Külsős céggel vizsgáltatnák meg a kétes váci stadionberuházást

Belpol

Az önkormányzat pár hónapja kezdte el vizsgálni a váci stadionberuházást, mintegy 200 milliót kérve számon a helyi Fidesz-vezető irányította fociklubon. Közben az is kiderült, hogy a város nem tud behajtani egy negyedmilliós tartozást a Fidesz helyi szervezetén sem. 

„A szakértői csoport eddigi vizsgálatának konklúziója az volt, hogy javaslatuk szerint egy külsős műszaki cég vizsgálja meg: jelenlegi állapotában a stadionra tervezett 600 milliós TAO-forrásból történő fejlesztésből milyen értékű munka valósult meg” – közölte megkeresésünkre Vác Város Önkormányzata. 

Április elején számoltunk be róla, hogy az önkormányzat több mint 200 millió forintot kér számon a Fidesz Váci Szervezetének helyi elnöke, a Pető Tibor által vezetett Vác Városi Labdarúgó Sportegyesületen. A váci fociklubnak ugyanis lehetősége volt egy 600 milliós TAO-alapú stadionfejlesztésre, amelyből 180 milliós önrészt – fejlesztési hitelt felvéve – meg is kaptak a város kasszájából. További 73 millió ment a váci költségvetésből egy meg nem valósult nagypályára, illetve TAO-támogatás mehetett volna egy műfüves pálya felújítására is, melynek önrészét (27 milliót) szintén hitelből állta volna a város.

Az önkormányzat korábban vizsgálatot indított, hogy kiderítse, a több mint kétszáz milliós, részben hitelből finanszírozott önkormányzati önerőt megfelelően, a jogszabállyal összhangban használták-e fel, ugyanis súlyos hiányosságokat tapasztalt a beruházást illetően.

„Az akadémia területe úgy néz ki, mintha a 73 millió forintos támogatás ellenére egy kapavágás sem történt volna, a stadionhoz pedig még mindig hiányzik a harmadosztályú induláshoz szükséges fedett lelátó, eredményjelző, de hiányoznak a mosdók és a külső kerítés is”

– írta még pár hónapja a városvezetés egy hivatalos közleményben. Az önkormányzat mostani tájékoztatása szerint a vizsgálat miatt felállított szakmai csoport azt javasolja, hogy vonjanak be az eljárásba egy külsős műszaki céget is. 

Nem létező váci Fidesz

Az elmúlt pár hónapban felhalmozódott az előző városvezetés kellemetlen ügyeinek a száma, melyekről már részletesen beszámoltunk. Új fejlemény a helyi Váci Hírlap szerint, hogy

az önkormányzat nem tud behajtani a váci Fidesz szervezetén egy negyedmilliós tartozást, amely egy eddig ki nem fizetett irodabérlés miatt gyülemlett fel.

A lap állítását az önkormányzat a Narancs.hu-nak is megerősítette: a tájékoztatásuk szerint a váci Fidesz – melynek elnöke egyébként ugyancsak Pető Tibor – nem jogképes, nem bír jogalanyisággal (nincs nyilvántartva, nincs adószáma, statisztikai száma), emiatt szerződést sem lehetett volna kötni vele, illetve eljárást sem lehet indítani a lejárt tartozás megfizetésére. 

Kíváncsiak voltunk, hogy az önkormányzat és a – hivatalosan nem létező – váci Fidesz között köttetett-e meg egyéb megállapodás az elmúlt években, melyek kellemetlen helyzetbe hozhatnák a várost, de az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy az iroda bérlésen kívül egyéb szerződést nem írt alá sem a Váci Városfejlesztő Kft., sem az önkormányzat a párt helyi szervezetével.  

(Címlapképünkön: A váci stadion, melyet 1967-ben avattak, befogadó képessége 12000 fő. MTI Fotó: Lehotka László)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk