Beindult a Rétvári-közeli portál, a váci önkormányzatot szapuló szórólapokat terjeszt

Belpol

Rétvári Bence kampányüzemmódra kapcsolt, miközben egyre több kínos ügyre derül fény Vác korábbi fideszes vezetéséről. Ez pedig a kormánypárti képviselő népszerűségét is befolyásolhatja. 

„Korrupciós kockázat a váci városházán. Ingatlan-mutyi, gyanús közbeszerzések, román cégtemető, vagyonfelélés, lakóparképítés, építési szabályzat módosítás. Az Állami Számvevőszék 2021-es jelentésében a második legrosszabb értékelést adta a Váci Önkormányzatnak a korrupció elleni védettség hiánya miatt. Vác 2-es osztályzatával szemben Szob, Kemence, Kosd, Verőce, Fót, Püspökszilágy 4-est, Őrbottyán, Rád, Kismaros, Dunakeszi 5-öst kapott” – ez a szöveg olvasható azokon a szórólapokon, amelyek a közelmúltban kerültek a váci postaládákba. 

A szórólap a VácOnline nevű kormánypárti lap gondozásában készült, aminek felelős kiadója a nagymarosi székhelyű Hellodunakanyar Kft. A céginformációs adatbázis szerint a társaság tulajdonosa és ügyvezetője Zámbó Emese Adrienn, aki a 2014-ben képviselő-jelöltként indult Sződligeten az önkormányzati választáson, méghozza a Fidesz színeiben, de nem jutott be a testületbe. (2019-ben már nem is indított a Fidesz jelölteket a városban). A Váci Hírlap nevű helyi lap szerint „Zámbó egyértelműen Rétvári embere”, akit az elmúlt évek választásai során együtt láttak kampányolni a térség országgyűlési képviselőjével. A VácOnline-t a bíróság többször – legutóbb július 4-én – is elmarasztalta az önkormányzattal kapcsolatos állítások miatt, valamint helyreigazításra kötelezte. 

„A városvezetés minden erejével azon munkálkodik, hogy a kormányzati elvonások és a központi döntések által okozott bevételkiesést átgondolt, takarékos gazdálkodással úgy egyensúlyozza, hogy a váci emberek eközben minimálisan érezzék meg ezek negatív hatását. Ezen munka közben nincs sem ideje, sem energiája arra, hogy egy, a bíróság által többszörösen valótlan állítás miatt elmarasztalt, bevallása szerint is véleményeket publikáló álhír oldal által terjesztett kiadvány tartalmát elemezze, arról álláspontot alakítson ki, vagy reagáljon rá. A városvezetés gyakorlata szerint már csak a kivételesen súlyos esetekben kezdeményez eljárást” – válaszolta megkeresésünkre Vác Város Önkormányzata, amikor a szórólapokról kérdeztük. 

Személyeskedő Rétvári

A nemrég megjelent szórólapokon kívül is több olyan eset és ügy van, ami egyfelől arra utal, hogy Rétvári aktívabbá vált választókerületében, másfelől a képviselő és a váci városvezetés feszült kapcsolatát mutatja. Június 24-én adták át a Váci Karakán Kajak-Kenu Sportegyesület Duna-parti új csónakházát, ahol Rétvári Bence mellett Matkovich Ilona polgármester (lapunk korábbi szerzője), valamint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is beszédet mondott. Bár a jelenlevőknek minden okuk megvolt az örömre, a polgármester egyik Facebook-bejegyzése szerint

„Rétvári Bence országgyűlési képviselő beszédében személyeskedébe csapott át velem szemben, elképesztő csúsztatásokkal traktálva a megjelentekkel”. 

Kíváncsiak voltunk, hogy milyen személyeskedésekre, csúsztatásokra gondolhatott a polgármester. A kajakkenusport.hu tudósítása szerint Rétvári Bence beszédében azt emelte ki, hogy „bár a kezdetekkor a beruházást több tényező nehezítette, végül a sport újfent győzedelmeskedett. (...) Az elején voltak ellenzői, de ma már mindenki büszkén áll mögötte és távlatokat nyit meg Vác sportjában”.

Az önkormányzat megkeresésünkre azt válaszolta, hogy Rétvári „személyében támadta többek között a polgármester asszonyt, mondván: korábban ellenezte a beruházást. Rétvári fittyet hányva az ünnepi hangulatra és Szíjjártó külügyminiszter éppen akkor naponta emlegetett figyelmeztetésére (hogy a politikát veszélyes belekeverni a sportba) papírból olvasva idézett olyan szavakat, félmondatokat, melyeket korábban az egyik helyi Fidesz-közeli internetes oldal jelentetett meg, természetesen szövegkörnyezetéből kiragadva”. A polgármester a jelenlévő „sportlegendákra és gyerekekre tekintettel nem reagált a támadásra”.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a csónakház jórészt uniós forrásból, „szövetségi finanszírozásból”, valamint váci közpénzből valósult meg. „Az előző városvezetés által a projekt indulásakor még nulla forint városi kiadésként megígért létesítmény megvalósálához a váci közös kasszából eddig több, mint 70 millió forint támogatás folyt be és minden évben 5 millió megy majd a váci költségvetésből üzemeltetésre” – írta az önkormányzat. 

