Kis János: Elkezdődött az Orbán-rezsim diktatórikus üzemmódba állítása

  • Kis János
  • 2019. február 6.

Belpol

A friss Narancsban az SZDSZ-alapító filozófustól olvashatnak esszét Orbán Viktor rendszeréről és a lehetséges ellenállásról. Előzetes.

A holnaptól kapható Magyar Narancsban Kis János filozófustól olvashatnak egy izgalmas esszét, amelyben az egykori SZDSZ alapítója, volt elnöke ír a decemberi parlamenti eseményekről, a karácsony előtti és utáni tüntetésekről, és arról, hogy miben tudott újítani az ellenzék az elmúlt hetekben.

Ízelítőül jöjjön néhány részlet a cikkből:

„Minden Fidesz-kádernek és minden megfé­lem­lített köztisztviselőnek melegen ajánlom, hogy figyelmesen nézzék végig Tordai Bence (Párbeszéd) videóját, és vigyázó szemüket Orbánra vessék: bepillantást nyerhetnek abba, hogy milyen lesz az erős ember abban az órában, amikor éppen felfogja majd, hogy pünkösdi királyságának befellegzett.”

(…)

„Most azonban hosszú ideje először leomlottak a pártok és a közvetlen támogatóikon túli tömegek közötti válaszfalak, ami az új időszámítás egyik fontos fejleménye. (...) Ilyen hosszú időre elnyúló, ilyen sok településen egyszerre zajló, ilyen sokarcú és ilyen változatos eszközökhöz folyamodó tiltakozási hullám 2010 óta nem volt Magyarországon; talán azelőtt sem.”

false

 

Fotó: Végh László


(…)

„Orbán az intranzigenciát választotta és erre utasította alvezéreit és apparátusait is: egy jottányit sem engedni, nem tárgyalni, szükség esetén belegázolni az ellenfél jogaiba, akár erőszakot is alkalmazni. Ahogy ő nem hagyta visszavonni a rabszolgatörvényt vagy legalább elnapolni a megszavazását, ugyanúgy nem volt hajlandó az MTVA egyetlen felelős vezetője sem találkozni az öt pont beolvasását követelő képviselőkkel; ugyanúgy engedte meg magának a székházat őrző biztonsági szolgálat, hogy mozgásukban akadályozzon országgyűlési képviselőket, majd bántalmazza őket; ugyanúgy viselkedtek a helyszínen tartózkodó rendőrök, akik nem voltak hajlandók az erőszaknak kitett képviselők védelmére sietni (...).

Aminek jelenleg tanúi vagyunk, az megítélésem szerint az Orbán-rezsim diktatórikus üzemmódba állításának a kezdete.”

A lapban részletesen olvashatnak arról,

  • hogy Kis János szerint ami a szemünk előtt zajlik, az egy Erdoğan-stílusú nagyszabású leszámolás előjátéka-e,
  • hogy van-e mód sikeres ellenállásra, és ha van, akkor azt hogyan lehet véghezvinni,
  • hogy miben kell összefogni a Jobbikkal,
  • és hogy mit kell tennie az ellenzéknek az EP-választási kampányban.

A Magyar Narancs új számát keressék csütörtöktől a standokon, vagy itt fizessenek elő rá.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Neked ajánljuk