Júniustól nem árulnak újságot a postákon

  • narancs.hu
  • 2023. április 27.

Belpol

A működés racionalizálása miatt. Ezzel jelentősen szűkül a magyar sajtó értékesítési köre.

Sorra értesíti a Magyar Posta a napokban hírlapüzletági kiadókat, ugyanis 2023. május 31-től a "működés racionalizálása okán (…)

a hírlapok értékesítése megszüntetésre kerül a postai hálózatban"

írja a Magyar Hang. A lap úgy tudja, több mint ötszáz postán szűnik meg az újságárusítás, amivel jelentősen szűkül a magyar sajtó értékesítési köre. Ezeken a helyeken több mint 600 féle hírlapot értékesítettek. A lap információi szerint a postákon hetente több tízezer különféle sajtóterméket adtak el.

Mint ismeret, korábban a Posta megszüntette a napilapok kézbesítését is.  2021 júliusától egy a Médiaworkshöz tartozó cég vette át ezt a feladatot. Akkor a cég azt közölte: a hírlapforgalmazás nem közszolgáltatás, hanem üzleti tevékenység, és nem kötelezi törvény őket ennek a feladatnak az elvégzésére.

A 24.hu azt írja, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, ami alapján ezentúl már nem 25 ezer lakosonként kell legalább egy postának lennie, ahogy eddig volt, hanem ezentúl 30 ezer lakosra jutna egy hivatal, így megnyílhat az út további posták bezárása előtt.

A postai szolgáltatások szabályai úgy módosulnak, hogy az eddigi 20 helyett legfeljebb 10 kilós csomagot lehet majd feladni.

A Magyar Posta október végén jelentette be, hogy az energiaárak drasztikus drágulása miatt 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerül. Az önkormányzatokkal folytatot tárgyalások után helyenként megállapodtak a posták további működtetéséről. Ennek eredményeként 32 településen összesen 45 posta szüneteltetését oldotta fel a Magyar Posta Zrt. Januárban több településen is újranyitottak a bezárásra ítélt posták, sok helyen a helyi önkormányzat fizetett azért, hogy újra legyen postafiók a településen. Majd februárban a Magyar Posta 1200 fős csoportos létszámleépítésről döntött.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?