Megszállták és kultúrkampfos üzemmódba állították a Kommentárt

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 15.

Belpol

Lecserélték a konzervatív folyóirat szerkesztőséget, nem tetszettek a durván ellenzéki hangulatú cikkek.

A színvonalas eszmetörténeti, közéleti, kulturális folyóirat főszerkesztőjének, Ablonczy Bálintnak (aki amúgy a Heti Válasz újságírója volt, amíg a médiaháború jegyében be nem szántotta a lapot a központi akarat) több munkatársával együtt mennie kellett, az új főszerkesztő egy új, mégis mostanában oly ismerős arc, Békés Márton, aki máris beígérte a „kormányzáspárti” új irányt. Ezt ő mondta így, szó szerint.

Ennek megfelelően az új szám erős felhozatallal nyit majd augusztus 20-án: interjú Schmidt Máriával (aki mellesleg Békés főnöke a Terror Házában), egy esszé L. Simon Lászlótól és egy könnyed korszakváltó írás magától Békéstől a meglepetés erejével ható Rendszerváltás után korszakváltás címmel.

false

A lap bűne az lehetett, hogy nem igazodtak mindig minden körülmények között a központi irányvonalhoz, párbeszéd tárgyává tették a konzervatív értékeket, sőt afféle belső kritikai fórumként is működtek – volna.

Békés a Magyar Hangnak úgy írta le a gárdacserét, hogy a Kommentár visszatér az eredeti, konzervatív irányvonalához a „durván ellenzéki hangvételű” cikkek elhajlása után.

Békés két mandineres újságírót is odavitt, és új szerkesztő lesz L. Simon László, Lánczi András, Karácsony András és Dezső Tamás.

A Magyar Hang elérte Ablonczyt is, aki a Kommentár átvételét nem kívánta kommentálni. Illetve egy mondatot mondott mégis: „A folyóirat történetében egy korszak lezárult; a Kommentár olvasói elég felnőttek annak eldöntéséhez, hogy a régi vagy az új lap tetszik-e nekik jobban.”

(Magyar Hang)

Figyelmébe ajánljuk