Karácsony arra kéri a budapestieket, hogy viseljenek maszkot a BKV-n

  • narancs.hu
  • 2021. október 26.

Belpol

Kötelezővé nem tudják tenni, de hangsúlyosan errre kéri az embereket. 

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester kedden délután ismertette a Fővárosi Operatív Törzs döntéseit, és arról beszélt, ismét szükség lenne korlátozó intézkedésekre, mert bár Budapesten nem rosszabb a járványhelyzet az országos átlagnál, a fertőzés mértéke olyan, mint egy éve hasonló időszakban, amikor már voltak korlátozó intézkedések. 

Kiemelte azt is, hogy Budapesten viszonylag magas az átoltottság, de így is szükség lenne megelőző intézkedésekre. Karácsony azt is mondta, kérték a kormánytól, hogy vagy rendelje el a maszkviselést, vagy tegyék lehetővé az önkormányzatok számára, hogy saját hatáskörben elrendelhessék, de erre nem kaptak választ. 

Ezért aztán mint mondta, a közösségi közlekedésen nem tudják kötelezővé tenni a maszkviselést, de

hangsúlyozottan arra kérte az embereket, hogy viseljenek maszkot a közösségi közlekedésen.

Azt is mondta, ez csak egy ajánlás, de nagyon hangsúlyos ajánlás. Hozzátette, a közösségi közlekedés használata egyébként nem veszélyes, de kutatások szerint a maszkviseléssel nagyban csökkenthető a fertőződés kockázata.  

Megjegyezte azt is, a főváros a saját intézményeiben, cégeinél már elrendelte a maszkviselést, és a szociális intézményekben már felütötte a fejét a fertőzés

Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a sajtótájékoztatón azt mondta, a bentlakásos szociális intézményekben ismét korlátozásokat vezetnek be: november 2-től kijárási tilalmat vezetnek be, a családhoz való eltávozás kivételével nem lehet majd kimenni a bentlakóknak. A családhoz való eltávozásra is speciális szabályokat vezetnek be, mert a lakók csak olyannal tudnak majd elmenni, akinek van védettségi igazolványa, az intézménybe visszaérkezés után pedig néhány napig izolálják majd őket, és utána egy gyorsteszttel ellenőrzik, hogy fertőzött-e. 

Azt is mondta, az idősotthonokban bevezették a kötelező maszkviselést és az érintésmentes látogatást. Emellett jelezte, hogy valamelyik intézménynek fertőtlenítőszerre vagy védőeszközre van szüksége, akkor szóljanak a fővárosnak, mert jelentős tartalékaik vannak ezekből. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk