Kémkedés miatt vehették őrizetbe a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatóját

  • narancs.hu
  • 2022. október 18.

Belpol

A Fidesz-közeli elitképző vendégoktatóját, John Laughlandet a Gatwick repülőtéren csípték meg terrorellenes rendőrök. 

Október 7-én őrizetbe vették és kihallgatták a Gatwick repülőtéren a brit hatóságok John Laughland euroszkeptikus konzervatív politikatudós-történészt, aki a holland Fórum a Demokráciáért szélsőjobboldali párt nemzetközi igazgatója és a Fidesz-közeli elitképző Mathias Corvinus Collegium (MMC) vendégoktatója – számolt be a Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírója a Facebook-oldalán. 

Az esetről a Telex számolt be részletesen. Az MCC oldala szerint Laughland hivatalosan jövő év februárig vendégoktatóként dolgozik abban az 500 milliárd forint állami támogatásban részesülő oktatási központban, melynek elnöke Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs. Az őrizetbevétellel kapcsolatban Thierry Baudet, a holland szélsőjobboldali párt vezetője egy interjúban arról beszélt, Laughlanddal szemben az volt a gyanú, hogy Oroszországnak kémkedik. 

Az őrizetbe vett vendégoktató az esettel kapcsolatban azt írta, Budapestről repült Londonba, de éjjel fél 12-kor őrizetbe vették a repülőtéren terrorellenes rendőrök. Elvették mindenét, majd egy szobába egy órán keresztül folyt a kihallgatása, a laptopját vissza sem adták. Kérdezték a Demokrácia és Együttműködés Intézete nevű szervezetben végzett munkájáról, amit egy orosz ügyvéd által alapítottak Párizsban azzal a céllal, hogy a Freedom House oroszországi emberi jogi jogsértésekkel kapcsolatos állításaira választ adjon, és azokkal kapcsolatban egy másik értelmezést mutasson be (úgy kell nagyjából elképzelni, mint a Magyarországon működő Alapjogokért Központot). 

Laughlandet a politikai nézeteiről is kérdezték, majd írásában arról panaszkodott, hogy milyen csúnyán bánik az Európai Unió a szankciók révén Alekszandr Duginnal, Vlagyimir Putyin orosz elnök éveszgéberével. A vendégoktató úgy véli, Európa diktatóra felé halad, sőt, már ott is van. 

Az esettel foglalkozó holland Nrc.nl megkereste a rendőrséget, de adatvédelmi okokra hivatkozva nem válaszoltak nekik. A Telex megjegyzi, John Laughland orosz kötődése nem most kerültek nyilvánosságra. Hosszú évek óta a Russia Today és egyéb orosz állami propagandacsatornák egyik állandó szereplője.

Az üggyel kapcsolatban a portál megkereste hétfőn az MCC-t. Az intézmény kedden a Magyar Narancshoz is elküldte az esetre reagáló közleményét.

 Az állami milliárdokkal kitömött kollégiummal a Magyar Narancs részletesen foglalkozott a közelmúltban. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?