Kulturális hírek

  • 1997. február 20.

Belpol

Az árnyék birodalma Dariusz Gorczyca krakkói képzőművész tíz évvel ezelőtt létrehozott társulata, a Teatr Sytuacji előadásai (Az árnyék birodalma) az áprilisig tartó Polonia Expressz lengyel művészeti fesztivál eddigi talán legnagyobb sikerét hozták péntek-szombaton a Műcsarnokban.Gyász 86 éves korában elhunyt id. Rubik Ernő repülőgép-tervező.
Több mint harminc konstrukciója közül a legismertebb a Góbé, a Vöcsök, a Cimbora és a Koma.

39 éves korában meghalt Billy MacKenzie, a 80-as évek elején sikeres skót elektroduó, az Associates énekese: valószínűleg öngyilkos lett, egyszerre vett be nagy mennyiségű gyógyszert - épp egy olyan időszakban, amikor szólókarrierje új lendületet vehetett volna, hiszen nem sokkal halála előtt szerződtette a Nude Records.

Berlinale A dán Bille August dán-német-svéd koprodukcióban, 35 millió dollárból forgatott filmjével (Fraulein Smillas Gespür für Schnee - Smilla kisasszony érzéke a hóhoz) megkezdődött a 47. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melynek versenyprogramjába ezúttal nem válogattak be magyar művet. (A Panoráma szekcióban vetítik Simó Sándor Franciska vasárnapjai című alkotását, a rövidfilmek között az Ikaroszt M. Tóth Gézától, bár némi jóindulattal idevehetjük még a külföldön élő Sophie Kotányi Amor Fati, illetve Fred Kelemen Frost című munkáját is.) A főprogram 29 alkotása között (melyek közül 25 verseng az Arany Medvéért) Közép-Kelet-Európa messze a Nyugat és a Távol-Kelet mögé szorult, térségünket mindössze a lengyel Andrzej Wajda (Panna nikt - Senki kisasszony) és az orosz Kira Muratova (Tri isztorii - Három történet) képviseli. Itt tartják a brit Anthony Minghella The English Patient (Az angol páciens) című filmjének európai premierjét, ezenkívül még három Oscar-jelölt szerepel a programban: Milos Formantól a The People vs. Larry Flint (Larry Flint - A meztelen igazság), Nicholas Hytnertől a Salemi boszorkányok és Baz Luhrmanntól a William Shakespeare´s Romeo & Juliet. Két fekete rendező új munkáját is meghívták Amerikából - Spike Lee: Get On The Bus (Szállj fel a buszra), John Singleton: Rosewood -, a nagy hódolat pedig G. W. Pabst (1885-1967) német rendezőnek és az életmű-Medvét kapó Kim Novaknak jár, akiknek számos filmjét vetítik retrospektív sorozatban. Eredményhirdetés február 24-én.

Rushdie: felemelt vérdíj Nyolc évvel azután, hogy Sátáni versek című regénye miatt Khomeini ajatollah kihirdette a fatvát, az iszlám halálos ítéletet Salman Rushdie-ra, egy iráni alapítvány elnöke, Hasszán Szanei ajatollah bejelentette: 2,5 millió dollárra emelték az indiai születésű brit író fejére kitűzött korábbi vérdíjat. A brit külügyminisztérium felszólította Rafszandzsáni iráni elnököt, ítélje el ezt a módszert - Rushdie őrzése eddig hétmillió fontjába került Nagy-Britanniának.

Tabori osztrák kitüntetése George Tabori (Tábori György) magyar drámaíró Bécsben megkapta az osztrák Tudományért és Művészetért Érdemrendet. Tabori Mein Kampf című darabját február 22-23-án mutatja be a Radnóti Színház. A farce-ként aposztrofált Mein Kampf ősbemutatója 1987-ben volt a bécsi Burgtheaterben, 1991-ben a berlini Maxim Gorki Theater elhozta a Katona József Színházba, szövege a Színház 1991. áprilisi számának mellékleteként olvasható.