?j evez?sk?zpontot adtak ?t V?con

 
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője beszédet mond az új váci vízitúra megállóhely és evezős utánpótlásközpont átadásán 2021. június 24-én
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Halmozódó kínos fideszes ügyek

Nem a váci csónakház volt az egyetlen olyan fejlesztés, aminek átadásáról Rétvári Bence beszámolt a közelmúltban: a választókerületében több beruházás is megvalósult az elmúlt időszakban, amiről a képviselő tájékoztatta a követőit. Rétvári vélhetően a közelgő országgyűlési választások miatt aktivizálta magát, amire szüksége is van, ugyanis a váci önkormányzat sorra számol be az előző, fideszes városvezetés kérdéses ügyeiről, ami a képviselő népszerűségére is rányomhatja a bélyegét, tekintettel arra, hogy Vác a választókerületének központja. (Egyébként pont a város egyik leharcolt útjának felújítására nem érkezik kormányzati támogatás). 

Májusban írt az önkormányzat a Facebookon arról, hogy az előző vezetés „érthetetlenül drága” városüzemeltetési feladatokra szerződött egy bizonyos Harmat Kert Kft.-vel. A társaság „6.286 forintért szállíthatta a homokos kavics köbméterét a városnak. A szerződésbontás után a város ugyanezt csaknem feleennyiért tudja megtenni, pedig az építőanyagok árai folyamatosan emelkedtek”. Továbbá a fák fiatalítását mérettől függően darabonként 5-125 ezer forintért végezte el a cég, amit a Váci Városfejlesztő Kft. most önerőből tesz meg.

Pár hete számoltunk be arról is, hogy az önkormányzat több mint 200 millió forintot kér számon a Fidesz Váci Szervezetének helyi elnöke, Pető Tibor által vezetett Vác Városi Labdarúgó Sportegyesületen, illetve a klubnak önkormányzati ingatlanok bérlése után is tartozása halmozódott fel. Ugyanis stadionfejlesztésre 600 millió TAO-alapú beruházásra volt lehetősége a váci fociklubnak, amelyből 180 milliós önrészt – fejlesztési hitelt felvéve – meg is kaptak a váciak kasszájából. További 73 millió ment a váci költségvetésből egy eddig meg nem valósult nagypályára, illetve TAO-s támogatás mehetett volna egy műfüves pálya felújítására is, melynek önrészét (27 milliót) szintén hitelből állta volna a város.

„A 27 millió forintos önrészt még a választás előtt átcsoportosította volna az önkormányzat a stadion épületére, ám a kormány ehhez nem járult hozzá, a projektből nem lett semmi. A váci fociklub hivatalos honlapján május elején közölte, hogy július végére minden olyan infrastrukturális fejlesztést elvégez, mely a bajnokik váci stadionban történő megrendezését lehetővé teszi. Az önkormányzat a váci szurkolókkal együtt most várja ezen legfrissebb ígéret teljesítését” – tájékoztatott az önkormányzat. 

Pontosítunk

Előző cikkünkben tévesen összeadtuk a 180 és a 27 millió forintos támogatási tételeket, mint a „stadion felújítására vonatkozó, összesen 207 millió forintos önrészt”. Az önkormányzat viszont felhívta a figyelmünket rá, hogy a két beruházási helyszín a város két ellentétes végében van, tehát a 27 milliós forintos projekt (műfüves pálya felújítása) nem kapcsolódik a stadionhoz. 

Ugyanakkor korábbi cikkünk megjelenése után az önkormányzat újabb kellemetlen fideszes ügyekről számolt be, aminek középpontjában ugyancsak Pető Tibor áll. Egyfelől a korábbi alpolgármestert a Nemzeti Adó- és Vámhivala törölte a köztartozásmentes adatbázisból. Arra a kérdésre nem tudott válaszolni az önkormányzat, hogy milyen tartozása halmozódott fel Petőnek, ugyanis nem tartózkodott a teremben, amikor a képviselő-testületet tájékoztatták erről az adott ülésen. E mellett az önkormányzat egy újabb, közel negyedmilliós tartozásról is beszámolt, amit a Fidesz váci szervezetét terheli, ugyanis a pártnak 28 ezer forint plusz áfát kellett volna fizetnie havonta az önkormányzati tulajdonban álló 50 négyzetméteres irodájuk használatáért, amelyet 2012 óta béreltek. 

Megkérdeztük, hogy a focit, a városüzemeltetést, valamint a mostani pártirodát érintő ügyek után tervez-e az önkormányzat jogi lépéseket.

„A felsorolt ügyek nem azonos jogi megítélésűek. A gyermekek érdekében az önkormányzat az utánpótlást is érintő esetekben a tárgyalásos megoldást szorgalmazza.

A kifizetetlen futballista bérlakások esetében a szerződést felbontottuk. A Harmat Kert maga kezdeményezte az élő szerződés felbontását. Mivel jogi értékelések szerint a városra hátrányos szerződési pontok az előző vezetés által »bebástyázott« módon kerültek megkötésre, a mostani városvezetés a végül elfogadottnál rosszabb kondíciókkal történő megszűnést nem kockáztatta” – válaszolta az önkormányzat. 

Kérdéseinkkel megkerestük Rétvári Bencét és Pető Tibort, de egyiküktől sem kaptunk választ. 

(Címlapképünk: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára helyére akaszt egy mentőövet a Dunakanyar Művészeti Fesztivál sajtótájékoztatóján a Duna Event hajón Visegrádon 2021. június 21-én. Fotó: MTI)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?