Több mint 200 milliót kér számon a váci önkormányzat a volt fideszes alpolgármester focicsapatán

Belpol

Elszámolási vitába keveredett Vác önkormányzata a volt fideszes alpolgármester, Pető Tibor vezette sportegyesülettel. A klub több mint kétszáz millió forintot kapott sportberuházásokra, melyek eddig nem valósultak meg. Pető 2018-ban szerepelt abban a kultikus videóban, amelyen az „egyszerűen senkik vagytok, hejj, hejj” rigmust skandálják többen a választás estéjén az ellenzékre célozva. Neve ezenkívül egy korábbi okirathamisítási ügyben is felmerült. 

„A Váci Futball Club Kft. és a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesületnek (az előző önkormányzati ciklusban) juttatott városi források felhasználását vizsgálja a Matkovich Ilona polgármester által felállított szakértői csoport” – közölte néhány hete a váci önkormányzat.

A város képviselő-testülete ugyanis még az előző, KDNP-s polgármester, Fördős Attila vezetése idején 180 millió forintot ítélt meg a Váci Futball Club Kft.-nek, a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesületnek (Vác VLSE) pedig további 73 milliót két TAO-s pályázat önrészéhez. A kft.-t száz százalékban tulajdonolja az egyesület, amelynek vezetője Pető Tibor, Fördős egykori alpolgármestere. 

A pénzből a váci stadion felújítását végezték volna el, és egy, a város volt laktanyájának területére tervezett futballakadémiát akartak létrehozni, azonban a beruházások nem készültek el a megszabott határidőre, és az önrésszel sem számoltak el megfelelően. 

„Az akadémia területe úgy néz ki, mintha a 73 millió forintos támogatás ellenére egy kapavágás sem történt volna,

a stadionhoz pedig még mindig hiányzik a harmadosztályú induláshoz szükséges fedett lelátó, eredményjelző, de hiányoznak a mosdók és a külső kerítés is” – olvasható az önkormányzat közleményében. 

Az önkormányzati vizsgálat célja, hogy elősegítsék a beruházások befejezését, illetve azt is ellenőrzik, hogy a több mint kétszáz milliós, részben hitelből finanszírozott önkormányzati önerőt megfelelően, a jogszabállyal összhangban használták-e fel. „Amennyiben nem, akkor a további lehetőségeket is a vizsgálati csoportnak kell számba venni” – zárult a közlemény. 

600 milliós TAO-keret, évi 53 milliós teher

Az önkormányzat megkeresésünkre azt közölte, hogy a Vác Városi Stadion felújítására/fejlesztésére még az angol tulajdonos által vezetett Vác FC nyújtott be pályázatot 2016 tavaszán - erre 600 millió forintos TAO-keretet engedélyezett az MLSZ, ennek az önrésze 30 százalék volt. „Ezt a 180 millió forintot – több más projekttel együtt – fejlesztési célú hitelből finanszírozta a város” – közölték, illetve mellékeltek egy, egyébként a város honlapján nyilvánosan elérhető dokumentumot, amelyen a fejlesztési célú hitel tételei olvashatók, köztük a műfüves pálya, valamint a stadion felújítására vonatkozó, összesen 207 millió forintos önrész is. 

 
A fejlesztési hitel tételei
Vác.hu
 

A hitelvisszafizetés jelenleg évente körülbelül 53 millió forinttal terheli a város büdzséjét, a „stadionra arányosítva ez közel 30 milliót jelent”. A város az önerőből biztosította a Vác VLSE által a volt deákvári laktanya területén megépítendő két nagyméretű pálya TAO-s önrészét is, ami a 243 milliós teljes összegnek a 30 százaléka, vagyis a –korábban már említett – 73 millió forint volt. 

A váci önkormányzat 2016 nyarán – az azóta létrejött kézilabda akadémiával egyidőben – ingyen biztosította a leendő futballakadémiának a 28 hektáros területet a két pályához, az elkészülés határideje akkor 2017. december 31. volt, amit 2019 nyarán azon év végére módosítottak. 

Az önkormányzat szerint egy előrehaladási dokumentum alapján a területen „tereprendezés” történt, azonban 2019 nyarán a Vác FC angol kézből az alpolgármester Pető Tibor által elnökölt Vác VLSE tulajdonába került, ezért innentől kezdve mind a stadionberuházás, mind a futballakadémia projekt az egyesület hatásköre lett.

„Az önkormányzat korábban és jelenleg is arra törekszik, hogy a projekt megvalósuljon és a sportolni vágyó gyerekek megfelelő lehetőséget kapjanak” – írta az önkormányzat. Közlésük szerint az egyeztetések folyamatosak, még nem fejeződtek be, és a város vezetését közpénz hasznosulása és a minél szélesebb sportolási lehetőség megteremtése vezérli. Éppen ezért az önkormányzat szerint egy „ad hoc bizottság” került felállításra, amelynek feladata a jelen állapotfelmérésén túl a megvalósításhoz vezető lehetőségek vizsgálata.

„Amennyiben a támogatások – mint közpénzek felhasználása – bizonyítottan nem megfelelő, vagy nem igazolható, az Önkormányzat megteszi a törvény által előírt szükséges jogi lépéseket" 

– közölte a helyhatóság. 

Az önkormányzat már említett közleményére a Vác VLSE egy Facebook-bejegyzésben reagált: e szerint a laktanyában található területet 2019. július 1-jén kapták meg, a pályák kivetelezését megkezdték (ez lehet az önkormányzat által említett tereprendezés), az alap pályák kialakítása pedig szerintük 2019. november 30-ra be is fejeződött. 2020 végére tervezték a burkolatok végső kialakítását, azonban „Polgármester asszony 2020. áprilisában kérte, hogy ezen területen az építési munkálatokat fejezzük be, mert a városnak más tervei vannak a laktanyával. Ezzel ugyan nem értettünk egyet, de elfogadtuk”. 

A bejegyzés szerint az egyesület ígéretet kapott a várostól, hogy kijelölnek számukra más területet a fejlesztésekre. Állításuk szerint ez hónapokig nem történt meg, annak ellenére, hogy ők két javaslatot is megfogalmaztak, és kérték, hogy a város északi részén található szérűskerti pályát adják át nekik. „Az elszámolás ezzel párhuzamosan a kért határidő előtt 3 nappal, március 12-én beküldésre került, mellyel kapcsolatban hiánypótlási kérést a mai napig nem kaptunk” – állítja az egyesület, amely a bejegyzésben arról is írt, hogy egyeztetni fognak, és bíznak abban, hogy „megállapodásra jutunk, mert a fejlesztés megvalósításában és a jó kapcsolat kialakításában vagyunk érdekeltek”. Hozzátette az egyesület, hogy készek a szérűskerti pálya újjáépítésére, de szívesen folytatnák a pályaépítést a laktanya területén is.

Egy 600 ezres tartozás is előbukott

Pár héttel az első közleményét követően az önkormányzat kiadott egy újabbat is, amelyben azt írták, hogy a sportegyesület több mint 600 ezer forint közüzemi és lakásbérleti díjjal is tartozik az önkormányzatnak.

„A szervezet ígérgetett, a vállalt felújítást nem végezte el, a lakások kulcsait csak nemrég adta le, és közben az is kiderült, hogy az egyik játékos soha nem lakott a neki kiadott ingatlanban”

– fogalmaztak. 

Az előző városvezetés ugyanis még a választások előtt három héttel öt évre bérlőkijelölési jogot adott az egyesületnek két lakáshoz, „közérdekű lakáshoz juttatás” jogcímén. Majd a választás után, de még az új városvezetés eskütétele előtt, 2019. október 16-án bérleti szerződést is kötöttek egy futballistával egy belvárosi ingatlanra, másnap pedig egy másik focistával egy másik lakásra. A szerződést az egyesülettel kötötték meg. „A két bérlő azonban a bérleti díjakat egyszer sem fizette ki, a Vác FC egyik vezetője egyszer, 2020. januárjában rendezte az addigi tartozásokat, azóta azonban sem a bérleti díjat, sem pedig a közüzemi költségeket nem rendezték és az ingatlanok vállalt felújítását még meg sem kezdték” – olvasható a közleményben. 

A két focistát rendszeresen felszólították a tartozások rendezésére, a számlákat pedig az egyesület kérésére 2020. nyarától hozzájuk továbbítják, de azóta sem rendezték. Időközben az egyik játékos édesanyja jelezte, „hogy a fia sosem lakott az ingatlanban, illetve több mint 1 éve nem is a Vác FC labdarúgója”, „az egyik futball vezető” pedig az év elején ugyan jelezte, hogy hajlandó rendezni a tartozásokat és leadni a kulcsokat, 2021 márciusa óta nem reagált a megkeresésekre, a lakások kulcsait pedig „csak nemrég adták le”. 

