Közös nyilatkozatot tett az ellenzék: Bízunk Magyarországban, de nem bízunk Orbán kormányában

  • narancs.hu
  • 2020.03.24 16:40

Belpol

Az ellenzék szerint a kormány alkalmatlan a veszély kezelésére, a magyar polgárokat és képviselőit pedig nem partnerként, hanem legyőzendő ellenfélként kezeli.

Az ellenzék nem bízik Orbán Viktor miniszterelnök kormányában, ezért nem ad korlátlan felhatalmazást még a koronavírus-járvány miatt kialakult válságos időben sem.

A Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum, a Liberálisok, valamint Hadházy Ákos és Szél Bernadett független országgyűlési képviselő MTI-hez eljuttatott közös közleménye szerint a kormány alkalmatlan a veszély kezelésére, a magyar polgárokat és képviselőit pedig nem partnerként, hanem legyőzendő ellenfélként kezeli. Az ellenzék szerint ezzel szemben közösen kell cselekedni, tervezni és dönteni, de a kormány „ezt megtagadja tőlük és milliónyi magyartól". Lényegében ezzel indokolta meg az ellenzék, miért nem szavazta meg hétfőn a felhatalmazási vagy másképp koronavírus-törvény, keddi elfogadását.

Úgy fogalmaztak, „a járvány valóban közös ellenségünk, megmaradt és sokszor meggyalázott szabadságunk és demokráciánk viszont közös kincsünk. Ahogy védjük egészségünket, életünket, úgy kell védenünk hazánkból azt, ami megmaradt belőle."

Közös, értelmes és szükséges döntésekben szeretnének részt venni a járvány megfékezéséért, de mint arra közleményük útján is felhívták a figyelmet, nem engedik, hogy „valós veszélyre hivatkozva megcsúfolják, elrabolják" Magyarországot, hogy „átgázoljanak a parlamenten, a nép képviselőin, végső soron Magyarországon".

Közlésük szerint az „ellenzéki pártok megakadályozták, hogy Orbán diktatúra-törvényét, házszabálytól eltéréssel, azonnal elfogadják. Azonban a Fidesz hataloméhségét ismerve, sajnos biztosak lehetünk abban, hogy a jövő héten a 2/3-ad birtokában, minden korlátozás nélkül meg fogják szavazni” azt.

Mint arról lapunk is beszámolt, hétfőn 137 igen, 52 nem szavazati aránnyal nem lett meg a négyötöd a felhatalmazási törvényjavaslat sürgős, házszabálytól eltérő, vagyis kivételes eljárásban történő tárgyalásához és keddi elfogadásához a parlament hétfői rendkívüli ülésén. Ugyanakkor Fidesz-KDNP a jogszabályt sürgős tárgyalással, már jövő héten kedden is el tudja fogadni, mert a kétharmados többség hozzájárult a sürgősségi napirendre vételhez.

Neked ajánljuk