garázdaságtól a rongálásig, súlyos anyagi károkat okozva a beruházónak. Az elmúlt hetekben szintén a Néprajzi Múzeum építési területét határoló kerítést törték be több helyen, míg tavaly év végén a Városliget Zrt. német partnerének speciális faátültető gépét rongálták meg olyan súlyosan, hogy csak elhúzódó, jelentős költségekkel járó procedúrával tudták kijavítani. A Városliget Zrt. minden alkalommal feljelentést tett.

A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezései értelmében arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazható abban az esetben is, ha erőszakos, provokatív támadás éri a biztosított területet vagy eszközt. Ugyanakkor a demonstrálók és a biztonsági személyzet cselekedeteinek kivizsgálása az arra hatáskörrel és illetékességgel bíró rendőrség feladata.

Tegnapi napon a Ligetvédők kevesebb mint egy tucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal. Az indulatok ezt követően szabadultak el. A Városliget Zrt. természetesen jogszabályi keretek között mindenki véleménynyilvánítási szabadságát tiszteletben tartja, ugyanakkor valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódik és elítél, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó.

A tiltakozások apropóján fontos megegyezni, hogy a Városliget Zrt. a park megújítása során mindent megtesz azért, hogy valamennyi egészséges fát megtartson, a betegeket kezelje és a Liget Budapest Projekt végrehajtásával újjászülessen a park teljes növény- és állatvilága.”

Megrázó felvétel: Ott álltak mellette a rendőrök, amikor a kigyúrt biztonsági egyszerűen kiütötte a tiltakozó nőt

A Valton embere a földre küldte a nőt. Reggeli posztunkban beszámoltunk arról, hogy milyen elképesztő jelenetek zajlottak tegnap este a Városligetnél a Ligetvédők és a Valton biztonsági emberei közt.

Figyelmébe ajánljuk