Kulturális hírek

  • 2001. február 22.

Belpol

BERLINALE: NYERTEKA francia Patrice Chéreau Intimacy című, brit szereplőkkel, Hanif Kureishi írásaiból forgatott filmje nyerte az 51. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Aranymedvét és a legjobb európai film Kék Angyal-díját.
Női főszereplője, Kerry Fox, illetve Steven Soderbergh Traffic - A drogkartell hatalma című filmjének főszereplője, Benicio del Toro (képünkön) kapta a legjobb alakítások díját. A zsűri nagydíját a Beijing Bicyle című Biciklitolvajok-parafrázist rendező kínai Wang Xiaoshua kapta, az Ezüstmedvét a legújabb dán Dogma-film, az Italian for Beginners rendezője, Lone Scherfig, a legjobb rendezésért járó díjat pedig a tajvani Lin Cheng-sheng (Betelnut Beauty). A legjobb rövidfilm: Martine Chartrand: Ame noire (kanadai); Manfred Salzgeber-díj: Catherine Breillats: A ma soeur (francia); a német filmművész céh díjazottja: Gus Van Sant Finding Forrester (amerikai); életműdíjas: Kirk Douglas; Tarr Béla műve, a versenyen kívüli Fórum szekcióban vetített Werckmeister harmóniák a Berliner Zeitung olvasóinak díját nyerte el.

EMINEM Telt házak és tiltakozók fogadták brit turnéján Eminemet. A Sheffieldi Egyetem diákönkormányzata "betiltotta" a 28 éves fehér detroiti rappert: az egyetemi rádió nem játszhatja számait, az egyetemi lap nem közölhet róla kritikát, az egyetemi diszkóba tilos belépni Eminem-cuccokban, mert egy diáklány panaszt emelt a melegekre nézve sértő szövegei miatt.

San Franciscóban a Family Violence Prevention Fund és a Gay And Lesbian Alliance Against Defamation tiltakozik Eminem négy Grammy-jelölése miatt. A díjakat február 21-én osztják Los Angelesben, ahol a rapper várhatóan duettet ad elő a "meleg ikonként" aposztrofált Elton Johnnal. Eminemet öt nappal később Londonba várják, a Brit Awards ceremóniájára: a legjobb külföldi férfi előadók jelöltjei között szerepel. Április elején is lesz egy jelenése: 17 havi elzárás lehetőségével kell szembenéznie a bíróságon, mivel júniusban egy detroiti bárban pisztollyal (igaz, töltetlennel) megfenyegetett egy férfit, aki megcsókolta a feleségét (Eminemét).

GIULIANI vs. BROOKLYN, 2. MENET Két éven belül már másodszor tűz össze Rudolph Giuliani New York-i polgármester a Brooklyn Museum of Arttal. 1999-ben egy elefántürülékkel dúsított Szűz Mária-portré kiállítása miatt befagyasztotta a múzeum évi 7,2 millió dolláros támogatásának folyósítását (később a bíróság az alkotmány első kiegészítésének megsértése miatt fizetésre kötelezte). Most az háborította föl, hogy a Committed to the Image című, 94 kortárs fekete fotográfus közel kétszáz munkáját bemutató tárlaton szerepel a jamaicai születésű Renee Cox Yo Mama´s Last Supper című alkotása, melyen a tizenkét fekete apostol körében utolsó vacsoráját költő Jézust egy meztelen nő személyesíti meg. A katolikus neveltetésű művész szerint a kép valóban hordoz kritikát, például amiatt, hogy az egyház nem engedi női papok felszentelését: "Miért ne lehetne egy nő Krisztus? Mi vagyunk azok, akik életet adnak!" A szintén katolikus polgármester szerint azonban a kép visszataszító: el szeretné érni, hogy az adófizetők pénzét használó intézmények tartsák be a társadalmi konvenciókat, jogászaival tanácskozik a problémáról, s kifejezte, kész akár a legfelsőbb bíróságig is elmenni.

OSCAR: JELÖLTEK Sem A napfény íze, sem a Glamour nem került be a 73. alkalommal kiosztandó Oscar-díjak jelöltjei közé, ám Koltai Lajos révén mégis akad magyar filmes a névsorban: Giuseppe Tornatore Malenájának operatőreként áll versenyben (illusztrációnk e film egy kockája). A március 25-i ceremónián 12 kategóriában érdekelt Ridley Scott Gladiátora, tízben a tajvani Ang Lee műve, a Tigris és sárkány. Kettejükön kívül a legjobb film szobrában reménykedik még a duplázó Steven Soderbergh (Erin Brockovich; Traffic - A drogkartell hatalma) és Lasse Hallstrom (Chocolat). Ang Lee mellett a legjobb idegen nyelvű film kategóriájának jelöltjei: Alejandro González Inárritu: Amores Perros (mexikói), Jan Hrebejk: Musíme si pomáhat (cseh), Dominique Deruddere: Ledereen beroemd! (belga) és Agnés Jaoui: Le Goöut des autres (francia). Ang Lee, Scott és Soderbergh mellett az angol Stephen Daldry érdekelt még a legjobb rendezés kategóriájában (Billy Elliot). A legjobb női, illetve férfialakítás Oscar-díjasa Joan Allen (The Contender), Juliette Binoche (Chocolat), Ellen Burstyn (Rekviem egy álomért), Laura Linney (You Can Count On Me) vagy Julia Roberts (Erin Brockovich), illetve Javier Bardem (Before Night Falls), Russell Crowe (Gladiátor), Tom Hanks (Számkivetett), Ed Harris (Pollock) vagy Geoffrey Rush (Sade márki játékai) lehet. A legjobb eredeti filmdal díjának várományosai között van Björk, Sting, Bob Dylan és Randy Newman.

ÚJRA ROXY MUSIC Nyáron európai turnéra indul a Roxy Music. Az 1983-ban feloszlott angol együttes tagjai közül Bryan Ferry (ének), Phil Manzanera (gitár) és Andy McKay (szaxofon) lesz ott a színpadon, Brian Eno (billentyűk), aki már 1973-ban otthagyta a társaságot, hiányozni fog.

SINKOVITS UTÁN AVAR A Nemzet Színésze címet viselő tizenegy művész egyhangú döntése nyomán Avar István került közéjük, a Sinkovits Imre halálával megüresedett helyre. A cím birtokosai életük végéig havi ötszázezer Ft-os juttatást kapnak.

DÍJ A történelemtudományok terén Tőkéczki László Tisza István, a társadalomtudományi munkák közül Bán D. András A híd túlsó oldalán - Tanulmányok Kelet-Közép-Európáról című tanulmánykötete kapta a XX. Század Intézet által adományozott, 2000. év Legjobb Könyve díjat és a vele járó ötszázezer Ft jutalmat.

90. születésnapja alkalmából életútja elismeréseként a Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntette ki Püski Sándor könyvkiadót Mádl Ferenc államfő.

MAKEBA, A NAGYKÖVET Thabo Mbeki dél-afrikai államfő az ország afrikai jószolgálati nagykövetévé nevezte ki Miriam Makebát. Az 58 éves énekesnőt, aki az apartheid idején 31 évet emigrációban töltött (erre az időre esett házassága a militáns amerikai Fekete Párducok vezetőjével, Stokely Carmichaellel), 1999-ben az ENSZ élelmezési szervezete, a FAO is jószolgálati követévé nevezte ki.

IRAK, ÍRÁS Március 20-27. között az írott szó születése ötezredik évfordulójának megünneplésére készül Irak: nemzetközi konferenciát rendeznek Bagdadban, ahova többek között amerikai szakértőket is várnak. Az első ékírásos feliratok i. e. 3000 körül keletkezhettek, az agyagtáblákat Ur ókori sumer városban, Bagdadtól mintegy 260 kilométerre találták meg. Megoszlanak a vélemények, hogy valóban ezek-e az írásbeliség legrégibb nyomai: vannak, akik szerint az egyiptomi hieroglifák egy része i. e. 3300-3200 körül születhetett.

Figyelmébe ajánljuk