A polgármesterek szerint "nem ördögtől való" a kijárási tilalom

  • narancs.hu
  • 2020. április 8.

Belpol

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester és Szita Károly Kaposvár fideszes polgármestere is részt vett a szerdai kormányülésen. A találkozó után beszámoltak az eseményről Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel együtt.

Azért hívtuk meg őket, hogy megtudjuk, ők milyen lépéseket tartanak szükségesnek - mondta Gulyás Gergely szerdán. A miniszter azt mondta, a híresztelésekkel ellentétben partnerként tekint a polgármesterekre.

Ezt követően Karácsony Gergely közölte, egyeztetve a fővárosi közgyűlés frakcióival, a kerületi polgármesterekkel, azt az álláspontot képviselte, hogy a jelenlegi korlátozásokat legalább még egy hónapig fenn kell tartani.

Gulyás Gergely kedden közölte, hogy a kormány szerdai ülésére Karácsony Gergely főpolgármestert és a megyei jogú városok képviseletében Szita Károly kaposvári polgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét is meghívták. Várhatóan a kijárási tilalomról döntenek. A múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor arról beszélt, nem zárható ki, hogy a húsvéti időszakra szigorítani kell a korlátozásokon.

"Legyen egyeztetés!"

Karácsony arról beszélt, hogy a kormányülésen szóba kerültek a gazdasági intézkedések és ebben az önkormányzatok szerepe, ezért arra kérte a kormányt, hogy belátható időn belül induljon meg az önkormányzati szövetségekkel az egyeztetés. Nagyjából egy hónapon belül az önkormányzatok elkészülnek a maguk javaslataival. Továbbá a főpolgármester arra kérte a kormányt, hogy induljon meg az idősotthonokban a szűrés. "Remélem, hogy pár napon belül megnyugtató eredmények lesznek ezer a téren" - mondta Karácsony.

Szita Károly azt mondta, 23 megyei jogú város nevében beszél, és megköszönte a kormány erőfeszítéseit. "Társai kívánunk lenni a kormánynak, hogy minél több életet mentsünk" - mondta a kaposvári polgármester. Ő is a kijárási tilalom "minimum" fenntartását szorgalmazza, de szerinte nem "ördögtől való" a szigorítás sem. Szita azt mondta, segítség kell ahhoz, hogy a fegyelmet fenn lehessen tartani. Ehhez felajánlotta a közterületfelügyelet segítségét. Szerinte azért kell egy hónap az önkormányzatoknak a gazdasági program kidolgozásához, mert a korábban kidolgozott önkormányzati költségvetések "békeidőre" készültek, nem számoltak a bekövetkező válsággal. Azt mondta, pénzeket kell majd átcsoportosítani, ehhez valamennyi idő kell.

Gulyás azt mondta, a találkozón a kormány nyitott volt, azaz nemcsak abban a témában értekeztek, amire meghívót kaptak a polgármesterek, hanem minden észrevételüket meghallgatták. A miniszter szerint nincs idő most a politikai vitákra. Karácsony pedig arról beszélt, még mindig nem kapnak elég információt, de jó kezdeményezés, változás volt a mai kormányülés. "Jobb később, mint soha" - szúrt oda Karásony.

A sajtótájékoztatón nem derült ki, hogyan döntött a kijárási tilalomról a kormány, egyáltalán döntött-e már.

Figyelmébe ajánljuk