Karácsony a főváros-kormány játszmáról: "Csapdahelyzetbe nem fogok belegyalogolni"

Belpol

A főpolgármester nem akar arról elhíresülni, hogy állandóan csak nemet mond.

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban részletes interjút olvashatnak Karácsony Gergellyel. A főpolgármestert Budapest és a kormány viszonyáról kérdeztük, miután egy múlt héten benyújtott törvényjavaslatból kiderült, hogy Orbánék megkötnék az önkormányzatok kezét a helyi iparűzési adó felhasználásában. Néhány részlet az interjúból:

Magyar Narancs: Arra számít, hogy a kormány az új törvényszövegre hivatkozva nem ad majd több pénzt, mondván, maradt még a fővárosnál ráfordítható hipa-bevétel?

Karácsony Gergely: Ha dekódolni akarom az üzenetet, akkor elképzelhető egy ilyen forgatókönyv, de szerintem ez rossz irány. Borzasztóan avítt az a szemlélet, amely a közösségi közlekedés szervezésében éles vonalat húz Budapest határánál ahelyett, hogy regio­nális léptékben gondolkodna. (...)

false

 

Fotó: Németh Dániel

MN: Elképzelhető egy olyan alku a kormánnyal, hogy a stadion támogatásáért több pénzt kérnek egészségügyre vagy közlekedésre?

KG: Atlétikai stadion abban az értelemben biztosan nem lesz, hogy csak egy olyan sportkomplexumot tudunk elképzelni, amely nemcsak a vb-re készül, hanem alkalmas a rekreációs tömegsport bázisának is. És igen, ez az ügy az idő szorítása miatt óhatatlanul részévé válik egy nagyobb csomagnak. Nem zsarolunk, nem feltételeket szabunk, de van egy politikai mandátumunk, és szeretnénk aszerint eljárni. (...)

MN: Hisz még annak a kormányzati ígéretnek, ami gyakorlatilag politikai vétójogot adott a Fővárosi Közgyűlésnek a budapesti beruházások felett?

KG: Nem akarok az a főpolgármester lenni, aki arról híresül el, hogy állandóan csak nemet mond, még akkor sem, ha egy csomó kormányzati tervet károsnak gondolok. A kormány úgy állítja be a dolgot, hogy ők hoznak Budapestre fejlesztéseket, ők megmondják, hogy nekik mi a fontos, és én ezek közül kiválaszthatom, mit nem támogatok. Ez egy csapdahelyzet, amibe nem fogok belegyalogolni. Én szeretnék ráírni erre a listára, például egy olyan programot, amivel a kerületek kezében lévő járóbeteg-ellátást öt év alatt radikálisan javítani tudjuk egy fél Nemzeti Galéria árából.

A Magyar Narancs november 21-i számában olvasható teljes cikkből kiderül, mit gondol a főpolgármester az Erdogan-látogatás okozta közlekedési káoszról, Tarlós István végkielégítéséről és Szöllősi György kitüntetéséről. Ha előfizetne az újságra, itt megteheti.

Archívum

Előző cikkemben (Európa, a mentőcsónak?, Magyar Narancs, 2019. október 17.) azt állítottam, hogy a bevándorlás szigorú korlátozása mellett szóló összes általam ismert és megfontolandónak tartott érv azonos struktúrát követ.

Figyelmébe ajánljuk