Karácsony Gergely az újraválasztására készül

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 10.

Belpol

De annak drukkol, hogy a kormány úrrá tudjon lenni a jelenlegi krízisen, és csókoltatja Lázár János múzsáját.

Azt erősen kérdésesnek tartja, hogy Orbán Viktorék miként tudják Magyarországot kivezetni ebből a krízisből, képesek-e rá egyáltalán, de Karácsony Gergely, Budapest főplgármestere annak drukkol, hogy a kormány úrrá tudjon lenni a jelenlegi helyzeten – derül ki abból az interjúból, amit a Népszava készített vele.

„Ez kétségtelenül a kiútkeresés időszaka, ami rövidtávon kihagyott lehetőségeket jelenthet, de hosszútávon nyerhetünk vele” – ezt viszont már az ellenzék jelenlegi állapotáról mondta Karácsony. Önmagával kapcsolatban pedig egyértelműen fogalmazott:

„én vagyok az, aki megnyeri a 2024-es főpolgármester-választást és segíti a pártokat, hogy a kerületekben is sikeresek legyenek”.

Szerinte a főváros a járvány alatt és most, az energiaválságban is diktálja a tempót, a felmérésekből pedig azt olvassa ki, hogy „Budapest a következő önkormányzati választásokon nagyobb győzelmet arathat, mint 2019-ben”.

Megítélése szerint az ellenzéki utak nem váltak szét, de „eltérőek a fókuszpontok”. És ugyan sokkal kevesebb belső vitáik vannak, mint amire a hivatalba lépésekor készült, de attól még vannak, csak nem viszi ezeket a nyilvánosság elé. Mint mondta, a kormánnyal egyelőre nem igazán tudnak tárgyalni, és homályosnak nevezte a kormányzati viszonyokat is.

„Én türelmes vagyok, de azért eltelt már néhány hónap a kormányalakítás óta. Közben

csókoltatom Lázár múzsáját, akitől ihletet vár, hogy tárgyalóasztalhoz üljön velem.

Ha végre megjön a múzsa, akkor az állami beruházási listán túl az építési szabályok módosításairól is lenne mit beszélnünk. Abból, hogy felszámolták a Budapest ügyeivel foglalkozó intézményeket, elkenődtek a felelősségi körök a kormányban, úgy tűnik nekem, hogy a kormánynak jelenleg nincs Budapest-stratégiája” – mondta Karácsony.

Az energiaválsággal kapcsolatban úgy nyilatkozott: a villamos akkor nem fog járni, az utcai lámpák akkor sötétülnek el, ha valaki lekapcsolja az áramot. „Nem én leszek az. Lehet, hogy eljön az a pillanat, amikor nem tudjuk kifizetni a számlát, de nem mi állítjuk le járműveket és kapcsoljuk le a lámpákat.”

Szerinte a kormány egyáltalán nem akarja a közösségi közlekedést, mert túl sokba kerül és nem lehet kivenni belőle semmit. „A kormány számára is nyilvánvaló, hogy a főváros összes pénzügyi problémája ennek működtetéséből fakad” – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy jelenleg nincs valós politikai szándék a víziközművek átvételére, mert nincs rá pénz. Szóbeli tájékoztatást kaptak, erre kellene átadniuk a 450 milliárdos víziközművagyont, beleértve egy 150 éves céget és vízbázisokat. „Nem adjuk, ahogy mások sem” – mondta.

Budapestnek a következő évben 55 milliárd forint szolidaritási adót kell befizetniük a központi költségvetésbe, de

Karácsony Gergely szerint ezzel együtt a kormány most nagyobb bajban van, mint a főváros.

„Túlélünk, ha beledöglünk is. Ha nem sikerül megfékezni az energiaárakat, akkor annak beláthatatlan következményei lehetnek. Nem ölbe tett kézzel nézzük a folyamatot, de nincs ma Európában olyan városvezető, aki biztosan meg tudná mondani, hogy mit hoz a holnap. Budapest polgárait felnőttként kezelve nem tudok más ígérni, mint azt: nagyon nehéz időszak jön” – zárta az interjút a főpolgármester.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk