Karácsony Gergely az újraválasztására készül

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 10.

Belpol

De annak drukkol, hogy a kormány úrrá tudjon lenni a jelenlegi krízisen, és csókoltatja Lázár János múzsáját.

Azt erősen kérdésesnek tartja, hogy Orbán Viktorék miként tudják Magyarországot kivezetni ebből a krízisből, képesek-e rá egyáltalán, de Karácsony Gergely, Budapest főplgármestere annak drukkol, hogy a kormány úrrá tudjon lenni a jelenlegi helyzeten – derül ki abból az interjúból, amit a Népszava készített vele.

„Ez kétségtelenül a kiútkeresés időszaka, ami rövidtávon kihagyott lehetőségeket jelenthet, de hosszútávon nyerhetünk vele” – ezt viszont már az ellenzék jelenlegi állapotáról mondta Karácsony. Önmagával kapcsolatban pedig egyértelműen fogalmazott:

„én vagyok az, aki megnyeri a 2024-es főpolgármester-választást és segíti a pártokat, hogy a kerületekben is sikeresek legyenek”.

Szerinte a főváros a járvány alatt és most, az energiaválságban is diktálja a tempót, a felmérésekből pedig azt olvassa ki, hogy „Budapest a következő önkormányzati választásokon nagyobb győzelmet arathat, mint 2019-ben”.

Megítélése szerint az ellenzéki utak nem váltak szét, de „eltérőek a fókuszpontok”. És ugyan sokkal kevesebb belső vitáik vannak, mint amire a hivatalba lépésekor készült, de attól még vannak, csak nem viszi ezeket a nyilvánosság elé. Mint mondta, a kormánnyal egyelőre nem igazán tudnak tárgyalni, és homályosnak nevezte a kormányzati viszonyokat is.

„Én türelmes vagyok, de azért eltelt már néhány hónap a kormányalakítás óta. Közben

csókoltatom Lázár múzsáját, akitől ihletet vár, hogy tárgyalóasztalhoz üljön velem.

Ha végre megjön a múzsa, akkor az állami beruházási listán túl az építési szabályok módosításairól is lenne mit beszélnünk. Abból, hogy felszámolták a Budapest ügyeivel foglalkozó intézményeket, elkenődtek a felelősségi körök a kormányban, úgy tűnik nekem, hogy a kormánynak jelenleg nincs Budapest-stratégiája” – mondta Karácsony.

Az energiaválsággal kapcsolatban úgy nyilatkozott: a villamos akkor nem fog járni, az utcai lámpák akkor sötétülnek el, ha valaki lekapcsolja az áramot. „Nem én leszek az. Lehet, hogy eljön az a pillanat, amikor nem tudjuk kifizetni a számlát, de nem mi állítjuk le járműveket és kapcsoljuk le a lámpákat.”

Szerinte a kormány egyáltalán nem akarja a közösségi közlekedést, mert túl sokba kerül és nem lehet kivenni belőle semmit. „A kormány számára is nyilvánvaló, hogy a főváros összes pénzügyi problémája ennek működtetéséből fakad” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy jelenleg nincs valós politikai szándék a víziközművek átvételére, mert nincs rá pénz. Szóbeli tájékoztatást kaptak, erre kellene átadniuk a 450 milliárdos víziközművagyont, beleértve egy 150 éves céget és vízbázisokat. „Nem adjuk, ahogy mások sem” – mondta.

Budapestnek a következő évben 55 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetniük a központi költségvetésbe, de

Karácsony Gergely szerint ezzel együtt a kormány most nagyobb bajban van, mint a főváros.

„Túlélünk, ha beledöglünk is. Ha nem sikerül megfékezni az energiaárakat, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Nem ölbe tett kézzel nézzük a folyamatot, de nincs ma Európában olyan városvezető, aki biztosan meg tudná mondani, hogy mit hoz a holnap. Budapest polgárait felnőttként kezelve nem tudok más ígérni, mint azt: nagyon nehéz időszak jön” – zárta az interjút a főpolgármester.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.