Reagált az MCC Laughland őrizetbe vételére

  • narancs.hu
  • 2022. október 18.

Belpol

A Mathias Corvinus Collegium közölte: csak a tudományos teljesítmény alapján hív meg oktatót, átvilágítást nem végez.

Valószínűleg kémkedés gyanújával vették őrizetbe és hallgatták ki a brit hatóságok október 7-én John Laughland politikatudóst, történészt. Az esetről a Direkt36 újságírója, Panyi Szabolcs számolt be, részletesen a Telex írt róla.

Laughland a Mathias Corvinus Collegium egyik vendégoktatója. 

Az intézmény a Magyar Narancshoz is eljuttatta az esettel kapcsolatos közleményét. 

Az MCC ezt írja: „John Laughland 2021 márciusában jelentkezett a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatói ösztöndíjprogramjára, jelentkezését követően az MCC a szakmai-tudományos tevékenysége értékelése alapján hozta meg döntését (Oxfordi Egyetemen szerzett egyetemi diploma és doktori fokozat, jelentős publikációs tevékenység, több sikerkönyv szerzője, komoly nemzetközi egyetemi oktatói és kutatási tapasztalat.) A Mathias Corvinus Collegium tehetséggondozó intézmény, a tudományos teljesítményen és oktatói tevékenységen túlmutató átvilágítást nem végez. Laughland jelentkezése során semmilyen, az integritását érintő jelzés nem érkezett sem hazai, sem külföldi hatóságoktól. Vele szemben semmilyen hivatalos vád nem fogalmazódott meg, jelenlegi legjobb tudásunk szerint semmilyen jogi eljárás nincs ellene folyamatban”.

 Laughland maga azt írta a történtekről, hogy aznap Budapestről tartott Londonba,  éjjel fél 12-kor vették őrizetbe a rendőrök, mindenét elvették, egy órán át hallgatták ki, a laptopját pedig vissza sem adták. Az alapján, amiről kérdezték, arra lehetett következtetni, hogy a hatóság gyanúja szerint Oroszországnak kémkedett.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk