Amikor a mentősök újrahasznosítják a védőfelszerelést - eü-dolgozók a járványhelyzetről

  • INK
  • 2020. április 8.

Belpol

Hivatalos információk szerint volt, van és lesz elég védőfelszerelés, az általunk megkérdezettek azt mondják, kaptak, de nem eleget. Müller Cecília szerint valószínűleg nem ússzuk meg a tömeges megbetegedéseket, Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy tízszeres terhelés várható az egészségügyben a békeidőhöz képest. Egészségügyi dolgozókat kérdeztünk arról, ők miként látják „belülről” a hazai koronavírus helyzetet. Cikksorozatunk harmadik részét olvashatják a márciusi helyzetről.
  • Még az egyértelműen vírusgyanús eseteket sem tudták lecsekkolni a vírus magyarországi megjelenése után. Müller Cecília szerint a tesztelés nem befolyásolja a járvány terjedését.
  • A háziorvosok nem mehetnek ki a betegekhez, a betegek viszont nem mehetnek be a rendelőbe, mégis meg-meg jelennek a rendelők bejáratánál, mivel nincs elég információjuk a járványhelyzetről.
  • Egyre nagyobb teher hárul a mentőszolgálatra, ami azért problémás, mert a mentőszolgálat eddig is munkaerőhiánnyal küzdött.
  • Eltérnek a vélemények arról, hogy van-e elég védőfelszerelés. Persze az sem világos, mennyi az elég.

Így lehet röviden összefoglalni a helyzetet az általunk megkérdezett egészségügyi dolgozók elmondása alapján. (A cikksorozatunk első részét itt, a második részét pedig itt olvashatják.)

"Hagyja a francba!"

Hogy van-e elég és megfelelő minőségű védőfelszerelés, arról nagyjából a vírus magyarországi megjelenése óta megy a vita. A háziorvosok március 31-én nyílt levelet írtak Müller Cecíliának, miszerint nincs elegendő védőfelszerelésük, és nem az ő kötelességük annak beszerzése. Szijjártó Péter azt nyilatkozta március 28-án, hogy már érkeznek a védőfelszelések, aztán a kórházparancsnokok jelezték, hogy „minden egyéni védőfelszerelés, mind az egészségügyi dolgozóknak, mind a betegeknek teljes körűen rendelkezésre áll”.

false

Az általunk, március végén megkérdezett egészségügyi dolgozók azt mondták, hogy kaptak maszkot, de szerintük nem eleget, úgyhogy végül maguknak szerezték be, amire szükségük volt a munkához.

„Összesen ötven darab sebészi maszkot kaptunk, amiért a főnökömnek kellett kimennie a város másik végébe. Mehetett volna még egy kört három darab FFP1-es maszkért, de mondtam, hagyja a francba. Ezeket egyszer lehet használni, úgyhogy egyetlen napunk lett volna vele megoldva. De tudok olyan kollégáról is, aki elment a maszkokért, csakhogy mire odaért, azok már elfogytak. Mondták, hogy menjen vissza másnap” – meséli a fővárosban dolgozó nővér. Nekik végül egy kerületi gyógyszertár adományozott plusz maszkot, illetve azóta sikerült szerezniük FFP3-as maszkot és védőszemüveget is.

Miért nem rendelhetnek a háziorvosok?

A vidéki rendelőkben hasonlóan alakult a helyzet. Mint az általunk megkeresett háziorvos meséli, ők is abban a tudatban voltak, hogy rövidesen érkezik elégséges mennyiségű felszerelés. Majd kaptak egy ötven darab műtősmaszkot tartalmazó dobozt március első felében. Nekik kellett érte menni.

„És volt, aki ezért 90 kilométert utazott”. Csakhogy, mint mondja, ebben az időszakban nem ötven darabra, hanem több száz maszkra lett volna szükségük, hogy minden hozzájuk érkező betegre tudjanak adni, ezzel védve magukat és a betegeket is. Ebbe a rendelőbe naponta nagyjából 80 beteg érkezik normális esetben, tehát az 50 darab maszk egy napra sem lett volna elég. Szerinte ezért sem érintkezhetnek egy ideje a betegekkel, és dolgoznak zárt ajtók mögött.

A vidéki háziorvos hozzáfűzte, hogy azóta kaptak nagyjából öt tucat maszkot az ötven mellé. A fővárosban dolgozó nővér azt mondja, hogy ők azóta nem kaptak újabb maszkokat. Az önkormányzat ígért még százat, illetve egy gyógyszertártól kaptak ajándékba még ötven darabot. FFP1-es maszkjuk nincsen, szerzett viszont magának FFP3-as maszkot és egy úgynevezett pajzsot (heggesztőszemüveghez hasonló védőfelszerelés - a szerk.), kesztyűből pedig van még néhány pár.

Újrahasznosítás

A védőfelszereléssel a mentősök is gondosan bánnak. Az egyik mentős azt mondta, hogy nekik van, de nem tudják, hogy lesz-e utánpótlás. Ezért is okoz nekik folyamatos fejtörést, hogy milyen esetben vegyék fel az elvileg egyszer használatos védőfelszerelést. Ők már "újrahasznosítanak", a szemüvegeket például fertőtlenítik és többször használják. A másik mentős azt mondta, hogy van felszerelés, de pontosan el kell számolniuk vele, dokumentálniuk kell a fogyást a gumikesztyűn át az egyszer használatos sebészi maszkig.

false

Jelenleg a csoportos megbetegedések periódusában vagyunk, Müller Cecília szerint rövidesen tömegessé válik a járvány.  Azt pedig maga a miniszterelnök mondta, hogy „tízszeres terhelés várható” a békeidőhöz képest az egészségügyben. A Magyar Orvosi Kamara állásfoglalása szerint a tartalékait felélt egészségügy néz szembe a járvánnyal. Ennek szerintük az egyik fő oka a kezdő orvosok alacsony fizetése, márpedig, mint mondják, fontos lenne a bérrendezés ahhoz, hogy az orvosokat Magyarországon tartsák. Ám ez nem történt meg, így mire betört a járvány, sokan külföldre távoztak.

