Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 08. szám, (2001.02.22. (2001-02-22)

Egotrip

Egotrip

Hammer Ferenc: Paszták népe (Számolás és számítás)

A népszámlálás komoly dolog. A közéleti beszéd többek között ugyanis különféle súlyú valószínűsítések és történetek összessége, amelynek fontos részét képezik "az emberek ilyenek meg olyanok" jellegű megállapítások. A népszámlálás a társadalom leírásának kitüntetett jelentőségű formája: vonatkoztatási pont és értelmezési keret a társadalom állapotáról, illetve a közös tennivalók irányáról szóló vitákban. Nem véletlen, hogy törvény rendelkezik megtartásáról, amely pénzbüntetés terhe mellett kötelezi az állampolgárt a válaszadásra. Egy adatbázis sosem számok holt halmaza, hanem - a kérdések megválogatása révén - érdekeket, meghatározott értékeket megjelenítő elbeszélés, amely egyeseknek kedvez, másokat pedig hátrányba hoz.

Egotrip

Kálmán C. György: Magánvalóság (Szláv regény)

Mindegy volt, hogy pontosan mit, Bélának lépnie kellett, hogy tűnjék föl: itt van ő is, valami nagyot és merészet kellett lépnie, azért nem akkorát és olyat, hogy visszacsinálni ne lehessen, de valahogyan észre kellett vetetnie magát, nem lehet őt még leírni. Szerepe van, bármi legyen is az.

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip (Hogyishívják évek)

Ezúton kérem a nyelvészetben jártas olvasókat (és különösen e hasábok tudós szerzőit, Kálmán C. és Nádasdy tanár urakat) arra, hogy sürgősen alkossanak egy használható kifejezést a most elkezdődött évtizedre. A minap egy szakmai vitán belém rekedt a gondolat. Hiába kezdtem magabiztosan hozzá eszmefuttatásomhoz arról, miért nem lehet az EU-ba a hetvenes-nyolcvanas években belépett országok tapasztalatait kivetíteni a, a..., amikor elakadt a hangom, dadogni kezdtem, hogy izé, minek is nevezzem a mostani éveket. Nullás évek, javasolta valaki, jó, mondtam, szóval a nullás években csatlakozó országokra. Az incidens mégis megtörte eszmefuttatásom lendületes ívét, a nyelvi kifejezés hiánya gondolataimat is elbizonytalanította.

Publicisztika

Publicisztika

Jeney Petra-Kende Tamás: Hétre várnak (A német kancellár és a csatlakozó munkavállalók)

Egy spanyol narancslé, egy dán sonka, egy görög saláta és Schmieder úr ült az asztalnál, amikor utóbbi a Bild Zeitungban a munkájára ácsingózó keleti tömegek képével szembesült. Kinézett az ablakon, és bosszankodva vette észre, hogy a bolgár kertész nem elvágólag nyírta le füvet, holott már több ízben elmagyarázta neki, hogy ennek van jelentősége. Csöngettek. Kinyitotta az ajtót, de az üdvrivalgás jellegű dzsenydobrira hirtelenjében nem tudott reagálni. Megjött Hanna, a lengyel takarítónő. Közben megjelent a kis Hansi Schmieder is, aki Annától, a baby-sittertől tanult szlovák altatót dúdolta. A solingeni késüzembe menet egy magyar kolléga Schmieder elé vágott a forgóajtóban, Schmieder a magyar hajtókáján furcsa trikolórt vett észre. Mikor utánakérdezett, megtudta, hogy valami forradalom volt ott. Valamikor. Este aztán, amikor a fogorvosa helyett annak román kollégáját találta a rendelőben, foghúzás közben víziója volt az olvasztótégelyről. Vagy rémálma?

Publicisztika

A bomlás stációi

Miközben az ország egyik fele röhög, a másik meg sír a kisgazda tragikomédián, amit egyébként - minden kacagtató momentuma mellett - egyre inkább hajlamosak vagyunk nettó tragédiaként felfogni (hisz az emberi aljasság váratlan mélységeit világítja be), nem árt, ha tudatosítjuk magunkban: az elmúlt hetek eseményei nem csak az FKGP válságát hozták el.

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

BERLINALE: NYERTEKA francia Patrice Chéreau Intimacy című, brit szereplőkkel, Hanif Kureishi írásaiból forgatott filmje nyerte az 51. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Aranymedvét és a legjobb európai film Kék Angyal-díját.

Belpol

Cyber hírek

Önszabályozó testületn átalánydíjas ADSL A Matávnet 2001. február 15-étől kínálja ADSL Otthon csomagját, amely korlátlan, nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít analóg telefonvonalon.

Belpol

Türelmi zónák: Az elsunnyogott törvény

Abeszélgetést nevével vállaló, huszonegy éves Schramek Krisztina két és fél éve dolgozik prostituáltként. A lányt a barátnője vezette be a szakmába, kezdeti félelmeit - állítása szerint - egy nap alatt levetkőzte. "Csak két hétig akartam csinálni, mert nagyon kellett a pénz, de igen gyorsan megszoktam a jólétet - mosolyog a csinos szőke lány -, hiszen a mostani keresetemhez képest vicc az a negyvenezer forint, amit az előző munkahelyemen kézhez kaptam."

Belpol

Befolyással való üzérkedéssel vádolják Pallagot: Tízmillió forintos kérdés

hírül múlt héten a Népszabadság. A családtagok állítólag azt mondják, Pallag a pénzért cserébe vállalta: közbenjár, hogy ne semmizzék ki őket Molnár László vagyonából. Pallag a lap értesüléseit tagadta, szerinte lejárató kampány indult ellene. A Molnár család általunk fellelt tagja ugyancsak tagadja, hogy pénzt adott volna a képviselőnek, hiszen nem volt miből. Az elhunyt férfi bátyját, Molnár Jánost egyelőre nem lehet előkeríteni. Közben a Fővárosi Főügyészség Nyomozóhivatalához kerültek a rendőrségtől

Külpol

Külpol

Nyugat-afrikai menekültek: Frontok pokla

Afrika kiugró északnyugati karéjának alsó felében, egymás szomszédságában helyezkedik el Sierra Leone, az egykori brit gyarmat és Libéria, a már a múlt században, amerikai gyámkodás alatt függetlenné vált új, szabad haza, amely visszavándorlási lehetőséget kínált az elhurcolt rabszolgák utódainak. A két kis országot észak felől az egykor francia uralom alatt álló Guinea öleli körül. A hármas határ mentén, guineai oldalon helyezkedik el az a Parrot´s Beak néven emlegetett térség, ahol évek óta tízezrével élnek Sierra Leone-i és libériai menekültek, akik a mindkét országban párhuzamosan zajló polgárháborúk elől szöktek át a határon, most viszont utolérték őket a harcok, sőt egy új front kellős közepébe csöppentek.

Könyv

Könyv

Irodalom és siker?

Egyik barátom kéziratos szövegéből emeltem át e combos Borges-idézetet, de nem azért, hogy - kétszeresen is - idegen tollakkal ékeskedjek, hanem mert nehéz volna pontosabban leírni azt a helyzetet, ami itt és most a kortárs magyar irodalom talán legfőbb paradoxona. Borges ugyanis kendőzetlen őszinteséggel és egyszerűséggel arról írt, amiről a magyar írók többsége a nyilvánosság előtt nem, vagy csak utalásszerűen, homályos metaforákat eregetve hajlandó beszélni. Akár a derék Bodóné, ha a bor árát kérdik.

Zene

Zene

Film: Szemből, halál (Jancsó Miklós: Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél)

Könnyű Jancsó Miklóst szeretni, úgy látszik. Mester és jelenség. A jelenség odaáll minden jó ügy mellé, ott van minden kilométerkőnél, korlátlan hitelességéből nyilván jól átgondoltan, tudatosan, de korlátlanul hitelez. A filmkészítőt annál is könnyebb, hiszen egy ideje felmentést adott mindenféle értelmezési kötelezettség alól. Ha nem előbb, akkor a Nekem lámpást adott... idején kimondatott: nincsen itt mit megfejteni, barátok közt, baráti hangulatban, barátok által összedobott pénzből készült a mű, egy jó kis marháskodás, minden kényszer nélkül, röhögni tessék, a gondolkodásba csak belehülyül az ember. Nincsenek is ezeknél kedvesebb hívószavak. Azóta megismerhettünk annyi becenevet, amennyit utoljára tán általános iskolás korunkban hallottunk, csupa remek pofa, éves pontossággal megérkező, menetrendszerű, alig több mint egyórányi, kelleténél árnyalatnyival hangosabb röhögés nem árt meg, sőt tünetgondozásra még használható is. Mi kell még? Hát nem könnyű rávágni, hogy semmi?

Zene

Film: Halvány elegancia (Sade márki játékai - Quills)

Amárki kimerítő portréját nehéz lenne számon kérni Doug Wright darabjának filmváltozatán, életének egyébként sem volt több köze a drámai műfajhoz, mint könyveinek. Halász Péter filmszalagra rögzített monológjánál úgysem kerülhetnénk közelebb az önjelölt prófétához, aki amikor csak tehette, úgy élt, ahogy prédikált, mértéktelenül, gyalázatosan, következésképpen fél életét börtönben és elmegyógyintézetben töltötte. Akár a sors tréfájának is vehetjük, hogy túlélte a forradalmat, tíz nappal a kitörése előtt ugyanis a Bastille-ből egy Charenton nevű város elmegyógyintézetébe szállították át, ahová később újra visszakerült, majd ott is halt meg 1814-ben.

Film
Képzőművészet

Képzőművészet

Könyv: Tulipántiprás; Tájkép, gyorshajtással (Vágvölgyi B. András: Tokyo Underground)

Nekem aztán bármit mondhatnának a kicsi, fájdalmukban is hallgatagon mosolygó, karaoke-függő, tektonikus katasztrófák tekintetében jól kondicionált, keletkezésmítoszaik szerint testvéri incesztusból termett japán emberekről, minden momentum érdekes volna, lévén, hogy soha nem jártam még a felkelő nap országában, sőt egy-két metropolis forgatagát kivéve nagyobb csoportokban sem láttam őket fel-alá menetelni. Olvastam persze Gibbson könyveit, és láttam a Blade Runner című filmet meg a többit, amelyekben az utópisztikus társadalom nagyon jellemző szociális, tudományos és kulturális szegmensét képezi a japánság. Fejtettem le már a netről manga-animációt, ültem Suzukiban, és láttam úgy visszatérni Japánból a jelenlegi magyar nagykövetet a Tilos az Á-ba, hogy már csak hajlongott, mint aki mindent tud - de a világnak azt a részét igazából mindig is a jótékony lávafüst és tengeri pára rejtette el előlem.

