Júniustól nem árulnak újságot a postákon

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Belpol

A működés racionalizálása miatt. Ezzel jelentősen szűkül a magyar sajtó értékesítési köre.

Sorra értesíti a Magyar Posta a napokban hírlapüzletági kiadókat, ugyanis 2023. május 31-től a "működés racionalizálása okán (…)

a hírlapok értékesítése megszüntetésre kerül a postai hálózatban"

írja a Magyar Hang. A lap úgy tudja, több mint ötszáz postán szűnik meg az újságárusítás, amivel jelentősen szűkül a magyar sajtó értékesítési köre. Ezeken a helyeken több mint 600 féle hírlapot értékesítettek. A lap információi szerint a postákon hetente több tízezer különféle sajtóterméket adtak el.

Mint ismeret, korábban a Posta megszüntette a napilapok kézbesítését is.  2021 júliusától egy a Médiaworkshöz tartozó cég vette át ezt a feladatot. Akkor a cég azt közölte: a hírlapforgalmazás nem közszolgáltatás, hanem üzleti tevékenység, és nem kötelezi törvény őket ennek a feladatnak az elvégzésére.

A 24.hu azt írja, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, ami alapján ezentúl már nem 25 ezer lakosonként kell legalább egy postának lennie, ahogy eddig volt, hanem ezentúl 30 ezer lakosra jutna egy hivatal, így megnyílhat az út további posták bezárása előtt.

A postai szolgáltatások szabályai úgy módosulnak, hogy az eddigi 20 helyett legfeljebb 10 kilós csomagot lehet majd feladni.

A Magyar Posta október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerül. Az önkormányzatokkal folytatot tárgyalások után helyenként megállapodtak a posták további működtetéséről. Ennek eredményeként 32 településen összesen 45 posta szüneteltetését oldotta fel a Magyar Posta Zrt. Januárban több településen is újranyitottak a bezárásra ítélt posták, sok helyen a helyi önkormányzat fizetett azért, hogy újra legyen postafiók a településen. Majd februárban a Magyar Posta 1200 fős csoportos létszámleépítésről döntött.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?