Kövér László lemondását követeli az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2021. november 27.

Belpol

A házelnök egy kiszivárgott hangfelvételen arról beszél, hogy az ellenzék a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázat. 

Lemondásra szólította fel Kövér Lászlót a hat együttműködő ellenzéki párt és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, miután a házelnök egy ma kiszivárgott hangfelvétel szerint arról beszélt a titkosszolgálatok vezetői előtt, hogy az ellenzék állam- és nemzetképét tartja a Magyarországot fenyegető legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak.

Kövér a Direkt 36 cikke szerint tavaly február végén, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok fennállásának harmincéves évfordulóján mondott beszédet az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat volt és jelenlegi vezetői előtt.

Arról értekezett, hogy „a magyar politikai osztály egyik része önrendelkező államban és öntudatos nemzetben gondolkodik, ilyenben hisz, és ilyenért dolgozik”, míg „a politika másik része az önfeladó állam és önmarcangoló nemzet politikai hagyományának jegyében cselekszik.”

Kijelentette, hogy ezt a politikai helyzetet tartja a legveszélyesebb nemzetbiztonsági kockázatnak, ami Magyarországot ma fenyegeti.

Később azt mondta, bízik a nemzetbiztonsági szolgálatok mai és leendő vezetőiben, és azt is kifejtette, hogy válsághelyzetekben mindig az emberi jellem, az értékrend és a lojalitás a legfontosabb. Igaz, hozzátette, hogy a lojalitás a nemzetbiztonsági munkában nem az eszmei nézetazonosságot jelenti egyik vagy másik politikai táborral, hanem az operatív munka szakszerűségét és jogszerűségét.

Kövér beszédéről másfél évig semmit sem lehetett tudni, de amikor a Direkt 36 kérdéseket tett fel róla, hirtelen publikálták Bayer Zsolt blogján és Kövér László saját honlapján is.

Az ellenzék közös közleménye szerint Kövér "a legsötétebb diktatúrákat idéző módon" uszított és gyakorolt nyomást a titkosszolgálatok vezetőire, ezért felszólították, hogy távozzon házelnöki posztjáról.

Úgy vélik, Kövér beszéde a Pegasus-ügy közvetett bizonyítékát is jelentheti. 

Követelik, hogy a kormány adjon számot róla, azonosul-e Kövér szavaival, és azt is, hogy hozza nyilvánosságra, milyen célból vetette be a Pegasus-kémszoftvert ellenzéki szereplőkkel szemben. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk