Tartalom

MaNcs, XII. évf. 27. szám, (2000.07.06.) (2000-07-06)

Publicisztika

Publicisztika

Zöld ember seper

Köztudomású, hogy Orbán Viktort nem különösebben érdekli a környezetvédelem. Nem túl gyakran tűnődik el a globális felmelegedés problematikáján vagy az ózonlyuk tágulásának kérdéskörén, a klímaváltozások tendenciája pedig kifejezetten hidegen hagyja. A környezetvédelmi tárca problémái miatt sem főtt túlságosan a feje, tőle Pepó Pál akár a helyén is maradhatott volna, ha a honi környezetvédelem állapota nem számítana az EU-csatlakozás egyik kerékkötőjének. De annak számít, méghozzá nagyon, az uniós csatlakozáshoz ugyanis állítólag 3-4 ezer milliárd forintnyi beruházásra lenne szükség. Így hát Orbán Viktor kénytelen volt bokros teendői között néhány percet ennek a kellemetlen feladatnak szentelni, és néhány keresetlen jó tanácsot adni az új környezetvédelmi miniszternek. Nem bonyolódott bele szakmai tézisekbe, nem szemezgetett a Gia-hipotézis gondolatvilágából; annyit mondott Ligetvári Ferencnek, hogy ápolja csak a kapcsolatot a civil szervezetekkel, ügyesen, szívélyesen, akkor nem lesz semmi gond.

Publicisztika

Mindig öt

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az uniós csatlakozás újabb holtbiztos dátuma 2005, vagyis tíz év múltán megint csak sikerült ötévnyire megközelíteni az EU-tagságot. Ha valaki emlékezik még rá, 1990-ben 1995-ről beszéltek, 1997-ben pedig 2002 "tájékáról"; igaz, van ennek előnye is, a kiszámíthatóság. A magunk részéről például biztosak vagyunk abban, hogy a 2005-ös dátum 2002 magasságában 2007-re változik, sőt akár az ezen időpont mellett felsorakoztatott uniós érveket is felsorolhatnánk, megelőzve korunkat, mintegy, de hát mi értelme lenne.

Egotrip
Belpol

Belpol

"Tisztakezű politikát akarok" (Ligetvári Ferenc környezetvédelmi miniszter)

Magyar Narancs: Miniszteri kinevezése előtt ön a Debreceni Agrártudományi Egyetem (DATE) kihelyezett karaként működő Szarvasi Mezőgazdasági Víz- és Környezetgazdálkodási Főiskola (MVKF) főigazgatója volt. A szarvasi munkásságát kritikusan megítélő forrásaink szerint ön alapos tisztogatást végzett a tanári karban, majd gazdasági okokra hivatkozva olyan döntéseket hozott, amelyek rontották a diákság szociális és kulturális körülményeit. A konfliktus 1997 decemberében diáksztrájkhoz vezetett, ahol az ön lemondását követelték. Úgy sikerült megőriznie pozícióját, hogy azonnali hatállyal visszahelyezte állásába a kirúgott kollégiumigazgatót, illetve a képzés színvonalának emelésére beígért egy 60 millió jenes japán támogatást. Utóbbiról az a hír járja, hogy ez a 100 millió forintnak megfelelő összeg soha nem folyt be a főiskola kasszájába. Mi a helyzet ezzel a pénzzel?

Belpol

Kultúrális hírek

Gyász79 éves korában elhunyt Walter Matthau amerikai színész, számos klasszikus komédia főszereplője. Billy Wilder The Fortune Cookie című filmjében nyújtott alakításáért a legjobb mellékszereplő Oscar-díját nyerte el, de leghíresebb szerepét Jack Lemmon mellett alakította 1967-ben, a Neil Simon forgatókönyve alapján, Gene Saks által rendezett A furcsa párban (képünkön).

Belpol

Cyber hírek

Kohl-törlőA német exkancellárról neveztek el egy szoftvert, amely visszahozhatatlanul törli a felhasználó merevlemezének tartalmát. Az adatvédelmi és adatmegsemmisítő megoldásokat fejlesztő bajor Alpenland GmbH azután döntött az eddig BCWIPE néven ismert program "Helmuth Kohl Datenlöscher" névre kereszteléséről, hogy kiderült: 1998 szeptemberében, a CDU választási veresége után a számítógépes adatok tervszerű megsemmisítésére került sor a német kancellári hivatalban.

Belpol

Egy szoba, négy kerék (A mozgásfogyatékkal élők helyzete Magyarországon)

Hazánk néhány hete kapott Roosevelt-díjat a fogyatékkal élők segítésére szolgáló jogszabályok megalkotásáért. Körképünk szerint azonban ez a díj - egyelőre -- csak a jogalkotóknak szól, a mozgásfogyatékkal élők helyzetén egyelőre szinte semmit sem javít. Kerekes székkel gyakorlatilag lehetetlen közlekedni, óriási a diszkrimináció az oktatás és a munkához jutás terén. Hazánkban legalább félmillió mozgáskorlátozott ember él.

Belpol

Haderőreform - 2.: Jön majd az ötödik

A Magyar Honvédség 1989 óta már a negyedik haderőreform sokadik hullámát éli meg anélkül, hogy ezek pontos céljáról, végrehajtásáról, ütemezéséről és költségvetési hátteréről konszenzus alakult volna ki a parlamenti pártok között. Összeállításunk első, múlt heti részében az átalakítás eddigi menetét (és sorsát) elemeztük, az alábbiakban pedig a reform NATO-visszhangjáról és kilátásairól lesz szó.

