Közös ellenzéki jelölt lesz Újpesten is

  • narancs.hu
  • 2019. március 8.

Belpol

A KDNP-ből anno kizárták, mert Schmitt Pál lemondatását kérte, most a baloldal kiáll mögötte.

Az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd közös polgármesterjelöltet állít Újpesten - írja az Index.

A kerület polgármesteri címéért az a Szalma Botond indul, aki anno KDNP-s képviselőként lemondásra szólította fel Schmitt Pál államfőt a plágiumbotrány miatt. Egykori pártja ekkor elhatárolódott tőle, és 2014-ben kitette soraiból, mert független politikusként indult a kerületében a fideszes jelölt Wintermantel Zsolt ellen. Azóta megállapították, hogy a kizárás szabálytalan volt, de 2018-ban Szalma magától is kilépett a KDNP-ből. Ahogy írják, régóta politizál Újpesten, a Mahart igazgatója is volt.

Szalma elfogadta az allanzéki pártok támogatását, és nagy közdelemre számít a Fidesz jelöltje ellen.

"Újpest a jövőben nem a garázdálkodás terepe lesz, hanem mindenki dolgozni fog a kerületért" - mondta el az Indexnek.

Mint írtuk, nemcsak a baloldali pártok, hanem a Jobbik is beállt Szalma mögé. Erről Czigler László, a párt újpesti elnöke a Narancs.hu-nak azt mondta, Szalma vállalható jelölt számukra, mert "egy konzervatív, keresztény értékrendet valló és élő lokálpatrióta". "Ha megnézzük a helyi közvélemény kutatási adatokat nem kell nagy jóstehetség hozzá, hogy győzelmet arassunk ősszel, és le tudjuk váltani Wintermantel Zsolt vezette városvezetést. A bukástól való félelem jelei már mutatkoznak a helyi Fideszben, mert két napja, egy erőteljes lejárató telefonos kampányt indítottak több helyi politikus ellen. Hazugságok tömkelegét állítva" - állította Czigler.

Ugyanakkor hozzátette, az összefogás-jellegű közös indulásról korai lenne még beszélni, "azzal viszont nem árulok el nagy titkot, hogy a Fidesz jelöltjével szemben csak egy ellenzéki jelölt indul majd mind a 14 körzetben."

Egyre több polgármesterjelölt indul egyébként ellenzéki összefogásban a Fidesz ellen, tegnap Egerben jelentették be a közös jelöltet:

Ellenzéki összefogás Egerben: Mirkóczki Ádám a polgármesterjelölt

Az egyéni körzetekben is csak egy ellenzéki jelölt lesz, egy új egyesület színeiben. A jobbikos országgyűlési képviselő, Mirkóczki Ádám, lesz az MSZP, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum Mozgalom közös polgármesterjelöltje Egerben, írja az Egri Ügyek. A politikus nem a Jobbik, hanem egy új, nemrég bejegyzett szervezet, az Egységben a Városért Egyesület (EVE) színeiben indul majd.

Figyelmébe ajánljuk