KGST-s múltú, moszkvai központú tudományos kutatási intézet jelent meg Budapesten

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Belpol

A kémbank után újabb orosz szervezet nyitott fióktelepet.

2022. szeptemberében jegyeztetett be székhelyet Budapest V. kerületében, az Apáczai Csere János utcában egy orosz szervezet, az IRIASírja a 24.hu. A cég teljes neve IRIAS HUNGARY Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet Magyarországi Kereskedelmi Képviselete, a székhelye pedig egy többszintes társasház egyik első emeleti lakása. A lap hiába kereste az oda bejelentett magánszemélyt. Valamint az IRIAS ügyvezetője sem reagált a megkeresésükre.

Elérte viszont a 24.hu a kézbesítési megbízottat, Hörcsik Lajos Kálmánt (a fideszes országgyűlési képviselő Hörcsik Richárd unokatestvérét), akitől arról érdeklődött, hogyan került kapcsolatba a moszkvai intézettel és milyen tevékenységet folytat Magyarországon. Az ügyvéd azt közölte, hogy fel kell hívnia a megbízóit, mert Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának kezdete óta "érzékennyé" vált a téma, de egyébként is köti az ügyvédi titoktartás. Végül arról tájékoztatott, hogy nem kapott felmentést a titoktartási kötelezettség alól, és a közhiteles Cégközlöny adatait ajánlotta a lap figyelmébe.

Ebből kiderül, hogy a képviselet fő profilja "máshová nem sorolt egyéb közösségi, társadalmi tevékenység", de emellett megjelölt sok minden mást is, egyebek mellett film-, videó- és televízióműsor-gyártást, kiadói és hírügynökségi tevékenységet és természettudományi, műszaki kutatás és fejlesztést, illetve alapanyag-, üzemanyag-ügynöki nagykereskedelmet is.

A 24.hu úgy fogalmaz, hogy a cégbíróságra becsatolt dokumentumokból egy KGST-időkben alapított szervezet reinkarnálása bontakozik ki, amelyet 1976-ban hoztak létre Berlinben International Research Institute for Advenced Systems (Fejlett Rendszerek Nemzetközi Kutatóintézete) néven, és a Magyar Népköztársaság is részt vett benne. Az eredeti célja "átfogó kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása a szocialista állami termelés, annak ágazatai és ágai megszervezésének elméletében és gyakorlatában".

A lap szerint a fióktelep-alapítójának pedigréjét igazoló moszkvai dokumentumok alapján kijelenthető, hogy

az IRIAS rezidensei ugyanolyan kiváltságos helyzetet élvezhetnek, mint a nemrég amerikai szankciós listára került, ezért Magyarországról távozó Nemzetközi Beruházási Bank.

Az idevágó megállapodás például sérthetetlenséget biztosít az IRIAS helyiségeinek, dokumentumainak, vagyona és aktívái pedig mentességet élveznek bármilyen közigazgatási és bírói beavatkozással szemben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk