Háziorvosok a koronavírus ellen: „az 50 darabos dobozban csak 40 darab sebészi maszk volt”

Belpol

Védőfelszerelést kapnak, de nem eleget és nem megfelelő minőségűt, pedig a betegekkel, ha elvétve is, de továbbra is érintkeznek. Sok közülük a 65 év feletti, majdnem 500 betöltetlen praxis van. Átszervezés következik.

„Majdnem 50 éve vagyok a pályán, de ilyet még nem tapasztaltam. Ez tényleg olyan, mint egy háború”. „Az egészségügyben fejetlenség van, ahogy eddig, úgy most is csak a benne dolgozók improvizatív képessége tartja életben.” „A leterheltségünk már eddig is igen nagy volt, ha továbbra sem nyitják meg a pénzcsapokat az egészségügy felé, azok az egészségügyi dolgozók is elmennek ebből az országból, akik ma még itt vannak.” Íme, néhány gondolat azoktól a háziorvosoktól, akikkel az elmúlt napokban beszélgettünk arról, milyennek látják a koronavírus-járvány mentén kialakult helyzetet saját praxisukban, környezetükben.

Maszk a barkácsüzletből

Bár hétfőn hajnalban egy Kínából érkező repülőgép több mint 30 ezer védőruhát és 82 ezer orvosi maszkot szállított Budapestre, Orbán Viktor hétfői tájékoztatása szerint pedig 1,5 millió orvosi maszk áll rendelkezésre, az egészségügyi dolgozók a közösségi média oldalakon kérik a lakosságot, segítsék ki őket védőfelszerelésekkel, ha tudják. A háziorvosok sem kivételek ez alól.

„Egy doboz sebészi maszkot kaptunk, amiről tudjuk, hogy nem véd a koronavírus ellen. Ezen osztozik egy orvos és egy nővér. Más egyebet nem kaptunk, fertőtlenítőszerről, védőruháról és szemüvegről, gumikesztyűről és megfelelő maszkról maguknak kellett gondoskodni” – meséli egy budapesti háziorvos. Hozzáteszi, neki szerencséje volt, a lánya és a veje kapcsolatainak hála be tudta szerezni a szükséges védőeszközöket, amit aztán megosztott a munkatársaival is.

Csehpál Etelka, Csongrád megyei háziorvos azt meséli, amikor szóltak, hogy megérkezett a védőfelszerelése, menjen el érte, attól tartott, hogy nem tudja majd elvinni a sok FFP3 maszkot. Ehhez képest egy doboz sebészi maszkot kapott. „A doboz 50 darabos volt, de csak 40 darab maszk volt benne.” Később kapott még 3 darab FFP1 maszkot, majd a külföldön dolgozó fia küldött neki néhányat és maga is rendelt az interneten.

„Amikor úgy éreztem, hogy baj lesz és nem kapunk segítséget, végigjártam a barkácsüzleteket és olyan mennyiségben vásároltam maszkokat, védőszemüveget, és ruhát, amennyit csak tudtam. Ez egyelőre elég, de ha durvul a helyzet, már nem sokáig” – mesél tapasztalatairól Komáromi Zoltán, aki a XII. kerületben háziorvos, és a DK politikusa. Ő szintén csak sebészi maszkokat kapott, ami nagyjából arra alkalmas, hogy ha valaki köhögve és lázasan érkezik a rendelőbe, odaadják neki.

„Mivel a betegekre kellett adnunk, az 50 darab el is fogyott 3-4 nap alatt. Ezres nagyságrendben kellene, hogy kapjuk, de utánpótlás egyelőre nincs. Kézfertőtlenítőt nem is kaptunk, nekem sikerült egy használt adagológépet szereznem, amit egy intézmény leselejtezett, megszereltem a rugóját, szereztem bele kézfertőtlenítő folyadékot és most azt használjuk a rendelőben”. Az orvos megjegyzi, az orvosi ügyeleteken szintén nincs elegendő védőfelszerelés.

Lesz utánpótlás?

Lesz utánpótlás?

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője néhány napja az ATV-n azt nyilatkozta, hogy van elég védőfelszerelés, a háziorvosokra pedig sok megyei mentőállomáson várnak még eszközök, csak éppen nem mentek el érte. Erre több forrásunk megjegyezte, ez így van, viszont nehezen várható el egy háziorvostól, hogy az adott esetben akár 100 kilométerre lévő megyeszékhelyre elmenjen egy kis doboznyi sebészi maszkért. Arra viszont jelen helyzetben nincs lehetőség, hogy például egy éppen a környéken járó mentő elvigye a háziorvosnak az 50 darab maszkot.

Komáromi Zoltán hozzáteszi, sok helyen megpróbál segíteni az önkormányzat, volt, ahol néhány hete, amikor már látták, hogy gond lesz, gyorsított közbeszerzéssel próbáltak fertőtlenítőt és védőfelszerelést szerezni a kerület vagy a település orvosainak, de a lépés így is késeinek bizonyult, a piac addigra leürült. „És nem azért, mert az állam felvásárolta, hogy aztán az egészségügyi dolgozóknak adja.”

A Háziorvosok Online Szervezete (HAOSZ) március közepén az alapellátás járványügyi felkészültségéről készített egy felmérést, amit 932 háziorvos töltött ki. A megkérdezettek 80 százalékának 1-5 liter kézfertőtlenítő áll a rendelkezésére, 75 százalékuknál nincs a váróteremben automata kézfertőtlenítő adagoló. A védőfelszerelések beszerzését nehézkesnek tartják, a legtöbben úgy ítélik meg, 3 hónapra 50-300 sebészi maszkra lenne szükség, ehelyett 1-100 darab van náluk. FFP2, FFP3 maszkból 10-200 darab kellene ugyanennyi időre, ehhez képest a megkérdezettek háromnegyedének maximum 5 darab van készleten. Arra a kérdésre pedig, hogy látnak-e esélyt újabb védőfelszerelések beszerzésére, 70 százalék nemmel válaszolt.

Elég lesz?

Elég lesz?

Fotó: MTI/Vajda János

Új rend

Bár az új eljárásrend értelmében a háziorvosi rendelőkbe nem kellene besétálnia a betegeknek, ha bajuk van, inkább telefonálniuk kell, mégis sokan megjelennek a rendelőknél. „Nálunk a betegek a rendelő előtt várakoznak, a nővér sebészi maszkban és köpenyben kimegy hozzájuk, felveszi velük a kapcsolatot és csak akkor engedi be őket a rendelőbe, ha valóban sürgős az eset” – meséli egy budapesti háziorvos. A recepteket az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Téren (EESZT) keresztül intézik.

Komáromi hozzáteszi, ők a kollégáival kiküldtek a praxison belüli betegeknek egy emailt a „játékszabályokról”, amit lehet, telefonon intéznek, de így is előfordul, hogy érintkezniük kell a betegekkel. „Egy nap átlagosan több mint száz beteggel foglalkozunk, ebből körülbelül 60-65 páciensnek e-receptet írunk, vagy a leleteit beszéljük meg vele. 3-4-en jönnek be a rendelőbe, őket muszáj megnézni, személyes vizsgálat nélkül ugyanis nem tudjuk megállapítani, mi a bajuk. Ha valaki szívritmuszavarral érkezik, nem fogjuk elküldeni.”

Náluk eddig egy gyanús eset fordult meg, aki lázas volt, köhögött, de nem úgy, ahogy az a koronavírusra jellemző, viszont korábban Tirolban síelt. Végül kiderült, „csak” tüszős mandulagyulladása van. Egy másik budapesti háziorvosnál egy koronavírus gyanús eset jelent meg, őt azonnal be is küldték a Szent László Kórházba. Ilyenkor a háziorvos hívja a mentőket, majd az esetet köteles jelenteni az illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztályának.

A mentők is kérnek

A mentőknél külön koronavírusos esetek vizsgálatára alkalmas mentőegységeket és mentesítési zónákat hoztak létre, ahol külön védőfelszerelés áll a mentődolgozók rendelkezésére. Előfordulhat azonban, hogy nemcsak a kijelölt egységek futnak bele koronavírusos betegekbe, akár egy balesetnél, akár olyan esetben, amikor a mentésirányítás a tünetek alapján nem tudja megítélni, hogy a páciensnek mi baja lehet. „Ekkor sincs gond, hiszen védőfelszerelés (FFP2, FFP3-as maszk, kesztyű, szemüveg, védőruházat) minden mentőautóban van. Egy esetkocsin például, ahol a sofőr, a mentőápoló és mentőorvos vagy mentőtiszt ül, 3 garnitúra van mindenből. Baj akkor van, ha a védőfelszerelést használniuk kell, és mielőtt visszaérnek az állomásra, ahol mindezt pótolni tudják, újabb riasztást kapnak” – mondja Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MOMSZ) elnöke. Kusper megjegyzi, van védőfelszerelés, de amiatt aggódnak a bajtársak, hogy meddig lesz elég. Hétfőn ezért a MOMSZ közzétett egy felhívást a Facebook-oldalukon, ahol arra kérték a lakosságot, hogy aki tud, segítsen nekik, ajánljon fel maszkokat és egyéb védőeszközöket. A mentőknél elrendelték a többletmunkavégzést, mindenki készenlétbe van helyezve, a mentési feladatok száma ugyanis fokozatosan nő. Kusper szerint Budapest különösen erős helyszín, ott be kell segíteniük a vidéki egységeknek. „Egyelőre mindenki helyt áll, még korántsem mentünk el a falig.”

