A BKV sofőrök még mindig nem kaptak egyéni védőfelszerelést

Belpol

Már egy hónapja közölték a BKV-val, a járművezetőknek szükségük lesz egyéni kézfertőtlenítőkre, maszkokra, kesztyűre, eddig nem jutottak hozzá - az első ajtón való felszállás tiltása nem tartják elegendőnek a védekezéséhez. A BKV az operatív törzs utasítására vár, hogy kioszthassa a maszkokat.

"A szakszervezetek már egy hónappal ezelőtt, a bértárgyalások során jelezték a BKV-nak, hogy a sofőrök számára szerezzenek be kézfertőtlenítőket, maszkokat és kesztyűket. Sajnos, az ígéretek ellenére, még most sem kaptak ezekből kollégáim, pedig a járvány fokozódik és védőfelszerelés nélkül kell dolgozniuk" – jelentette ki a Narancs.hu-nak Szabó István, a BKV egyik buszos érdekvédelmi szervezetének vezetője.

Hasznos, de nem elegendő

A Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének elnöke a hétfőtől bevezetett, sofőröket védő intézkedést, az első ajtókon való felszállás megszüntetését hasznos intézkedésnek tartja, de nem elegendőnek.

A főváros is több döntést hozott a koronavírus ügyében

Felfüggesztik például az első ajtós felszállást a BKV járművein, és növelik a fertőtleníttés gyakoriságát. Szerdán délelőtt Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is hozott néhány döntést a koronavírus elleni védekezésben: a Facebookon számolt be arról, hogy előbb a fővárosi intézmények vezetőivel tárgyalt, majd megtartotta alakuló ülését a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) az egészségügyért felelős kerületi vezetők részvételével.

Szabónak meggyőződése, azzal sem lehet minimalizálni a fertőzésveszélyt, ha a BKV a végállomásokra telepít dolgozóinak kézfertőtlenítőt, arra ugyanis a fedélzeten is szüksége van a sofőröknek, ahogy az eldobható maszkra és a kesztyűkre is. Szabó arra is felhívta a figyelmet, hogy a BKK kötelékében dolgozó, a BTDSZ által képviselt jegyellenőrök is arról számoltak be, ők sem kaptak védőfelszerelést, ahogy a járművek tisztítását, fertőtlenítését végző kollégái sem.

A legdurvább járványhelyzetre tartogatják

A BTDSZ elnöke elvárja, hogy a munkáltató a helyzetnek megfelelően felelősen döntsön.
Úgy tudjuk, Szegeden a sofőrök már megkapták egyéni használatú kézfertőtlenítőiket. Ott arra kérik az utasokat, legalább egy méter távolságot tartsanak a járművezetőktől.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

 

Megkérdeztük a BKV-t, mikor kapják meg a sofőrök és a műszakiak a vírusterjedés ellen igényelt eszközöket. Válaszukban azt írták, akkor fogják kiosztani a maszkokat, ha erre utasítást kapnak. "A munkáltató mindent megtett a különböző FFP maszkok beszerzése érdekében, erre azonban – a környező országokban bevezetett különböző kiviteli korlátozások miatt – már több hete nincsen lehetőség. Mindezen nehézségek ellenére több ezer darab egyszerhasználatos maszk beszerzése és beraktározása megvalósult, ez a Társaságnál rendelkezésre áll, de továbbra is folyamatosan keressük a lehetőségeket a további beszerzésekre. Amennyiben erre szükség lesz vagy erre utasítást kap Társaságunk, a maszkokat kiosztjuk munkatársainknak a napi munkavégzési időnek megfelelően."

Úgy tudjuk, a BKV az utasítást a járványügyi védekezést irányító fővárosi vagy országos operatív törzstől várja. Információink szerint azért halaszthatják a kiadásukat, mert a BKV-nak is kevés jutott a szűrűvel ellátott maszkokból, - a társaságnál 3 ezer buszsofőr dolgozik -, ezért a legdurvább járványhelyzetre tartogatják.

Egyelőre a sofőrtől való távolságtartással oldják meg a helyzetet

Egyelőre a sofőrtől való távolságtartással oldják meg a helyzetet

 

A BKV védekezési intézkedési között hivatkozik a végállomási fertőtlenítők telepítésére is. "Munkatársaink védelmére valamennyi telephelyen folyamatban van érintés- és vízmentes kézfertőtlenítő automata kihelyezése, valamint minden mosdóban (telephelyeken, irodaházakban, végállomásokon) fertőtlenítő hatású kéztisztító áll rendelkezésre."

Figyelmébe ajánljuk