Kulturális hírek

  • 1996. október 24.

Belpol

Magyar Filmesek Világtalálkozója Joe Eszterhastól Gábor ZsaZsáig terjed az október 27-30. közötti rendezvény meghívottjainak nem ábécérendben összeállított listája, rajta odakint született sztár (Tony Curtis), háború utáni emigráns (Muráti Lili, Szeleczky Zita), 56-os emigráns (Andy Vajna, Zsigmond Vilmos, Kovács László, Medák Péter), nem annyira régi emigráns (Rófusz Ferenc) és egészen friss emigráns (Frigyes Funtek), az amerikás zöm mellett néhány franciás (Badal János, Szabó László), mainstream- (Ernyei Béla, Krencsey Marianne) és kultfigurák (Bálint Eszter, Mickey Hargitay) meg még sokan mások, köztük a magyar filmhez közel álló nem magyarok (Jiri Menzel, Udo Kier stb.) is.
A találkozó központi helyszínén, a Corvin Filmpalotában Magyar Film - Világfilm címmel kiállítást rendeznek, levetítenek egy eddig nálunk nem játszott Lugosi Béla-filmet (Az emberi szörnyeteg), s az ugyanekkor Budapesten tartózkodó európai kulturális miniszterek szeme láttára lesz Szabó István HDTV technikával készült operafilmjének (Offenbach titkai) a premierje. A vendégek, ha kedvük tartja, részt vehetnek a "Városnézés filmes szemmel" programon, megtekinthetik az alkalomra készült kiadványokat (Magyar Filmesek a Világban; Shoot in Hungary), néhányukat kitüntetik a Parlamentben, s nem marad ki a vidék sem (Szeged, Debrecen, Eger, Miskolc, Győr és Korda Sándor szülővárosa, Túrkeve).

Díj Sarah Kirsch költőnőnek ítélték a legjelentősebbnek tartott német irodalmi elismerést, a Büchner-díjat.

Gyász Október 18-án, a Kerepesi úti temetőben eltemették Erdős Pál világhírű matematikust, aki szeptember 20-án, 84 éves korában hunyt el Varsóban.

Magyar parallel Párizsban Október elején egy héten át a magyar "párhuzamos" kultúra vitt életet a Fleche d´Or Café kulturális központba, az egyik legdivatosabb "alternatív" helyre Párizsban. 1956-ról szóló kerekasztal-beszélgetés, BBS-filmvetítések, Vákuum TV- és Tilos Rádió-estek, Szelevényi Ákos- és Lajkó Félix-koncertek mellett divatszínházi produkciójukkal bemutatkoztak a Manier Stúdió modelljei is.

Def Leppard A Budapest Sportcsarnokban játszottak múlt hétfőn a brit metal nagymenői, viszonylag kevés ember előtt, de azok jól érezték magukat. A képen John Eliott.

Beatles Antológia 3. Ezekben a napokban jelenik meg a tavaly ősszel indított, háromszor két CD-re és hatrészes tévésorozatra komponált The Beatles Anthology utolsó darabja: ötven szám eleddig publikálatlan verziója egy dupla CD-n, az 1968 májusától a zenekar feloszlásáig tartó időszakból, s hozzá a bónusz, egy eddig ismeretlen Paul McCartney-dal (Teddy Bear) és az obligát Lennon-szám, a sírból (What´s New Mary Jane?).

Gibson: Idoru Új regénnyel jelentkezett William Gibson, aki az 1984-es Neuromancerrel bedobta a köztudatba a cyberspace kifejezést: a Newsweeknek adott interjúja szerint a 80-as évek, a Reagan-féle gazdaságpolitika direkt reflexiójaként íródott Neuromancerrel szemben az Idoru többé-kevésbé a mai, kommunikációs forradalom által radikálisan megváltoztatott világ "kivetítése".

Spike Lee millió férfija Épp egy évvel azután, hogy Louis Farrakhan, az Iszlám Nemzete vezetője hívására az USA minden részéből Washingtonba sereglettek a fekete férfiak, az amerikai mozikban bemutatták azt filmet, amit a Million Men March nevű megmozdulástól ihletve rendezett Spike Lee: a Get On The Bus (Buszra szállni) 2,4 millió dollárnyi, alacsony költségvetése kizárólag fekete amerikai férfiak beruházásaként jött össze. 100-100 ezer dollárral szálltak be a buszba olyan híres és gazdag afrikai-amerikaiak, mint a színész Wesley Snipes és Danny Glover, a kosárlabdás Charles D. Smith vagy O. J. Simpson ügyvédje, Johnny Cochran, akiknek a befektetése már haszonnal meg is térült, mivel a kész produkciót 3,6 millió dollárért megvette a Columbia Pictures. A "támaszkodjunk önmagunkra" üzenetét hordozó film ötlete egyébként a zsidó származású Barry Rosenbushtól ered: producertársával, Bill Bordennel együtt ő kérte fel a munkára Reuben Cannon jó nevű, színes bőrű szereposztót, az pedig bevonta Spike Lee-t (aki más körülmények között ötmillió dollárért állt volna munkába, de ezúttal kivételt tett, akárcsak a film sztárjai, Ossie Davies, Charles Dutton és Andre Braugher). Maga Farrakhan egyébként nem jelenik meg a vásznon, róla csak beszélnek.

