Kulturális hírek

  • 2000. október 5.

Belpol

45 éves korában rákbetegségben elhunyt Ben Orr, a 70-es, 80-as évek fordulóján népszerű, 1987-ben feloszlott amerikai new wave zenekar, a Cars egyik alapítója. A basszusgitáros, énekes Benjamin Orzechowski néven született Clevelandben orosz és cseh szülőktől.
A legutóbbi időkben a Big People együttessel zenélt; a Cars legnagyobb slágereinek gyűjteményét nemrég adták ki.

n MEXIK", USA Két tengerentúli és egy hazai kiállítás látható a budapesti Ludwig Múzeumban. Mexikói kortárs művészet címmel 14, nálunk eddig ismeretlen alkotó mutatkozik be (november 5-ig). Az Éden illúziói: Az amerikai hátország képei címmel a középnyugat érkezett ide, zömmel történeti anyag, négy kortárs művész munkáival kiegészítve (november 26-ig). A kisteremben A fény háza címmel mutatja be rajzsorozatát Szépfalvi Ágnes és Nemes Csaba (október 29-ig).

n BERLIN, BERLIN Miközben a német főváros nálunk reprezentál (a Berlin köszönti Budapestet rendezvénysorozatot és a Berlinische Galerie gyűjteményéből összeállított, 100 mozgalmas év című tárlatot Eberhard Diepgen polgármester nyitotta meg a Műcsarnokban), Berlin is bővelkedik eseményekben.

A Potsdamer Platzon megnyílt a Filmmúzeum: az állandó kiállítás középpontjában a német film áll, az első időszakos bemutató a különleges effektusok birodalmába vezet el. A múzeum birtokában kb. kilencezer hangos- és némafilm, harmincezer forgatókönyv, húszezer plakát, több mint egymillió fotó és háromszáz színészi, rendezői hagyaték van, közte mindenekelőtt Marlene Dietriché.

A Neue Nationalgalerie-ben Picasso: Die Umarmung címmel nyílt kiállítás a testi közelség témájával foglalkozó, 130 munkából (december 10-ig). A Berggruen-gyűjtemény Cézanne in Berlin címmel a különböző berlini gyűjteményekben található 28 Cézanne-művet mutatja be (január 14-ig); nyolcvan éve ez az első önálló Cézanne-kiállítás a városban. A Kurfürstendammon Keith Haring nyolc acélszobra pompázik: az 1990-ben elhunyt amerikai graffitiművész szobrai első ízben láthatók Európában (november 25-ig).

Claudio Abbado karnaggyal való vitái miatt lemondott a Berlini Filharmonikusok igazgatói posztjáról Elmar Weingarten. Utóda Frank Kaersten adminisztratív igazgató lett.

Richard Avedon amerikai fényképész november 17-én veheti át Berlinben az első alkalommal odaítélt Berlini Fotódíjat, Kertész Imre pedig november 9-én a Die Welt című konzervatív napilap irodalmi díját.

n BEATLES: A KÖNYV Több száz könyvet írtak a Beatlesről, de most itt az egyetlen autentikus: a Ringo Starr, George Harrison, Paul McCartney, valamint John Lennon özvegye, Yoko Ono közreműködésével készült The Beatles Anthology 370 oldalon, korábban nem látható fotókkal eleveníti fel a történetet a liverpooli gyermekkortól a zenekar 1970-es feloszlásáig. Olykor a fiúk is többféleképpen emlékeznek (például hogy szívtak-e marihuanát vagy sem a Buckingham palota WC-jében, mielőtt lovaggá ütötte volna őket a királynő). A Cassell & Co. kiadó több mint 1,5 millió db előzetes megrendelést kapott a kötetre (www.chroniclebooks.com).

Eközben Londonban árverésre bocsátották azt a zongorát, melyen John az Imagine-t írta (akár 1,5 millió fontot is hozhat). Október 9-én, születésének 60. évfordulóján a Tokiótól 15 mérföldre lévő Karuizawa városában megnyílt a neki szentelt privát múzeum több mint száz emléktárggyal (gitár, jogsi, szemüveg, útlevél stb.). Yoko, akitől az anyag zöme származik, elégedetten konstatálta, hogy a bíróság - miként a testületnek írt levelében kérte - nem bocsátotta feltételesen szabadlábra Mark David Chapmant, aki húsz éve New Yorkban agyonlőtte Lennont. Legközelebb 2002-ben kerülhet sor az életfogytig szóló ítélet enyhítésére.

n NEMZETKÖZI SZÍNHÁZI FESZTIVÁL Az Európai Színházi Unió - 1993 után másodszor - tartja Budapesten immár 9. fesztiválját. November 10. és december 3. között a vilniusi Meno Fortas, a francia Theatre National Populaire-Villeurbane, a Düsseldorfer Schauspielhaus, az amszterdami Theatergroep Hollandia, a berlini Schaubühne am Lehniner Platz, a tel-avivi Cameri Theatre, a brit Royal Shakespeare Company, a palermói Teatro Garibaldi, a bukaresti Teatrul Bulandra, a szentpétervári Malij Tyeatr és a budapesti Katona József Színház (melynek igazgatója, Zsámbéki Gábor az Európai Színházi Unió elnöke) szerepel 12 előadással. Jegyek a Katonában, illetve a többi helyszínen (Víg, Thália, Trafó, Kiscelli romtemplom, Mafilm III-IV-es stúdió) kaphatók.

n NOBEL-ESÉLYESEK Vélhetően megjelenésünk napján megtudhatja a világ, ki kapja a kilencmillió koronával (közel egymillió dollárral) járó, idei irodalmi Nobel-díjat. Számos esélyest emlegetnek, köztük van az amerikai Philip Roth és Norman Mailer, az Indiában született, trinidadi V. S. Naipaul, a dél-afrikai J. M. Coetzee, a holland Cees Noote-boom, a belga Hugo Klaus, az indiai születésű brit Salman Rushdie, a francia Maurice Blanchot, az albán Ismael Kadare, a törökországi kurd Yasar Kemal, a franciául író marokkói Tahar Ben Jelloun, a kínai Bei Dao, a mexikói Carlos Fuentes, a perui Mario Vargas Llosa, a dán Villy Soerensen, a litván Vizma Belzevica, az észt Jaan Kross és Jaan Kaplinski.

n ETIKA A Budapesti Építész Kamara elsőfokon kizárta tagjai sorából Siklós Máriát, aki az etikai-fegyelmi bizottság szerint a Nemzeti Színház tervezése során sorozatosan etikai vétséget követett el. Mindez nem érinti a már megkezdődött építkezést. Siklós Mária megfellebbezi a határozatot.

n GYÁSZ Otthonában agyonlőtte magát Richard Farnsworth amerikai színész, akit a legutóbbi Oscar-osztás előtt a legjobb férfi főszereplő díjára jelöltek David Lynch Egyszerű történet című filmjében nyújtott alakításáért. A Comes a Horseman című filmben (1978) mutatott teljesítményéért a legjobb epizodista Oscarjára is jelölték. Rákban szenvedett, 80 éves volt.

n HARRY POTTER A készülőfélben lévő hollywoodi filmváltozat előtt egy hampshire-i leányiskola színjátszói a szerző, JK Rowling külön engedélyével színre viszik a Harry Potter és a bölcsek kövét. A világsikerű ifjúsági regény dramatizált verzióját Heather Morland angoltanár és Andrew Fielding színésztanár írta, a főszerepet a 17 éves Charlotte Bailey alakítja.

Pekingben megjelent a regényfolyam első három kötetének kínai fordítása. A belváros egyik legnagyobb könyvesboltja előtt kétszáz méteres sor kígyózott, hogy 68 yüanért megismerhesse az első menetben kétszázezer, a későbbiekben várhatóan kilencszázezer példányban létező Hali Bote (ez kínaiul Harry Potter) kalandjait.

n AIDA Egyiptom biztonsági okokból idén kihagyja a minden év októberében szokásos Aida-előadást, hogy ne ütközzön az ugyane időszakban esedékes parlamenti választásokkal. A Királyok völgyében, Luxorban, a piramisok lábánál tartott előadásokra legközelebb 2001-ben, Verdi halálának centenáriumi évében kerül sor.

Figyelmébe ajánljuk