Kultúrális hírek

  • 2000. július 6.

Belpol

Gyász79 éves korában elhunyt Walter Matthau amerikai színész, számos klasszikus komédia főszereplője. Billy Wilder The Fortune Cookie című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő Oscar-díját nyerte el, de leghíresebb szerepét Jack Lemmon mellett alakította 1967-ben, a Neil Simon forgatókönyve alapján, Gene Saks által rendezett A furcsa párban (képünkön).
Walter Matuschanskavasky néven született egy orosz-zsidó bevándorló családban, első szerepeit egy jiddis színházban kapta, a második világháborúban rádiósként szolgált a légierőnél. Színházi és tévészerepek mellett több mint 60 filmben játszott, legutóbb Diane Keaton, Meg Ryan és Lisa Kudrow apjaként tűnt fel a vásznon (Hanging Up).

78 éves korában elhunyt Vittorio Gassmann, a második világháború utáni évtizedek egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb olasz filmszínésze. Első sikereinek egyikét 1949-ben aratta Giuseppe De Santis neorealista filmjében, a Keserű rizsben, emlékezetes alakításokat nyújtott többek között Mario Monicelli (Brancaleone ármádiája) és Dino Risi (Előzés; A nő illata) munkáiban; utóbbival a legjobb férfi főszereplő díját nyerte Cannes-ban. Írt is, önéletrajzát 1981-ben jelentette meg Nagy jövő áll a hátam mögött címmel.

Tragédia Roskildében Nyolc német, holland, dán és svéd fiatalember vesztette életét a dániai Roskilde fesztiválon, a Pearl Jam koncertje alatt: a színpad előterében állók elcsúsztak a sáros talajon, és a figyelmeztető felszólítások ellenére előre nyomuló tömeg agyontaposta őket. Rajtuk kívül még több mint húszan sebesültek meg. A tragédia után a Pearl Jam lemondta belgiumi koncertjét, akárcsak Roskildében a Cure, az Oasis és a Pet Shop Boys, habár a fesztivál igazgatósága szerint a tragédia ellenére fellépő zenekarok éppen ezzel fejezték ki együttérzésüket az áldozatok iránt. Az 1971 óta minden évben megtartott Roskilde Európa egyik legnagyobb szabadtéri fesztiválja, tavaly 100 ezer, idén 90 ezer látogatója volt.

Love Parade Július 1-jén Bécsben már megvolt, július 8-án születése helyén, Berlinben, valamint az angliai Leedsben rendezik meg a techno ünnepét (itt a BBC Radio One támogatásával). Jóllehet, máshol is tartanak hasonló rendezvényeket - elegendő csak a már szintén többéves hagyománnyal rendelkező zürichi Street Parade-re gondolni -, ez az első év, hogy maga a Love Parade mint termék kerül külföldre. Berlin központjába másfél millió embert várnak, azok meg a lassan guruló ötven kamion platóján a legjobb DJ-ket (köztük a főnök, Dr. Motte, Carl Cox, Sven Väth, Paul Van Dyk, Marusha és mások). A fesztivál jelmondata - One World One Love Parade - egyúttal a hivatalos gyűjteményes CD címe is. Bécsben, mint az Origo előre jelezte, a harmincöt között két magyar kamion is szolgált zenével, a Deadcode Production kocsiján Hot X, Igor D´Urden és Jay, a fruTure által kidekorált Third Generation Truck fedélzetén pedig Palotai, Cadik, Mango, Deck Flash, Reedoo és Freeman. Október 19-én Tel-Aviv, egy másik őszi szombaton Buenos Aires a következő állomás (www2.loveparade.net; www.loveparade.at; www.loveparade.fr ; www.street-parade.com).

