Legyőzték a Fidesz jelöltjét Hajdúszoboszlón az időközi önkormányzati választáson

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Belpol

Öt településen tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap.

Hajdúszoboszló 8-as számú egyéni választókerületében Jónás Kálmán (független) az érvényes szavazatok 47 százalékát (350 szavazatot) megszerezve jelentős különbséggel nyerte meg a választást, míg a második helyre befutó Nagy Balázs (Fidesz-KDNP-Hajdúszoboszlói Gazdakör-MI Hajdúszoboszlóért) 36,5 százalékot (272 szavazatot) kapott, a harmadik helyen végzett az MSZP és a Párbeszéd támogatását is élvező Kovács Tibor (Momentum) pedig 16,5 százalékot (123 szavazatot) szerzett – derült ki a helyi választási iroda adatai alapján.

Az időközi választásra azért került sor, mert a körzet tavaly októberben megválasztott képviselője januárban lemondott.

Jónás Kálmán 2014 és 2019 között a Jobbik kompenzációs listáról szerzett mandátumot, ekképp lett önkormányzati képviselő. A tavalyi önkormányzati választást megelőzően azonban több korábbi párttársával együtt kilépett a pártból. 2019-ben függetlenként már elindult ugyanebben az egyéni választókerültben, akkor azonban 53 szavazattal (4 százalékkal) maradt alul.

Összesen öt településen rendeztek vasárnap időközi önkormányzati választást.

A Vas megyei Egyházasrádócon Derks Wilhelmus Josephus független jelöltet választották meg polgármesternek. A településen azért kellett időközi választást tartani, mert az előző faluvezető egészségi okokra hivatkozva májusban lemondott tisztségéről. Derks Wilhelmus Josephus 310 szavazatot kapott, Sőre Zoltánra 216-an voksoltak, Szvoboda Tamásra 197-en szavaztak, Dobronics Gábor Sándorra pedig 11-en.

A Somogy megyei Istvándiban Bereczkiné Pavelka Jolán független jelölt nyerte a polgármester-választást. A Szigetvár és Barcs között található községben azért volt szükség, mert Istvándi korábbi polgármesterét márciusban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság egy, a megválasztása előtt elkövetett bűncselekmény miatt. A településvezető ezzel elvesztette választójogát, tisztsége megszűnt.

Balogh Miklós (független) lett a polgármester a Baranya megyei Alsószentmártonban. A négy független jelölt közül Balogh Miklós 315, Petrovics Tibor 279, Gligulics Olivér 68, míg Acél Péter 21 szavazatot kapott. A településen azért volt szükség az időközi választásra, mert a község tavaly októberben megválasztott független polgármestere, Budai László februárban lemondott tisztségéről. A Pécsi Törvényszék januárban azt közölte róla az MTI-vel, hogy felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

A független Sándor József lett a Nógrád megyei Vizslás polgármestere, mellette a hat önkormányzati képviselőt is megválasztottak, 18 jelölt közül. Az időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a község képviselő-testülete június 25-én feloszlatta magát.

Figyelmébe ajánljuk