Kijött a kormányrendelet: aki teheti maradjon otthon!

  • narancs.hu
  • 2020. március 16.

Belpol

A jogszabályt megszegők akár félmillió forintos bírságot is kaphatnak.

Megjelent a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő legfrissebb korlátozásokról szóló kormányrendelet hétfőn kora este a Magyar Közlönyben. Az új jogszabály első pontja rögzíti, hogy a vendéglátóhelyek kizárólag reggel 6 óra és délután 3 óra között lehetnek nyitva, ezen időszakon túl csak az ott foglalkoztatottak, valamint az ételt elvitelre rendelők tartózkodhatnak ezekben a helységekben. A rendeletben arra kéri a 70. életévüket betöltötteket, hogy ne hagyják el otthonukat, és ha ezt vállalják, az önkormányzat gondoskodik az ellátásukról.

A rendelet létszámtól függetlenül betiltja a zárt és szabadtéri rendezvényeket, valamint gyűléseket. Ez alól csak a vallási közösségek szertartásai, a polgári házasságkötések és a temetések jelentenek kivételt. Sportrendezvény nézők nélkül, zárt kapuk mögött tartható meg.

Az előadó-művészeti rendezvényeken, mozikban és múzeumokban kizárólag az ott foglalkoztatottak tartózkodhatnak.

A fenti szabályok megsértése keddtől szabálysértésnek minősül, amelyet legfeljebb félmillió forintos pénzbírsággal sújthat a rendőrség.

A kormányhivatalok által kiállított hivatalos okmányokat keddtől kizárólag postai úton kézbesítik, személyes átvételére nem lesz lehetőség.

Figyelmébe ajánljuk