Van-e elég eü-dolgozó?

Ehhez képest beszéltünk olyan orvossal, akit az elmúlt hetekben rúgtak ki, szerinte azért, mert leálltak a szervezett műtétek. Ő később hiába jelentkezett másik intézményben, hogy a helyzetre való tekintettel részt vegyen az ellátásban, azt mondták, hogy nincs szükség a munkájára, majd később mégis visszahívták a munkahelyére.

Egy mentős azt mondta, hogy mindennemű kommunikációt megtiltottak nekik, azonnali kirúgás vár rájuk, ha ezt az utasítást megszegik. Habár az idős, veszélyeztetett korosztályba tartozó egészségügyi dolgozókat kifejezetten óvják, tudunk olyan rendelőről, ahol a hetven pluszos orvosok dolgoznak, a másik praxisban dolgozók bevállalták, hogy „ha olyan beteg jönne” akkor „passzolják át” hozzájuk. Ugyan a rendelők még mindig zárt ajtók mögött működnek, de néha fogadniuk kell egy-egy esetet.

"Alig maradtunk néhányan"

„Az a terv, hogy legyenek külön akut légúti központok, ahova a koronagyanús betegek mennek, meg nem akut légúti központok, ahová mindenki más. Csak ezzel meg az a probléma, hogy most már minden akut beteget covidgyanúsnak kellene tekinteni” – mondja a Narancs.hu-nak nyilatkozó házirovos. (Az akut légúti és nem légúti központok létesítéséről a HaOSZ is felmérést végzett.)

Kérdés, hogy ha valóban létrejönnek az akut és nem akut légúti központok, azokat miként fogják feltölteni személyzettel, illetve hogyan fog működni az alapellátás. „Alig maradtunk néhányan, mert sokan betegek, az idős orvosok pedig elvileg kiesnek” – vélekedik a fővárosban dolgozó nővér. Volt olyan egészségügyi dolgozó, aki azt mondta, hogy ha nem kap megfelelő védőfelszerelést, akkor ő nem szeretne az akut légúti központban dolgozni.

De ilyen természetesen nem fordulhat elő, hiszen Szijjártó Péter is elmondta, hogy érkeznek a védőfelszerelések, az Operatív Törzs bejelentette, hogy minden kórházban van elég belőlük, sőt Magyarország még Észak-Macedóniának is tudott adni, olyan jól állunk maszkokkal.

"Vissza lettünk rendelve"

A Narancs.hu-nak név nélkül nyilatkozó mentős nem tudja, hogyan fogják kezelni a helyzetet, ha jönnek a tömeges megbetegedések. Szerinte ők eddig is kevesen voltak, és az utóbbi időben folyamatosan mentek el tőlük a kollégák. „A szabadságokról vissza lettünk rendelve, három hónapra eltörölték a szabadságokat. Éjjel-nappal behívhatóak vagyunk, a nap minden percében elérhetőnek kell lennünk. Naponta több száz kilométereket megyünk, az utóbbi hetekben a 24 órás műszakok alatt jó, ha egy órát tudtunk aludni. Ez embertelen, nagyon nehezen bírom.”

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én

Mentőápoló védőfelszerelésben az Országos Mentőszolgálat Mohács utcai állomásán 2020. március 10-én

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A megkérdezettek azt mondták, hogy nem tudják mire is számítsanak, ha akut légúti központba vagy az intenzív osztályra vezénylik őket. Nem tudják, hogy ebben az esetben mikor mehetnek haza, milyen ellátást kapnak, hol lesznek elszállásolva, hogyan lesz elszámolva a bérük (hiszen sokan vállalkozóként dolgoznak).

Azt sem tudják, hogy egyáltalán mire kötelezhetik az egészségügyi dolgozókat, hiszen sokan 2-3 helyen dolgoznak egyszerre, hogy kijöjjenek a fizetésükből (erről a MOK is ír állásfoglalásában). „Békeidőben sem fizettek ki, amikor többet dolgoztam, volt, hogy visszatartották a számlámat. Akkor utaltak, amikor már nem voltam hajlandó bemenni” – sorolta a problémáit az egyik vállalkozóként dolgozó intenzívterápiás orvos.

Jó helyre fog menni tehát az az 500 ezer forint pluszjuttatás, amit a miniszterelnök jelentett be az egészségügyi dolgozók részére. Bár a MOK állásfoglalása szerint hosszú távon ez nem fogja rendezni a hazai egészségügy helyzetét. A tapsot és támogatást persze ezúton is köszönik szépen, mint ahogy azt is, hogy sok civil elkezdett önszorgalomból maszkokat varrni. Ahogy a mentős forrásunk fogalmazott, jól is esik nekik, de nem értik, miért csak most ünneplik őket, hiszen ezt "békeidőben" is megérdemelnék.

Figyelmébe ajánljuk