Indie 10 Független kiadású albumok listája októberben, a Melody Maker nyomán:

1. Skunk Anansie: All I Want

2. Sleeper: Statuesque

3. Bluetones: Marblehead Johnson

4. Julian Cope: Planetary Sit-In

5. Morcheeba: Trigger Hippie

6. Space: Me And You Versus The World

7. Rocket From The Crypt: On A Rope

8. Underworld: Born Sloppy

9. Charlatans: One To Another

10. Placebo: Teenage Angst

Táncbiennálé, Lyon Immár hetedszer rendezték meg Lyonban a kontinens legnagyobb táncfesztiválját, a Táncbiennálét, amelynek alaphangját idén Brazília adta meg: az Aquarela do Brasil mottó jegyében a brazil tánc lehető legteljesebb színskálája vonult fel a folklórtól és hagyományos balettől a kortárs táncon át a karneváli parádéig. Az 1984 óta futó biennálét idén 20 millió frankból rendezték meg, két és fél héten át 17 helyszínen 27 csoport vagy szólista 80 előadást tartott, a jegyek 95 százaléka elkelt.

Elkelt lexikonok A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban rendezett lexikonárverésen a kalapács alá került kiadványok körülbelül hetven százaléka elkelt, a bevétel mintegy 150 ezer forint - tájékoztatta a Narancsot Kiss Jenő igazgató.

R.E.M.-pályázat Soha ennyi, ráadásul helyes megfejtést nem kaptunk, mint legutóbbi R.E.M.-játékunkra; a nyertesek: Bardicz Zoltán (Pécs), Borbély Balázs (Vámosoroszi), Burus István (Komló), Kővári Fruzsina (Mosonmagyaróvár), Tislján Roland (Kunszentmárton). Nyereményüket már postáztuk is.

Jackson: maláj nem Vasárnap, október 27-én kellene Malajziában fellépnie Michael Jacksonnak, ám a helyi muzulmán hatóságok nem adtak engedélyt a koncert megtartására.

Felix-jelöltek Idén a következő három alkotás közül kerül ki a Felix Európai Filmdíj nyertese: Breaking The Waves (rendezte a dán Lars von Trier), Secrets And Lies (rendezte az angol Mike Leigh), Kolja (rendezte a cseh Jan Sverák). A legjobb fiatal film nyertesei a következők lehetnek: Beautiful Thing (rendezte a brit Hettie Macdoald), Lea (rendezte a német Ivan Fila), Some Mother´s Son (rendezte az ír Terry George). E két díjtól eltérően a legjobb forgatókönyv szerzőit és a legjobb alakítások Felixének nyerteseit már előre megnevezték: két brit színész, Emily Watson (Breaking The Waves) és Ian McKellen (Michael Loncraine III. Richard című filmjében), illetve A hegy foglya című orosz-kazah filmet író Arif Alijev, Szergej Bodrov és Borisz Giller veheti át a díjat december 8-án Berlinben.

Más magyar rendezők (Jancsó Miklós, Szabó István) után Tarr Béla is tagja lett az Európai Filmakadémiának, melynek elnöke Wim Wenders.

DADA-emlékmű Száz éve, a Románia északkeleti részében lévő Moinestiben született Samy Rosenstock néven Tristan Tzara, a dadaizmus atyja, akinek emlékére most szobrot emeltek a város bejáratánál: a német Ingo Glass emlékműve négy nagy betonoszlop, rajtuk egy-egy betű, D-A-D-A.

Uzume Yayoi Hirano, aki több mint tízévi színpadi rutin után 1985-ben kezdte szóló pantomim-előadói munkásságát, a honfoglalás 1100. évfordulóját erőteljes szponzorációval támogató Japán követeként az Uzume című, ősi japán mondavilágot felelevenítő előadással szerepelt a MU Színházban.

Ionesco Eugene Ionesco két darabjának magyarországi bemutatójával rukkolt elő a Budapesti Õszi Fesztivál idején a Stúdió K: a naturalista színműként jelzett Jacques vagy a behódolást és az áldrámaként aposztrofált A kötelesség oltáránt egyaránt Fodor Tamás rendezte. A képen Rácz Attila. Legközelebbi előadások: november 1. és 2.