Belpol

A szomszédokhoz képest (Takács Judit szociológus)

Magyar Narancs: Megítélésed szerint nálunk a nemi szerepek boncolgatására a kilencvenes évek kezdetén még nem volt igény, vagy volt ebben egy, az egyetemi oktatás részéről való ellenállás is? Mióta van jelen nálunk tulajdonképpen a társadalmi nemi szerepek vizsgálata a tudományban?

Külpol

Külpol

A szlovák államfő és betegsége: Jön a farkas?

Jönnek a hírek. Napról napra újabbak, immár több mint két hete. Kórházba szállították, intenzív osztályon kezelik, átvitték egyik pozsonyi kórházból a másikba, de a mentőautó fél óráig várakozott vele a portán, állapota válságosra fordult, állapota rendkívül válságosra fordult, családja orvospert fontolgat, átszállították Innsbruckba, nem is "tották", csak este fogják, jönnek Havel orvosai, láthatóan jobban van, csökkentik a mesterséges altatásának időtartamát, nem is lesz szükség harmadik műtétre, az agyának se lesz maradandó baja, megússza. Valahogy így. Míg érte izgulunk, egy csomó izgalmas dolog is felmerül a szlovák felszín alól.

Film

Film

Az ötödik parádé

Idén immár ötödik alkalommal rendezték meg a legendás 1969-es Greenwich Village-i Stonewall Inn nevű melegbárból indult lázadás emlékét őrző Meleg és Leszbikus Fesztivált Budapesten. A rendezvény vidámabb, sokoldalúbb, színesebb volt, mint tavaly. A vonulás közben kevesebb frusztrált tahó kiabálta be, hogy hülye buzik, és többen érkeztek vidékről meg külföldről. Egyedül a parádés, karácsonyfának öltözött transzvesztiták voltak régimódiak és megbízhatóan szemérmetlenek.

Zene

Zene

Építészet: Elvarázsolt kastély

Mintha a vidámparkok elvarázsolt kastélyait látnánk Reimholz Péter legújabb, a Bécsi kapu tér egyik sarkán álló téglaépületében. A középkorias, várra emlékeztető összforma zártságát nehézkes, gótikus ablakkeretek sora, széles körívvel megnyíló, baldachinszerű előtér, barokkos oromzat, ide-oda dülöngélő csúcsívsor töri meg. A látszólagosan esetleges elhelyezés játékossá teszi. Ezekkel a régies formákkal az építmény nemcsak felidézi a környező öreg házak jellegzetes, mindenki számára ismerős részleteit, hanem mint valami gipszöntvény, felveszi a szomszédos falak, a művet övező tér határainak alakzatait is. A sarok például fent, emeletmagasságban többszörösen megtörve visszaugrik, így a mélyedés pozitív megfelelőjévé válik a szemben álló ház kerek sarokerkélyének. A környezetbe való tökéletes beilleszkedés kétféle módszert is használó törekvésének külön apropója az a középkori falmaradvány lehetett, amelyet az épület a földszinten a bejárat körül és oldalt foglal magába, s amelyet a korábban itt állt épületből bontottak ki.

Zene

Fotó: Matyó anya (Siker vagy mítosz - A magyaros stílus Kecskeméten)

Nem lehet könnyű egy olyan kiállítást összeállítani, ahol a fenti matyós című és témájú képek sorakoznak egymás mellett. Meg gólyák, nádfedél, szürkemarhák, gémes kút és még matyók. Meglepő módon mindez mégis hatalmas sikert hozott hazánknak a harmincas években. De vajon mítosz volt-e a siker? Vagy fordítva? És mi maradt belőle egyáltalán?

Könyv

Könyv

Nemzeti Színház: Késő bánat

Lapzártánk egybeesik azzal a határnappal, amit Schwajda György kormánybiztos adott magának és az eddigi utolsó pályázat nyertesének, Vadász Györgynek arra, hogy megállapodjanak valamiről, amiből talán kinőhet a Nemzeti Színház nevű, elátkozott épület. E több mint százötven éves történet legfrissebb epizódja idején egy dolog biztos: megette a fene az egészet.

Könyv

Szolnoki színházi viszonyok: Pengeélen

A Szolnoki Szigligeti Színházat nevezhetnénk egyszerűen Schwajda-színháznak is, hisz a direktor személyisége markáns és egyértelmű arculattal, szellemiséggel ruházta fel. Kiszámítható, érték- és hagyományteremtő alkotóműhellyé vált, figyelemre méltó törzsközönséggel és művészi színvonallal, élő legendákat felvonultató színészgárdával terjesztette a kultúrát, prezentálta az egyetemes és magyar drámatörténetet. Eddig mindenképp.

Képzőművészet
Lélek

Lélek

Egészen a csontokig (Széchenyi fürdő)

2000 nyarán akad csoda bőven, mégis az idei szezon eddigi legkellemesebb kalandját jelentheti az, hogy megújult a Széchenyi fürdő szabadtéri részlege. Szebb, mint valaha, frissít, gyógyít és simogat, de legfőképpen ragyog, mint egy pompás asszony. Fürdőkultúra szavunkra ismét büszkék lehetünk.

Sport

Sport

78. Magyar Derby: Lovas nemzett

Egy kölcsön Turfból néztem ki a tutit, aztán elszúrtam mégis, mert az 1-2-9 helyett az 1-2--8-at tettem meg, persze körbe, hármas befutóra, szóval százhúszra kaptam semmit, de legalább nézhettem, ahogy ezek az állatok futnak.