Karácsony: "Vegyük vissza az álmainkat a kiváltságos kevesektől!"

  • narancs.hu
  • 2019. október 23.

Belpol

A főpolgármester olyan várost csinálna Budapestből, amilyen az ország is lehetne.

"Nem akartak sokat 1956 felkelői. Csak annyit, hogy ne hazudjanak a képünkbe a saját pénzünkön fenntartott csatornákon, hogy vezetőink ne a saját kiváltságaikat gyarapítsák, hanem a közjót szolgálják, és hogy az ország keletről nyugat felé forduljon" - mondta Karácsony Gergely újonnan megválasztott főpolgármester a Városháza előtt tartott október 23-i megemlékezésen.

Karácsony szerint 1989-ben is ezt akarta az ország, és ez fejeződött ki a tíz nappal ezelőtti önkormányzati választásokon is.

"Mit rontottunk el 30 éve? Talán azt hittük, mások megcsinálják helyettünk a köztársaságot. Kiválasztott keveseknek szolgáltattuk ki az álmainkat, és látjuk, mi lett belőle. Vegyük vissza tőlük!" - szólította fel a megjelent több ezer embert a főpolgármester.

Karácsony azt ajánlotta, Budapest legyen a köztársasági eszme őrzője, de szerinte azt sem szabad hagyni, hogy mesterségesen megosszák a fővárosi és a vidéki magyarokat, mert erős hidak kötik össze őket.

"Ne példabeszédeket tartsunk, hanem mutassunk példát becsületből, tisztességből, emberségből" - jelölte ki a városvezetők előtt álló feladatot.

Karácsony szerint a kormány is megértette az önkormányzati választások üzenetét, határozatba foglalták, hogy a budapesti vezetés nélkül nem döntenek fővárosi fejlesztésekről. "Ez kezdetnek nem rossz, de szeretném világossá tenni, nem az lesz, amit a budapesti vezetés akar, hanem az, amit a budapestiek akarnak."

A főpolgármester újfent megerősítette ígéretét, hogy a Városháza előtt most megnyitott parkolót hamarosan közparkká alakítják. Azt is mondta, olyan várossá teszik a következő öt évben Budapestet, amilyen Magyarország is lehetne, ha az '56-osok és a '89-esek álma megvalósult volna.

Karácsony Gergely beszéde után a Quimby együttes adott ingyenes koncertet.

Figyelmébe ajánljuk