Vidnyánszky megüzente: ha az SZFE mostani vezetése nem képes elindítani az oktatást, akkor majd ők megteszik

  • narancs.hu
  • 2020. szeptember 14.

Belpol

Az SZFE kuratóriumának elnöke Bayer Zsolt műsorában is elmondhatta, mit gondol az egyetem ügyéről.

Hogy, hogy nem Vidnyánszky Attilla Bayer Zsolt műsorát sem hagy(hat)ta ki, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzet okán elmondhassa véleményét.

A műsor, ahogy az várható volt, teljesen egyoldalúan közelítette meg az SZFE ügyét; szó nem esett arról, hogy a kialakult helyzet miatti konfliktust az okozza, hogy a gyorsított ütemben alapítványi fenntartásúvá vált egyetemet fenntartó kuratóriumba az SZFE által javasolt személyek közül valahogy senki sem került be, ahogy a felügyelőbizottságba sem, sőt, a kuratórium egyeztetés nélkül simán átírta az intézmény alapító okiratát is, ily módon az egyetem demokratikusan megválasztott szenátusát is megfosztották a főbb jogköreitől. A diákok, mint ismert, blokád alá vették az intézményt, és nem ismerik el a kuratóriumot.

Vidnyánszky a Bayer Show-ban megjegyezte, hogy nem tud találkozni a diákokkal, mert „el vannak szeparálva, elzárják magukat, nem tudják elképzelni, nem tudnák elképzelni, hogy ott üljünk mellettük”. A kuratórium elnöke szerint jelenleg elképzelhetetlen, hogy együtt gondolkodjanak vagy csak párhuzamosan létezzenek. De a tanárok lemondását sem érti, mivel szerinte az első pillanattól kezdve azt hangsúlyozták, hogy csak a meglévő mellett rendszer mellett akarnak felépíteni valami mást.

false

Arról, hogy az SZFE dolgozói sztrájkot hirdettek Vidnyánszky szintén úgy nyilatkozott, „a tanári kar egy másodpercet nem volt hajlandó velünk együtt gondolkodni, előre megírt koreográfia mentén nem akartak korábban és most sem dolgozni”. Egyben újra azzal vádolta meg az oktatókat, hogy „gyakorlatilag manuipulálták a diákokat”.

Vidnyánszky Attila a műsorban lényegében megüzente, hogy „mi még mindig azon vagyunk, a kuratórium, hogy el kell kezdeni az oktatást. Ha a mostani vezetés nem képes arra, hogy elindítsa, akkor mi elindítjuk.”

Figyelmébe ajánljuk