Képzőművészet

Kelta tészták

Becsületes kocsmazeneként a hatvanas években terjedt el az ír. A falusi daloknak e városi formája hangszeres kíséretet: gitárt, bendzsót, harmonikát kapott az első madarak, az Amerikából hazatért Clancy Brothers és a Dubliners feltűnésével. Az 1962-es évjáratú Dubliners még ma is működik, legendás énekesei, Luke Kelly és Ronnie Drew híján is megtöltötte ´98 őszén a PeCsa szabadterét, a dalai ugyan már arról szóltak, hogy nincs mit tenni, a Dubliners felett eljárt az idő. A nemkülönben vén róka Chieftains, noha a leghíresebb tradicionális ír zenekarként tartandó számon, a maga módján éppoly úttörő volt a hatvanas években, mint a Dubliners. Seán " Riada baráti köre azzal a szándékkal állt össze, hogy miközben épp a vokális muzsika dívott, feledésbe merülő hangszerekkel instrumentális zenét játsszon, továbbá a pubokkal szemben a koncerttermeket részesítette előnyben. A Chieftains újra divatba hozta azt a zenét, amely már kiment a divatból - nagyjából erre hivatkozva nevezte ki a Melody Maker 1975-ben az év zenekarának, a Rolling Stones és a Led Zeppelin előtt. Az ezt követő huszonöt évet jelentős számú aranylemez és Grammy-díj súlyosbította, de a world music történetébe inkább konceptalbumaival és a tradicionális muzsika határainak tágításával írta be magát a zenekar. Az írországi mellett sokat köszönhet neki a bretagne-i és a spanyolországi (Celtic Wedding, illetve Santiago albumok) kelta tradíció, de éppily fontos a nyitottsága a pop-rock sztárok (Sting, Van Morrison, Tom Jones, Sinead O´Connor, Marianne Faithfull) és a különféle nemzetiségű népzenészek (Carlos Nunez, Ry Cooder, Los Lobos) előtt.

Sport

Sport

Az értelmi fogyatékos sportolók felfüggesztése: Szemétkosarasok

Atavaly Sydneyben megrendezett paralimpiai játékokon, az értelmi fogyatékos sportolók versenyén a spanyol kosárlabdacsapat úgy szerzett aranyérmet, hogy a játékosok között voltak egészséges emberek is. A megdöbbentő csalás mérhetetlen kárt okozott a mozgalomnak, hiszen a spanyolok a paralimpiai eszmét becstelenítették meg. A botrány "üzenete" pedig mi más lehetne, mint az, hogy a fogyatékosok sporteseménye is üzlet, nem valószínű ugyanis, hogy nemzeti pretízskérdés lenne Spanyolországban, hogy az értelmi fogyatékosok között ők kosárlabdáznak a legjobban a világon.

Tranzit

Tranzit

Helyzetjelentés: Kora tavasz keleten

Érdekes, gondoltam, a tetőtérben azt olvastam, úgy pörög itt minden, a keleti végvárban, mint a fergeteges istennyila, a Lugasban meg nem változott semmi egy teljes naptári év során. Voltál közben otthon, ordítottam Zolikára, elnyomván négy másodperc erejéig Zoltán Erikát, Zolikám? Pont így ültél, ebben a tekert pózban ennél az asztalnál, amikor legutóbb bejöttem, esküszöm, csak akkor egy évvel fiatalabb voltál, gyakjalak. No, gyerek? Bírja még? Megmaradt? Reggel még megvoltak, bízom, ma is jó esélyekkel indulok haza. És mi a hír, mondjad, Debrecenben, hogy élnek a cívisek? Panaszkodnak, azt mondja, hogy lenyúlják a pénzeket. Kik, Zolikám, ne ejtsél már kétségekbe éhgyomorra teljesen. Hát ezek. Eladják egy tenderért az öreganyjukat. Autópálya, díszburkolat, repülőtér, kandeláber: egyre megy. Mit nem mondasz, de te azért megvagy, remélem, rendesen, nem veszélyeztetik a sörödet. Azt azért nem, szerencsére, de nagyon fogy már a türelem. Növekszik a népakarat, hogy nevezzék meg a felelősöket. Jönnek majd a tényfeltárók, mondom neki, biztosan, magam, szelíd literátor, kihalóban levő állatfajta, csak a közhangulatot tesztelem.

Tudomány

Tudomány

Elvetélt Matáv-tüntetés: Középiskolás fokon

a Matáv-tüntetés tizenéves szervezője, így az előre bejelentett demonstráció hatóságilag oszlatható csoportosulássá degradálódott a monopolista telkó Krisztina körúti székháza előtt. A tüntetést megelőző felhajtás mégsem volt hiábavaló: a prágai stílusú antikapitalista rohamtól tartó multi átalánydíjas,