Csehpál Etelkánál még azelőtt jelent meg egy gyanús eset, hogy az eljárásrend változott volna, tehát a rendelő várója zsúfolásig tele volt betegekkel. „A páciens lázasan, izomfájdalommal jelent meg nálam, abban biztos voltam, hogy felsőlégúti vírusfertőzése van, de azt nem tudtam, hogy koronavírus-e. Munkájából adódóan sok külföldivel találkozott, így kértem az illetékeseket, vegyék le a mintát, a beteget addig is házi karanténba küldtem. Kiderült, hogy nem koronavírusra tesztelték, hanem influenzára, ami negatív lett.” Az orvos azt mondja, a beteg azóta jól van, de kérte, maradjon még otthon a biztonság kedvéért.

Ezután az eset után viszont úgy érezte, intézkednie kell, ezért megkérte a helyi gyógyszerészt, adja ki a betegek gyógyszereit a hozzátartozóknak is TAJ-kártya és e-recept ellenében, amit telefonon kérhetnek, így nem teszik ki magukat a fertőzés veszélyének. A nővérrel együtt a rendelési időn felül még plusz két órában rögzítik telefonon ezeket a gyógyszerigényeket. A városvezetéssel együtt szórólapokat nyomtattak, ahol elmagyarázták a lakosságnak, miért fontos otthon maradni és miért nem kell bejönni a rendelőbe. „Néhány nap alatt mindenki alkalmazkodott ehhez, ma már alig jön be valaki. Két nappal ezután megjelent a rendelet is, hogy így kell cselekedniük a háziorvosoknak.”

Háziorvos akcióban (képünk illusztráció)

Háziorvos akcióban (képünk illusztráció)

Fotó: MTI/Komka Péter

Átszervezés, mozgósítás

Ez nemcsak a betegek, de az orvosok érdeke is, hiszen a megfelelő védőfelszerelés ellenében, ha olyan pácienssel érintkezik, aki koronavírusos, neki is karanténba kell vonulnia, két hétre ő is kiesik a praxisból. „Amit nem engedhetünk meg magunknak, így is majdnem 500 háziorvos hiányzik a rendszerből, a háziorvosok 20 százaléka pedig idősebb 65 évnél” – mondja Komáromi.

Ezt azért is fontos megemlíteni, mert a kormány arra kérte a 65 év feletti orvosokat, hogy maradjanak a háttérben, ne érintkezzenek a betegekkel, maximum telefonon vagy emailben. „Én is ebbe a kategóriába esek, hivatalosan nem lenne szabad dolgoznom, de engem le is tartóztathatnak, akkor sem hagyom itt a betegeket. Felelősséggel tartozom értük, erős vagyok, ha bármit észreveszek magamon, természetesen abbahagyom a munkát, de addig nem” – mondja Csehpál Etelka és hozzáteszi, szóltak neki, hogy jelentkeztek önkéntesnek ötödéves orvostanhallgatók, így ha nagy lesz a terhelés, lesz, aki segítsen neki, de egyelőre még bírja.

Azt viszont érzékelte az egészségügyi vezetés is, hogy gondok lehetnek az alapellátásban, egy március 21-én, szombaton megjelent miniszteri utasítás szerint ugyanis átszervezik a háziorvosi ellátást. Ez azt jelenti, hogy összevonnak háziorvosi praxisokat, ügyeleteket és olyan akut betegellátó központokat hoznak létre, ahol el tudják különíteni egymástól a légúti panaszokkal érkezőket azoktól, akik más okból érkeznek a háziorvoshoz. „Ez egy logikus lépés – kommentálja a döntést Komáromi Zoltán –, csak éppen nem teljesen hatékony, hiszen a tünetmentes páciensek is lehetnek vírushordozók.”

Az orvos szerint ebből az intézkedésből is látszik, hogy 10-15 éve egyik kormány sem foglalkozott kellőképpen az alapellátással, most pedig kényszermegoldásokat kell kitalálniuk. „Némely budapesti kerületben már így össze kellett vonni a háziorvosi praxisokat, mert kevés az ember, a járvány mellett viszont érkeznek más panaszokkal is a betegek, őket is el kell látni. Jönnek a gyerekeknek a kötelező védőoltások, a véralvadásgátló gyógyszert szedő betegeknek vérvételre kell mennie, ahogy bármikor jöhet egy hasi görcs, szívritmuszavar vagy méhen kívüli terhesség is. Mindenkit el kell látni és úgy tűnik, erre se terv, se forrás nincs” – magyarázza Komáromi.

Háziorvos forrásainktól annyit tudtunk meg, hogy több helyen bekérték az orvosok és a nővérek adatait és elérhetőségét, hogy ha szükség van rájuk, szolgálatra küldhessék őket. „Mindössze két szempont volt – mondja egyik forrásunk –, hogy 65 év alatti legyen az illető és ne legyen súlyos krónikus betegsége.”

Nyugtassa magát Naranccsal a kényszerű otthonlét idején!

Továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk! Járjunk együtt a dolgok végére! Kedves olvasóink, vészhelyzet van, s ilyenkor mindennél fontosabb a tisztánlátás. Ezért jó szívvel javasoljuk, hogy továbbra se érjék be a napi hírek özönével, hanem pillantsanak mögéjük! S tegyék ezt velünk!

Neked ajánljuk