Közel sem Lévai Anikó már a legbefolyásosabb magyar nő

  • narancs.hu
  • 2019. április 3.

Belpol

Lánya, Orbán Ráhel is megelőzi. Az élen egy miniszter áll. De Mészáros Lőrinc felesége is bekerült e körbe.

Ötödször készítette el a magyar Forbes A legbefolyásosabb magyar nők listáját, amihez idén is a Bisnode céginformációs rendszer által biztosított adatokat és több tucat háttérbeszélgetés információit használt fel.

A végső sorrendről a szerkesztőség döntött.

A közélet kategóriában négy év után először nem Lévai Anikó szerepel az első helyen a Forbes listáján. Most az ötödik, megelőzi lánya, Orbán Ráhel, ő a 4. helyen szerepel, míg az élen Bártfai-Máger Andrea, a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter áll.

Bártfai alá ma számos állami cég tartozik, miniszterként ő gyakorolja a tulajdonosi jogokat többek között a Magyar Villamos Művek, a regionális vízművek, a regionális közlekedési központok, valamint a Volánbusz, vagy a Szerencsejáték Zrt. fölött – írja a lap.

Az idei listán a közélet és a politika területén tűnt fel a legtöbb új név. Eszerint több év után visszakerült a listára Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, míg új szereplő Varga Judit, európai kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Kecskemét kormánypárti polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is.

A Forbes szerint az Üzlet kategória élmezőnye is változott: a Volán és a DAKK élén álló Dávid Ilona nemzetközi befolyása ugyan megmaradt, de Hegedüs Éva, a Gránit Bank tulajdonosa és elnöke nála is jelentősebb befolyást szerzett. Visszatért Heal Edina, a Google korábbi vezetője, aki ma a Republic Group operatív igazgatója, illetve Mészáros Lőrincné Kelemen Beatrix személyében új szereplő is van, a felcsúti milliárdos gázszerelő felesége az Echo tévé élén volt aktív, távozása után hamarosan a Life és az Ozone csatornák elnökeként folytatja.

A kultúra kategóriában a Magyar Nemzeti Filmalap élén lévő Havas Ágnes pozíciója megingathatatlannak látszik a lap szerint, de van ezen szegmensben is új szereplő, Keserü Ilona személyében, aki a Magyarországon élő és alkotó festőművész nők között az elmúlt tíz év eladásait tekintve kiemelkedő, 36,1 millió forintos aukciós bevételt tud felmutatni.

Média kategóriát Vidus Gabriella RTL-vezér nyert, a listán ugyanakkor feljebb lépett, és már dobogós a Centrál Médiacsoportot vezető Mészáros Kinga.

A magyar Forbes ötödik, a legbefolyásosabb nőket soroló listája új kategóriával is bővült, a lap szerint "azok sorával, akiknek hatalma korlátos, de akikre örömmel figyelünk". Ebben a névsorban L. Ritók Nóra, Ürge-Vorsatz Diána, Mészáros Antónia, Gyurkó Szilvia, Polgár Judit, Székely Kriszta és Pataki Ági is szerepel.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.