Oscar-jelölések Három magyar érdekeltségből csak másfél jött be az Oscar-jelölések közzétételekor Los Angelesben: nem került a legjobb külföldi film öt várományosa közé Gothár Péter Hagyjállógva Vászkája, az Andy Vajna produkciójában Budapesten is forgatott Evita "csak" öt, "másodlagos fontosságú" jelölést kapott (már ha létezik ilyen, de sem a film, sem főszereplői nincsenek az első ötben), viszont az Almássy László Afrika-kutató életének egy szakaszáról szóló The English Patient (Az angol páciens), Anthony Minghella munkája tizenhárom kategóriában is érdekelt. A brit mozi másik fő reprezentánsa (Mike Leigh: Titkok és hazugságok) öt jelöléssel, a Trainspotting mindössze forgatókönyvével versenghet. Több Oscarra vár Scott Hicks tavalyi Sundance Fesztivál-sikere, a Shine (David Helfgott ausztrál zongoristáról, aki ennek nyomán amerikai turnéra indult), egy szobrocskára számít az idei Sundance-en bemutatott cseh Kolja. A legjobb film kategória várományosai: The English Patient, Shine, Titkok és hazugságok, Fargo (Joel és Ethan Coen) és Jerry Maguire (Cameron Crowe), a legjobb külföldi film Oscarjáért pedig egy grúz (Nana Djordjadze: Szerelmes séf, főszereplő Pierre Richard), egy cseh (Jan Sverák: Kolja), egy norvég (Berit Nesheim: A vasárnap másik oldala), egy orosz-kazah (Szergej Bodrov: Hegyek foglya) és egy francia (Patrice Leconte: Nevetséges) aspirál.

Magyar Szalon Hosszú és idővel egyre élesedő vitának vetett véget az a megállapodás, melyet a Művelődési és Közoktatási Minisztérium közbenjárásával kötött a Műcsarnok, valamint a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Képzőművészeti és Iparművészeti Társaságok Szövetsége és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete. Ennek értelmében a Műcsarnok összes termeiben - az intézmény korábbi elzárkózását feladva - május 15-június 16-ig Magyar Szalon címmel "össznépi" kiállítást rendeznek, melynek anyagát héttagú zsűri bírálja majd el (három-három főt az MKM és a szakmai szervezetek delegálnak, egyet a Műcsarnok).

Folyóirat-támogatás Idén összesen közel 220 millió forint támogatásban részesít folyóiratokat a Nemzeti Kulturális Alap - jelentette be Török András, az alap elnöke. Az irodalmi és vegyes műfajú lapok pályázatairól a Folyóirat-kiadási Szakmai Kollégium, a többi szaklapéiról a különböző szakmai kollégiumok döntöttek. Valamennyi közül a legtöbb pénzt (14,2 millió Ft) ítélték meg az Új Művészetnek és a Magyar Iparművészetnek (11 millió Ft). (A táncművészeti szakkollégiumban történtekről bővebben a 38-39. oldalon.)

Budai védelmében Budai György "a hazai kultúra egyik legjelentősebb mecénása" - egyebek mellett ez olvasható az Élet és Irodalom múlt heti számában megjelent fizetett hirdetésben, melyben vezető értelmiségiek sora - Fehér László, Konrád György, Krasznahorkai László, Néray Katalin, Presser Gábor, Zsámbéki Gábor, Zsigó Jenő stb. - hívja fel a figyelmet: a sikerdíj-botrány kapcsán úgy hurcolták meg az általában SZDSZ-közeli vállalkozóként emlegetett Budait, hogy "érintettségére vonatkozóan mindeddig semmiféle bizonyítékot nem tártak a nyilvánosság elé".

Világzenei lista Az európai rádiós szerkesztők aktuális világzenei listája:

1. Khaled: Sahra (Algéria; képünkön)

2. Tarika: Son Egal (Madagaszkár)

3. Trebumie Tutki: W Sherwood (Lengyelország/Nagy-Britannia/Jamaica)

4. Varttina: Kokko (Finnország)

5. Salif Keita: Sosie (Mali/Franciaország)

6. Griots Of West Africa: Jali Kunda (Mali/Szenegál/USA)

7. Ismael Lo: Jammu Africa (Szenegál)

8. Radio Tarifa: Temporal (Spanyolország)

9. Ahlam: Les Riam (Marokkó)

10. Marlui Miranda: Todos Os Sons (Brazília)

Filmszemle: megosztott díjak Megosztott fődíjat kapott a 28. Magyar Filmszemlén Janisch Attila Hosszú alkony és Tímár Péter Csinibaba című filmje (utóbbi nyerte a legnagyobb közönségsikerre számító mű díját is a Pesti Műsortól), s megosztották a legjobb női alakítás díját is Kerekes Éva (Simó Sándor: Franciska vasárnapjai; amúgy a MaNcs karácsonyi címlapsztárja) és Lázár Kati (Sára Sándor: A vád) között. Kitüntetésre méltó férfialakítást nem látott a zsűri, s feltűnt, hogy egyetlen első filmes rendező sem mutatkozott be. A legjobb operatőr Máthé Tibor lett (Szász János: A Witman fiúk - képünkön), a legjobb forgatókönyvíró Böszörményi Géza (Szökés). Megosztották a díjakat a kísérleti kisjátékfilmek (Forgács Péter: Az örvény, Moldoványi Ferenc: Az út, Schmidt Arnold: Stationary) és a dokumentumfilmek (Domokos János: Tartsd eszedben, Salamon András: Huttyán) között is. A moziüzemeltetők díját Bujtor István nyerte (A három testőr Afrikábant több mint 200 ezren látták tavaly).

