Kövér László lemondását követeli az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2021. november 27.

Belpol

A házelnök egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszél, hogy az ellenzék a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázat. 

Lemondásra szólította fel Kövér Lászlót a hat együttműködő ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, miután a házelnök egy ma kiszivárgott hangfelvétel szerint arról beszélt a titkosszolgálatok vezetői előtt, hogy az ellenzék állam- és nemzetképét tartja a Magyarországot fenyegető legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak.

Kövér a Direkt 36 cikke szerint tavaly február végén, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok fennállásának harmincéves évfordulóján mondott beszédet az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat volt és jelenlegi vezetői előtt.

Arról értekezett, hogy „a magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz, és ilyenért dolgozik”, míg „a politika másik része az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik.”

Kijelentette, hogy ezt a politikai helyzetet tartja a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, ami Magyarországot ma fenyegeti.

Később azt mondta, bízik a nemzetbiztonsági szolgálatok mai és leendő vezetőiben, és azt is kifejtette, hogy válsághelyzetekben mindig az emberi jellem, az értékrend és a lojalitás a legfontosabb. Igaz, hozzátette, hogy a lojalitás a nemzetbiztonsági munkában nem az eszmei nézetazonosságot jelenti egyik vagy másik politikai táborral, hanem az operatív munka szakszerűségét és jogszerűségét.

Kövér beszédéről másfél évig semmit sem lehetett tudni, de amikor a Direkt 36 kérdéseket tett fel róla, hirtelen publikálták Bayer Zsolt blogján és Kövér László saját honlapján is.

Az ellenzék közös közleménye szerint Kövér "a legsötétebb diktatúrákat idéző módon" uszított és gyakorolt nyomást a titkosszolgálatok vezetőire, ezért felszólították, hogy távozzon házelnöki posztjáról.

Úgy vélik, Kövér beszéde a Pegasus-ügy közvetett bizonyítékát is jelentheti. 

Követelik, hogy a kormány adjon számot róla, azonosul-e Kövér szavaival, és azt is, hogy hozza nyilvánosságra, milyen célból vetette be a Pegasus-kémszoftvert ellenzéki szereplőkkel szemben. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.