Köves Slomó: a zsidó vallási közösség szempontjából Orbán ideális vezető

  • narancs.hu
  • 2019. március 8.

Belpol

Heisler és Köves Slomó párhuzamosan adtak interjút, mert egymással nem beszélnek.

Heisler Andrással, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke és Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője a Magyar Hangnak adott interjút. A lap szerint, mivel egymással nem állnak szóba, ezért páros interjút nem készíthettek velük, de külön-külön elmondták a véleményüket. Például azt, hogy nem ismerik el egymást a zsidóság legitim érdekképviseleteként, és bár egyaránt jó viszont ápolnak Orbán Viktorral, másképp vélekednek a kormány emlékezetpolitikájáról és szélsőséges közbeszéd jelentette veszélyekről is.

Heisler szerint Köves Slomó szervezete még a hazai zsidóságba sem integrálódott, lényegében elkülönült közösség, szerinte az EMIH átlépett egy határt, és úgy tesz, mintha az egész magyar zsidóságot képviselné.

A Mazsihisz és a kormány kapcsolatát jónak tartja. Azonban elmondja, hogy míg egy tanulmány szerint jegyzett, verbális antiszemita incidensek száma csökkent, mégis erősebbnek érzik a kutatásban részt vevők az antiszemitizmus intenzitását. Ennek okát a gyűlöletbeszéd intenzitásában látja, amely ugyan a legritkább esetben éri a zsidókat, de "történelmi tapasztalatainknál fogva ne mtudjuk ezt tolerálni, bárki is legyen a célkeresztben".

A Mazsihisz vezetője azt is kiemeli, hogy a jelenleg népszerű történelemszemléletet is hibásnak tartja, mert az a Horthy-korszakot relativizálja és elmossa a felelősséget.

A kormánnyal való kommunikációt is nehézkesnek tartja: "nem érjük el az illetékeseket, vagy nem kapunk választ leveleinkre".

Köves Slomó azzal indít, hogy sajnálja, hogy a páros interjú és a párbeszéd helyett Heisler inkább "a személye elleni uszítást választja". Azt fejti ki, hogy ő nem gondolja szervezetüket, az EMIH-et a zsidóság képviseletének, ilyenről eleve nem beszélne, szerinte egyik szervezet sem jelentheti ezt, hanem "legfeljebb a szidó vallás képviseletét jelentheti, nem pedig a zsidó emberek reprezentatív képviseletét".

A két szervezet "vetélkedését" még hasznosnak is tartja: "A szabad verseny eleve a szellem világában és a spiritualitás dolgokban is csak hasznos lehet."

A Sorsok Háza projektről szerinte várhatóan jövőre készül el, az emlékezetpolitikát tekintve pedig szerinte nincs vita a felelősség kérdésében: "Csak a hangsúlyok körül tapasztalok vitát."

"Rabbiként és egyébként úgy gondolom, a zsidó vallási közösség szempontjából Orbán Viktor ideális vezető" - mondta Köves Slomó. Hozzátette azért: "Hangsúlyozni szeretném azt is, hogy az elmúlt harminc évben nem volt olyan vezetője hazánknak, aki ne lett volna ideális."

Szerinte a migráció elleni agitáció és a zsidók elleni gyűlöletbeszéd nem kezelhető egy lapon: "Az, ahogy a kormány agitál az ellenőrizetlen migráció ellen - amivel szintén szólva még egyet is tudok érteni -, időnként kifogásolható stílusban, ez azért más kategória."

Figyelmébe ajánljuk