Lelkes lengyelek várják Orbánt a Nemzeti Múzeumnál

  • narancs.hu
  • 2019. március 15.

Belpol

Legalább annyi a lengyel zászló, mint a magyar.
false

Fotó: MTI

Közös videoüzenetben hívott március 15. megünneplésére és méltatta a magyar-lengyel barátságot Orbán Viktor kormányfő és a pénteki budapesti ünnepség vendége, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Orbán Viktor a Facebook-oldalára feltöltött videóban úgy fogalmazott: itt kopogtat az ajtón március 15., nemzeti ünnepünk napja, a magyar szabadság napja, amelyen "azokra a hősökre emlékezünk, akik, ha kellett, mindenüket, sőt az életüket is odaadták a magyar szabadságért". Ezt a harcot a szabadságért "mindig a lengyelekkel együtt vívtuk meg" – hangsúlyozta, jelezve, hogy már a 19. század közepén is több száz lengyel harcolt a magyarok oldalán.

Most is eljönnek az ünnepségre, "erre a közös magyar-lengyel ünnepségre", és köztük lesz Mateusz Morawiecki is, hogy Budapesten saját szavaival köszöntse az egybegyűlteket – emlékeztetett a magyar miniszterelnök.

A lengyel kormányfő kiemelte, a magyar-lengyel barátság évszázadok óta tart, napjainkban is él, amikor magyar ünnepeken lengyel zászlókat lenget a szél.

Jól látszik – hangsúlyozta Mateusz Morawiecki –, ez a barátság egyre inkább a jövő irányába mutat, és "örülünk, hogy a magyarok személyében ilyen hűséges és kipróbált barátaink vannak".

false

 

Fotó: MTI

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?