A polgármesterek szerint "nem ördögtől való" a kijárási tilalom

  • narancs.hu
  • 2020. április 8.

Belpol

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester és Szita Károly Kaposvár fideszes polgármestere is részt vett a szerdai kormányülésen. A találkozó után beszámoltak az eseményről Gulyás Gergely kancelláriaminiszterrel együtt.

Azért hívtuk meg őket, hogy megtudjuk, ők milyen lépéseket tartanak szükségesnek - mondta Gulyás Gergely szerdán. A miniszter azt mondta, a híresztelésekkel ellentétben partnerként tekint a polgármesterekre.

Ezt követően Karácsony Gergely közölte, egyeztetve a fővárosi közgyűlés frakcióival, a kerületi polgármesterekkel, azt az álláspontot képviselte, hogy a jelenlegi korlátozásokat legalább még egy hónapig fenn kell tartani.

Gulyás Gergely kedden közölte, hogy a kormány szerdai ülésére Karácsony Gergely főpolgármestert és a megyei jogú városok képviseletében Szita Károly kaposvári polgármestert, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnökét is meghívták. Várhatóan a kijárási tilalomról döntenek. A múlt pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor arról beszélt, nem zárható ki, hogy a húsvéti időszakra szigorítani kell a korlátozásokon.

"Legyen egyeztetés!"

Karácsony arról beszélt, hogy a kormányülésen szóba kerültek a gazdasági intézkedések és ebben az önkormányzatok szerepe, ezért arra kérte a kormányt, hogy belátható időn belül induljon meg az önkormányzati szövetségekkel az egyeztetés. Nagyjából egy hónapon belül az önkormányzatok elkészülnek a maguk javaslataival. Továbbá a főpolgármester arra kérte a kormányt, hogy induljon meg az idősotthonokban a szűrés. "Remélem, hogy pár napon belül megnyugtató eredmények lesznek ezer a téren" - mondta Karácsony.

Szita Károly azt mondta, 23 megyei jogú város nevében beszél, és megköszönte a kormány erőfeszítéseit. "Társai kívánunk lenni a kormánynak, hogy minél több életet mentsünk" - mondta a kaposvári polgármester. Ő is a kijárási tilalom "minimum" fenntartását szorgalmazza, de szerinte nem "ördögtől való" a szigorítás sem. Szita azt mondta, segítség kell ahhoz, hogy a fegyelmet fenn lehessen tartani. Ehhez felajánlotta a közterületfelügyelet segítségét. Szerinte azért kell egy hónap az önkormányzatoknak a gazdasági program kidolgozásához, mert a korábban kidolgozott önkormányzati költségvetések "békeidőre" készültek, nem számoltak a bekövetkező válsággal. Azt mondta, pénzeket kell majd átcsoportosítani, ehhez valamennyi idő kell.

Gulyás azt mondta, a találkozón a kormány nyitott volt, azaz nemcsak abban a témában értekeztek, amire meghívót kaptak a polgármesterek, hanem minden észrevételüket meghallgatták. A miniszter szerint nincs idő most a politikai vitákra. Karácsony pedig arról beszélt, még mindig nem kapnak elég információt, de jó kezdeményezés, változás volt a mai kormányülés. "Jobb később, mint soha" - szúrt oda Karásony.

A sajtótájékoztatón nem derült ki, hogyan döntött a kijárási tilalomról a kormány, egyáltalán döntött-e már.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.