Karácsony egyelőre jóval népszerűbb, mint egy fideszes kihívó

  • narancs.hu
  • 2023. július 19.

Belpol

Egy közvélemény-kutatás szerint most vasárnap a budapestiek 49 százaléka szavazna Karácsonyra. 

A Medián és a 21 Kutatóközpont közös felmérésének eredménye szerint Karácsony Gergely budapesti főpolgármester sokkal népszerűbb, mint egy esetleges fideszes ellenfele – számol be a hvg.hu.  

A kutatást a HVG megbízásából 2023. június 21-e és 23-a között készítette a Medián és a 21 Kutatóközpont, a budapestieket nem, kor és iskolai végzettség szerint reprezentáló 1000 fős minta telefonos megkérdezésével.

A felmérés szerint a budapestiek fele (49 százalék) állítja, hogy ha most vasárnap tartanák a főpolgármester-választást, Karácsony Gergelyre, míg meg nem nevezett fideszes ellenfelére 29 százalék voksolna.

Karácsony főleg a fiatal és az idősebb korosztályban népszerű (64 százalékos támogatottság a 18-29 évesek, 55 százalékos a 30-39 évesek és 48 százalék a 65 év felettiek körében), valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében (58 százalékos támogatottság). 

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a hivatalban lévő polgármesterek is bizakodva vághatnak neki a 2024-es önkormányzati választások előtti kampánynak, ugyanis a kerületekben összességében a budapestiek kétharmada (66 százalék) jónak vagy nagyon jónak ítéli meg saját polgármesterének teljesítményét (ez az arány persze kerületenként változik).

Az ellenzékiek nagyobb arányban vélekednek pozitívan kerületük vezetéséről, 77 százalék nyilatkozott elismerően, de a kormánypártiaknak is több mint a fele (57 százalék) osztja ezt a véleményt. A különbség valószínűleg abból adódik, hogy a kerületek többsége ellenzéki irányítás alatt van, így az ellenzéki válaszadók nagy része a saját oldala színeiben politizáló polgármestert értékelhetett, míg a fideszesek esetében ez jóval ritkább.

Az ellenzékiek elsöprő többsége (89 százalék) és a bizonytalanok, a Mi Hazánk- és MKKP-szavazók együttes csoportjának közel fele (48 százalék) Karácsonyra szavazna. A kormánypártok hívei az ellenzékiekkel megegyező arányban pártolják saját emberüket, csaknem kilenctizedük választaná a fideszes jelöltet.

Hozzáteszik, hogy a kutatás nem választási előrejelzés, csupán pillanatkép, egyrészt mert a majdani fideszes kihívó személye egyelőre nem ismert, másrészt az is lehetséges, hogy több mint két indulóval kell majd számolni.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk