Kormánykritika miatt kirúgták a Századvég teljes szerkesztőségét

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 24.

Belpol

Mostantól teljes mértékben kormányhű folyóirat lesz.

Az online és nyomtatott formában is megjelenő, konzervatív Századvég folyóirat főszerkesztőjével a múlt héten közölte a lapot kiadó, kormányközeli Századvég Alapítvány, hogy az eddigi szerkesztőségtől megválnak, és új stílusú lapot alapítanak – írja az Index. Ráadásul az utolsó lapszámot is eltávolították az internetről.

false

 

Fotó: Facebook/Századvég

„2018.09.17-én a Századvég folyóirat szerkesztősége megbeszélést folytatott Barthel-Rúzsa Zsolttal, a Századvég Alapítvány elnökével, aki tájékoztatott bennünket arról, hogy az Alapítvány a továbbiakban nem kíván velünk együtt dolgozni, és a folyóiratnak új profilt szán. Elnök úr a jövőre vonatkozó elképzeléseket nem fejtette ki, csak arra utalt, hogy a lap feladata a kormány irányvonalának támogatása lesz” – írta a szerzőknek a folyóirat eddigi főszerkesztője.

Az Index úgy tudja, hogy a Századvég Alapítványnál Bod Péter Ákos írása verte ki a biztosítékot. A volt, kormánykritikus pénzügyminiszter arról írt, hogy 2010 óta egy versenyt helyettesítő, torzító és a járadékjövedelmek kinyerésére irányuló modell nyert teret a gazdaságban. Bod a hvg.hu-nak azt mondta, hogy kapott egy levelet, amelyben a szerkesztőség azt magyarázza, koncepcióváltás történt, az írást nem hozzák le. „Ilyen az elmúlt 25-30 évben nem nagyon történt” – mondta Bod.

Augusztusban a szintén konzervatív, de kormánykritikát olykor tartalmazó Kommentár szerkesztőségét cserélték le, hogy NER-kompatibilissé tegyék a lapot:

Washingtonig mentek Orbánék, hogy eltüntessék a Heti Választ

„A választás után természetesen elégtételt fogunk venni” – fenyegetőzött a kormányfő a kampányban, amikor a média több fideszes politikus szennyesét kiteregette. Április 8. után először azokra csaptak le, akik jobbról merészelték bírálni Orbán Viktor politikáját. Ízelítő a Magyar Narancs friss számából.

Figyelmébe ajánljuk