Harry Potter-láz Az olvasás öröme felfedeztetésének elismeréséül Skócia legrégibb egyeteme, a University of St. Andrews díszdoktorrá avatta J. K. Rowlingot, az eddig világszerte több mint 37 millió példányban elkelt Harry Potter-könyvek szerzőjét, közvetlenül a negyedik Harry Potter-történet megjelenése előtt. A korábbiaknál kétszer vastagabb, 640 oldalas mű címét sokáig titokban tartotta a Bloomsbury kiadó, de immár publikus: Harry Potter and the Goblet of Fire (H. P. és a tűztó). Július 8-án lát napvilágot az angol nyelvterülethez tartozó országokban, 1,5 millió példányban. Az ötezer példányos első kiadások korában ez elképesztő, de azt mondják, csupán eleget tesznek az előzetes megrendeléseknek. Elsősorban Harry Potternek köszönhetően tavaly 66 százalékkal nőtt a Bloomsbury profitja. Az Amazon.com szerint minden idők legnagyobb online bestsellere lesz az új könyv.

A hamarosan 110 országban, 49 nyelven olvasható kötet angol nyelvű audiováltozata a nyomtatással egy időben kerül piacra 180 ezer példányban: a Random House-hoz tartozó Listening Library 17 CD-ből vagy 12 kazettából álló csomagja 201 és fél órányi Harry Pottert kínál, ezúttal is Jim Dale ad hangot több mint 125 szereplőnek. Két-három hét múlva megjelenik a Braille-változat is, pedig a vakoknak általában hónapokat kell erre várniuk, a nonprofit bostoni National Braille Press azonban most csodára készül.

Az első Harry Potter-filmet idén kezdik forgatni Steven Spielberg produkciójában, Christopher Columbus rendezésében, brit színészekkel.

Morze

MEGHALLGATOTT FILHARMONIKUSOK Egy órával azután, hogy befejeződött a 107 zenész és énekes nemzetközi zsűri általi meghallgatása, sajtótájékoztatón számoltak be tapasztalataikról, várakozásaikról - a részletes eredmény, a pontszámok összesítése e hét szerdájára várható. Kocsis Zoltán zeneigazgató hangsúlyozta, mindig szimpatizált a kisemberek sorsával, de most az a legfontosabb, hogy világszínvonalú zenekart csináljanak. A megnövelt követelményekkel szemben hamarosan 300 ezer Ft fölötti havi átlagbérek (+ pótlékok) állnak majd, amivel Magyarország legjobban fizetett közalkalmazottai lesznek az NFZ tagjai. A Narancs kérdésére Kovács Géza igazgató elmondta: a miniszteri rendelet ugyan kétévenkénti meghallgatást ír elő, de ezzel kapcsolatban a fejleményeket értékelve tesznek majd javaslatot a jogalkotónak. Gerhard Kaufmann gordonkaművész, a Bécsi Filharmonikusok szólamvezetője gratulált a "bátor és egészséges" lépéshez. John Georgiadis hegedűművész, a London Symphony Orchestra volt koncertmestere is dicsérte a magyar kormányt, hogy kreál egy kiemelkedően megfizetett zenekart, de hozzátette: ilyen általános próbajátékot csak alapvető változások esetén szoktak tartani, az egyéni vagy szólamonkénti meghallgatás viszont gyakori.

PAVAROTTI KOREÁBAN Luciano Pavarotti hangversenyt adott Dél-Koreában Békét mindörökké, egyesítve címmel. Az ENSZ-nagykövetként a demilitarizációs övezetben is járt olasz operasztár kijelentette: szívesen énekelne Észak-Koreában is a nélkülöző gyermekek megsegítésére.

AD AZ EST Szombaton nulla órakor az FM 98.6-es hullámsávon megkezdte adását a Pesti Est Rádió, melyet tulajdonosai, a Pesti Est Kft. és az Edison NTV reklámügynökség a 14-40 év közötti korosztályhoz szóló, legközszolgálatibb kereskedelmi rádiónak szánnak.

SZEGEDI BALETT: KÉRD´JELEK Miközben a városi közgyűlés, részben a jövő évi támogatás visszatérítendő előlegeként, a csőd elkerülése érdekében mintegy 85 millió Ft-tal emelte a Szegedi Nemzeti Színház költségvetését, az innen kivált/kirúgott Kortárs Balett támogatására idén 13 millió, jövőre 35 millió Ft-ot szavaztak meg, ugyanakkor nem biztosítottak megfelelő új játszóhelyet számukra a Korzó moziban. (Az előzmények: Narancs, június 15.)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.