„A kialakult helyzetben a testületi hatáskörben eljáró polgármester múlt szerdán hozott döntést, mindkét focista lakásra vonatkozóan a Vác Város Labdarúgó Sport Egyesülettel kötött bérlőkijelölési megállapodást felmondta. A több mint 600.000 forintra rúgó tartozás ügyében a város el fog járni” – olvasható az önkormányzat második közleményében. 

Kérdéseinkre erről azt írták, „az egyesület által a 2019-es választások előtt pár nappal megkapott bérlőkijelölési jogra vonatkozó megállapodás felmondásáról (tehát a két önkormányzati lakás »visszavételéről«– B. M.) májusban megszületett a döntés”. 

Korábban nyomozás indult okirathamisítás gyanúja miatt

A Vác VLSE vezetője Pető Tibor volt alpolgármester, kétszeres világbajnok evezős, a Magyar Evezős Szövetség, valamint a Fidesz váci szervetének elnöke akkor szerzett magának országos ismertséget, amikor a 2018-as országgyűlési választások után felkerült róla és további három férfiról egy videó, ahogyan az újabb Fidesz-kétharmadot ünnepelték. A felvételen láthatók – Pető kivételével – azt skandálják, hogy „egyszerűen senkik vagytok, hejj, hejj”, illetve Bodonyi Béla, a város akkori, művelődési-oktatási és ifjúsági bizottságának Fidesz által delegált tagja be is mutat a kamerának. Pető Tibor 2019-ig volt a város alpolgármestere.

Miután kiderült, hogy az önkormányzat vizsgálódik a Pető által vezetett egyesület után, mi is szerettünk volna többet megtudni a klub ügyeiről. Birtokunkba jutott egy 2015-ös rendőrségi határozat, amely szerint korábban feljelentés született ismeretlen tettes ellen, „aki a Vác Város Labdarúgó Egyesület több hivatalos iratát meghamisította”.

Az ügyben a Pest Megyei Főügyészség a feljelentést a Váci Járási Ügyészségnek küldte el, ami pedig nyomozást rendelt el, ugyanis beszerzett iratok alapján megállapítást nyert a hamis magánokirat felhasználás vétségének gyanúja, a nyomozást lefolytatásával pedig a Váci Rendőrkapitányságot bízták meg.

Az eljárás átkerült a Gödöllői Rendőrkapitányságra, miután a „feljelentés alapján a bűncselekmény elkövetésével összefüggésbe hozható Vác Város alpolgármere, Pető Tibor”, aki akkor napi munkakapcsolatban állt a Váci Rendőrkapitánysággal – a birtokunkba jutott dokumentumok szerint pedig Gödöllőn tanúkihallgatásra is sor került. Az ügyet még egyszer áttették, ugyanis kiderült, hogy a „vélhetően hamis tartalmú sportegyesületi jegyzőkönyvek” a Budapest Környéki Törvényszéken, tehát a XIV. kerületben lettek benyújtva, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) XIV. Kerületi Vizsgálati Osztályát állapították meg illetékesnek az ügyben. 

Megkerestük a BRFK-t, hogy az ügy jelenlegi állásáról tájékoztatást kérjünk: mint kiderült, Budapestről rövid időn belül visszaküldték az ügyet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra (PMRFK), ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a nyomozást 2016. március 22-én megszüntették.

„A nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése és az eljárás tovább folytatásától sem volt várható eredmény”

– közölte a PMRFK. Tehát az eredetileg a Pest Megyei Főügyészségtől indult, majd Váci Rendőrkapitányságon folytatódott ügy eljutott Gödöllőre, majd a XIV. kerületbe, ahonnan visszaküldték Pest megyébe, immáron a rendőr-főkapitányságra, ott pedig megszüntették a nyomozást. A PMRFK az elvégzett nyomozati cselekményekről nem adott tájékoztatást. 

Először telefonon próbáltuk elérni Pető Tibort, aki arra kért, hogy kérdéseinket küldjük el az e-mail-címére. Ennek eleget tettünk, viszont cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőle válasz. 

(Címlapképünkön: Pető Tibor volt alpolgármester (b) interjút ad még 2015-ben, mellette Fördős Attila korábbi váci polgármester/ Fotó forrása: Facebook/ [at] tibor [dot] peto [dot] 3)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk