Karácsony: ha a kormány fenntartja a tervezett elvonásokat, nem az a kérdés, csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat

  • narancs.hu
  • 2020. június 9.

Belpol

Javaslatcsomaggal megy a kormány elé a jövő évi költségvetésrő szóló önkormányzati egyeztetésre.

Karácsony Gergely miután egyeztetett a kerületi polgármesterekkel, úgy döntött, javaslatcsomaggal megy a kormány elé – jelentette be keddi sajtótájékoztatóján a főpolgármester. Szerdára hívta meg a kormány a Magyar Önkormányzatok Szövetségének tagjait, hogy egyeztessenek a jövő évi költségvetésről. A főpolgármester úgy fogalmazott, a jövő évi költségvetés súlyos megszorítócsomag nemcsak az önkormányzatoknak, hanem az általuk képviselt embereknek, a lakosságnak is.

Karácsony azt mondta, amennyiben a tervezett változtatásokat, az elvonásokat a kormány fenntartja az önkormányzati ciklus végéig, úgy nem az a kérdés, hogy csődbe megy-e a fővárosi önkormányzat, hanem hogy melyik évben.

Javaslatcsomagában Karácsony azt kéri, vonja vissza a kormány a gépjárműadó elvonását az önkormányzatoktól. Kilátásba helyezi ugyanakkor, ha visszakapják ezeket a forrásokat, címkézzék fel azokat, és csak célzottan az útfelújításokra lehessen felhasználni. A főpolgármester úgy fogalmazott, amennyiben ez nem történik meg, semmilyen forrásuk nem lesz erre sem a kerületeknek, sem a településeknek.

A szolidaritási hozzájárulásnak nevezett önkormányzati adóról szólva, aminek összegét országos szinten a négyszeresére emeli a kormány, azt kéri Karácsony, hogy abból a fővárosi közösségi közlekedésből kieső jegybevételeket kompenzálja a kormány a járvány idején, idén, és vélhetően jövőre is. „Csak a 3-as metró szakaszán több ember utazik, mint a MÁV teljes vonalain" – nyomatékosított Karácsony, megjegyezte, hogy a MÁV utasonként hússzor akkora támogatást kap, mint a fővárosi önkormányzat a saját utasaira. A főváros esetében a jegybevételek drámai mértékben visszaestek, a BKK szakemberei 20-30 milliárd forint közé teszik a bevételkiesés összegét.

Kezdeményezi, hogy vonják be az önkormányzatokat a járvány miatt érkező EU-s támogatásokról szóló döntésekbe.

Bejelentése szerint a főváros nem támogatja az óriásplakátok építményadóval való sújtásának eltörlését.

Karácsony az állami tartozásokra is fel kívánja hívni a figyelmet, mint amilyen a kukaholding tartozása például az FKF felé.

Figyelmébe ajánljuk