Hyde Park-tavasz A Nyitott Pedagógiai Műhely keretén belül idén is kéthetenként megrendezik a Hyde Park csütörtök délutánjait: alkalmanként két-két "alternatív" iskolaműhely mutatkozik be. Időpontok: február 27., március 13. és 27., április 10. és 24., kezdés: 20.30, helyszín: 1011 Bp., Szilágyi Dezső tér 5., további információ: 319-0764.

Bowie: csillag a járdán Röviddel ötvenedik születésnapja és Earthling című albuma megjelenése után David Bowie csillaga is felkerült - 2083-ként - a Hollywood Boulevard 7021, azaz a Galaxy Theatre/Entertainment Museum elé. Bowie Madison Square Gardenben tartott születésnapi koncertjének felvételét - rengeteg sztárvendéggel, mint a képünkön látható Lou Reed, Robert Smith (Cure), Frank Black (Pixies), Billy Corgan (Smashing Pumpkins), a Foo Fighters és a Sonic Youth - március 8-án sugározzák Amerikában pay-per-view, azaz fizetős tévéadásban, a bevételt a gyermekekkel foglalkozó Save The Children javára fordítják.

Cyberia

Virtuális árverés Február 28. és március 5. között - az Internet.galaxis 97 kiállítás ideje alatt - virtuális műtárgyaukciót rendez az Éjjeli Õrjárat című hálózati művészeti folyóirat. Mint a lap egyik szerkesztője, Szíj Ferenc a Narancsnak elmondta, olyan művek kerülnek majd "kalapács alá", amelyek "egy gondolati aktussal váltak műalkotássá eddig is létezett dolgokból, folyamatokból, történésekből stb.". Műveket bárki felajánlhat február 24-ig az Éjjeli Õrjárat ottlapján (http://www.sztaki.hu/nightwatch/) vagy e-mail-címén (nightwatch [at] sztaki [dot] hu).

Iskolaprogram: tartható Magyar Bálint művelődési miniszter a Modem Idők című rádióműsornak nyilatkozva elmondta: tartható lesz a cél, hogy 1998-ra az ország valamennyi középiskolájába bekössék az Internetet. Hazánk 900 középiskolájából jelenleg 200 rendelkezik valamiféle hálózati kapcsolattal.

MÁV, Matáv: fejlesztések Az iNteRNeTTo beszámolója szerint a Matáv hamarosan fél Mb/secundummal növeli az amerikai MCI felé irányuló 1 Mb/s kapacitású vonalát, amelyet - a kisebb kapacitáshoz hasonlóan - továbbra is az akadémiai szféra HBONE hálózatával fele-fele arányban megosztva használ majd a Matáv.

Sajtótájékoztatón számolt be a MÁV a január 1. óta üzemszerűen működő Szállításirányítási Információs Rendszerről, melynek jóvoltából a fuvaroztatók az Interneten is követhetik szállítmányaik útját.

Apple-ügyek Miközben egyik vezető alkalmazottat a másik után bocsátja el a veszteséggel küszködő Apple, a cég rekordmennyiségű új termék piacra dobását jelentette be: köztük van a világ leggyorsabb notebookjának nevezett PowerBook 3400, a G2 és G3 névre hallgató új PowerPC-generáció, az E-mate "iskolaszámítógép", a legújabb MassagePad 2000 és a QuickTake 200 digitális kamera.

iNteRNeTTo-pályázat Az iNteRNeTTo pályázatot hirdet "módszerükben vagy témájukban" az Internethez kapcsolódó művek írására. Novellákat (max. 5 ezer karakter), riportokat (max. 12 ezer) és közgazdasági elemzéseket (max. 30 ezer) várnak április 30-ig e-mailben (nyiro [at] internetto [dot] hu) vagy postán (1012 Bp., Márvány u. 17.). Eredményhirdetés: május 15. A fődíj mindhárom kategóriában 25 ezer Ft. További info: http://www.internetto.hu.

Figyelmébe ajánljuk