Káel Csaba szerint a különleges DNS-ünk teszi vonzóvá Magyarországot a filmipar számára

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Belpol

Mi más? 

Évek óta egyre több külföldi filmes produkció forgatása zajlik Magyarországon, itt forgott egyebek mellett a Szárnyas fejvadás 2049, a Dűne és a Fekete Özvegy is. Itt készült a velencei filmfesztiválon debütáló és Oscar-esélyesnek tartott Szegény párák (Poor Things) is. 

A siker hátteréről Káel Csaba filmügyi kormánybiztos nyilatkozott a Varietynek. A Telex szemléje szerint Káel azt mondta, kiindulási pont a rendszerváltás volt, amikor olyan magánstúdiók kezdhettek el működni Magyarországon, amelyek nemzetközi partnerekkel is együtt dolgoztak.

„A partnerek német, majd amerikai, olasz, angol producerek voltak, mi pedig elkezdtük kiépíteni a nemzetközi produkciók szolgáltatási hátterét” – magyarázta Káel. Ennél is fontosabb viszont szerinte az a tudás, amit a magyar szakemberek tudnak kínálni.

„Azt szoktam mondani, hogy különleges DNS-ünk van. Ez a DNS nem a testünkben van, hanem az elménkben. Ez a filmkészítéssel kapcsolatos tudásunk. Ez 123 év, és ez tényleg valami” 

– fogalmazott a kormánybiztos. 

 
 
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója a 13. Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásár sajtótájékoztatóján a Bálna Budapestben 2023. október 18-án. 
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
 

Hozzátette, előnyt jelent az is, hogy Budapest sokoldalú város, kiváló forgatási helyszínekkel. De nemcsak a fővárosban, az egész országban változatos helyszínek – például felújított várak és erődök – állnak a filmkészítők rendelkezésére, ráadásul a helyi vezetőkkel is jók a kapcsolatok, „nagyon nyitottak arra, hogy teret adjanak a produkcióknak”.

Káel Csaba szerint szeretnék feljelszteni a kreatív oldalukat, mert „a mert a magyarok nagyon kreatívak, és erős kreativitásunk van az utómunka és a CGI területén is”. Továbbá „nagyon nehéz magyar filmként megjelenni egy amerikai vagy világpiacon, de ha vannak koprodukciós és forgalmazási partnereink, akkor egyre magasabb pozícióba juthatunk”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk