Közös ellenzéki jelölt lesz Újpesten is

  • narancs.hu
  • 2019. március 8.

Belpol

A KDNP-ből anno kizárták, mert Schmitt Pál lemondatását kérte, most a baloldal kiáll mögötte.

Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd közös polgármesterjelöltet állít Újpesten - írja az Index.

A kerület polgármesteri címéért az a Szalma Botond indul, aki anno KDNP-s képviselőként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumbotrány miatt. Egykori pártja ekkor elhatárolódott tőle, és 2014-ben kitette soraiból, mert független politikusként indult a kerületében a fideszes jelölt Wintermantel Zsolt ellen. Azóta megállapították, hogy a kizárás szabálytalan volt, de 2018-ban Szalma magától is kilépett a KDNP-ből. Ahogy írják, régóta politizál Újpesten, a Mahart igazgatója is volt.

Szalma elfogadta az allanzéki pártok támogatását, és nagy közdelemre számít a Fidesz jelöltje ellen.

"Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért" - mondta el az Indexnek.

Mint írtuk, nemcsak a baloldali pártok, hanem a Jobbik is beállt Szalma mögé. Erről Czigler László, a párt újpesti elnöke a Narancs.hu-nak azt mondta, Szalma vállalható jelölt számukra, mert "egy konzervatív, keresztény értékrendet valló és élő lokálpatrióta". "Ha megnézzük a helyi közvélemény kutatási adatokat nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy győzelmet arassunk ősszel, és le tudjuk váltani Wintermantel Zsolt vezette városvezetést. A bukástól való félelem jelei már mutatkoznak a helyi Fideszben, mert két napja, egy erőteljes lejárató telefonos kampányt indítottak több helyi politikus ellen. Hazugságok tömkelegét állítva" - állította Czigler.

Ugyanakkor hozzátette, az összefogás-jellegű közös indulásról korai lenne még beszélni, "azzal viszont nem árulok el nagy titkot, hogy a Fidesz jelöltjével szemben csak egy ellenzéki jelölt indul majd mind a 14 körzetben."

Egyre több polgármesterjelölt indul egyébként ellenzéki összefogásban a Fidesz ellen, tegnap Egerben jelentették be a közös jelöltet:

Ellenzéki összefogás Egerben: Mirkóczki Ádám a polgármesterjelölt

Az egyéni körzetekben is csak egy ellenzéki jelölt lesz, egy új egyesület színeiben. A jobbikos országgyűlési képviselő, Mirkóczki Ádám, lesz az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum Mozgalom közös polgármesterjelöltje Egerben, írja az Egri Ügyek. A politikus nem a Jobbik, hanem egy új, nemrég bejegyzett szervezet, az Egységben a Városért Egyesület (EVE) színeiben indul majd.

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.