Madonna, gyermekével Egészséges kislánynak adott életet, feltehetően császármetszéssel, Madonna, aki tavasszal Budapesten, az Evita forgatásán jelentette be: gyermeket vár fitnessedzőjétől, Carlos Leóntól. Jó katolikusokhoz illően a Lourdes María Ciccone León nevet adták a közel három kilóval született kislánynak. Az Evita zenéjét tartalmazó lemez napokon belül megjelenik, a musical egyetlen új dala, a You Must Love Me rádióadókon való bemutatkozása előtt két nappal, az Interneten meghallgatható a RealAudio 3.0 segítségével (http://www.wbr.com/jukebox), Alan Parker filmjének világpremierje decemberben lesz, Rómában.

Ionesco Eugene Ionesco két darabjának magyarországi bemutatójával rukkolt elő a Budapesti Õszi Fesztivál idején a Stúdió K: a naturalista színműként jelzett Jacques vagy a behódolást és az áldrámaként aposztrofált A kötelesség oltáránt egyaránt Fodor Tamás rendezte. A képen Rácz Attila. Legközelebbi előadások: november 1. és 2.

Madonna, gyermekével Egészséges kislánynak adott életet, feltehetően császármetszéssel, Madonna, aki tavasszal Budapesten, az Evita forgatásán jelentette be: gyermeket vár fitnessedzőjétől, Carlos Leóntól. Jó katolikusokhoz illően a Lourdes María Ciccone León nevet adták a közel három kilóval született kislánynak. Az Evita zenéjét tartalmazó lemez napokon belül megjelenik, a musical egyetlen új dala, a You Must Love Me rádióadókon való bemutatkozása előtt két nappal, az Interneten meghallgatható a RealAudio 3.0 segítségével (http://www.wbr.com/jukebox), Alan Parker filmjének világpremierje decemberben lesz, Rómában.

Cyberia

Internet-munkaerő: hiánycikk A tavalyi 30 ezerhez képest az idei év eddig eltelt részében 100 ezer új munkahelyet teremtett az USA-ban az Internet, az állások betöltése azonban gondot jelent: csak minden másodikra akad jelentkező. Hozzáértő egyetemisták évi 30-50 ezer dollár közötti fizetéssel állhatnak munkába, tapasztaltabb mérnökök és tartalomkészítők 100 ezerért, a hálózathoz értő vezetők bére 150 ezernél kezdődik.

IMF-info Információs lapot nyitott az Interneten a Nemzetközi Valutaalap: az úgynevezett Dissemination Standards Bulletin Board (http://www.dsbb.imf.org) látogatója gazdasági adathegyekbe áshatja bele magát. A site létesítésétől, illetve az éppen esedékes nemzeti statisztikák várható idejének közzétételétől egyebek közt azt reméli az IMF, hogy a ködösítés elhagyására kényszeríthetik az országokat, hogy azt és akkor tegyék közzé, amit és amikor kell.

Encarta-lexikonok ingyen A Microsoft és az Information Access Company közös vállalkozásában működő Encarta Online Library elektronikus enciklopédiái, könyvei és folyóiratai a kipróbálási időszak tíz napja alatt vagy 25 cikk erejéig azok számára is ingyen hozzáférhetők, akik nem vették meg a CD-ROM-változatot: http://www.encarta.cognito.com. Az Encarta-enciklopédia a múlt hónapban jelent meg két CD-ROM-on, több mint 14 ezer illusztrációt, 2300 hangzóanyagot és 150 videórészletet tartalmaz.

Microsoft-Prodigy-egyezség Hamarosan Internet-szolgáltatásba kezd a Prodigy: a nagy online-szolgáltató több más céghez hasonlóan megegyezett a Microsofttal abban, hogy a Microsoft Internet Explorer böngészőprogramját ajánlja klienseinek. Cserébe a szoftveróriás elhelyezi a Prodigy Internet eléréséhez szükséges programot és ikont a Windows 95 későbbi változatain.

Netscape és CyberCash A Netscape és a CyberCash a jövőben együttműködik az online-kereskedelem fejlesztésében: a Netscape termékeihez a CyberCash CyberCoin nevű "elektronikus pénztárcáját" adják majd, amellyel állítólag egyszerűen és biztonságosan megoldható a hálózati pénzforgalom. A CyberCoin 25 cent és 10 dollár közötti vásárlásra alkalmas, tudni fogja a felhasználó hitelkártyaszámát és digitális azonosítóit, elteszi majd a virtuális blokkokat és a visszajáró aprót.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?