Karácsony Gergely két kérdésre vár választ a kormánytól Pegasus-ügyben

Belpol

A főpolgármester egyértelmű nemet vagy igent szeretne a megfigyelésekkel kapcsolatban, minden más reakciót beismerésnek tekint.

Karácsony Gergely is megszólalt a napok óta dagadó Pegasus-botrányban. A főpolgármester Facebook-oldalán az ország nevében vonta kérdőre az Orbán-kormányt.

„A mismásolás, a magyarázkodás és a félrebeszélés helyett két egyszerű kérdésre vár az ország egyértelmű választ:

Megvásárolta, illetve használta-e a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a Pegasus nevű megfigyelőprogramot?

Adott-e engedélyt Varga Judit igazságügyminiszter vagy hivatali elődje, Gémesi György polgármesterrel, illetve Panyi Szabolcs, Szabó András vagy Dercsényi Dávid újságírókkal szemben titkos információgyűjtésre?

Igen vagy nem.

Minden más nyilatkozat a kormányzat részéről egyenlő a beismeréssel”-írta bejegyzésében.

Karácsony ugyanakkor csak a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot nevezte meg, miközben Magyarországon más polgári titkosszolgálatok (Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal, TIBEK) is működnek, és kormányzati engedéllyel ezek is jogosultak titkos információgyűjtésre – és akár lehallgatásokra is.

A Direkt 36 vasárnap számolt be róla, hogy információik szerint többek között a magyar kormány is megrendelte, majd ellenzéki politikusok, újságírók megfigyelésére használta fel a világ egyik legfejlettebb kémszoftverének számító izraeli Pegasust.

A nemzetközi méretű megfigyelési botrányról lapunk is beszámolt, a Pegasus-ügyről szóló cikkeinket itt olvashatják.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk