Leszavazta a Fidesz, hogy lehetővé váljon Putyin letartóztatása Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2023. április 19.

Belpol

Vadai Ágnes javasolta az Országgyűlés külügyi bizottságában, hogy Magyarország hirdesse ki a Nemzetközi Büntetőbíróság statútumát.

Elutasították a kormánypártok az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén azt az ellenzéki javaslatot, amely lehetősget teremtett volna arra, hogy Magyarországon is érvényt lehessen szerezni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) által Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsnak – írja a hvg.hu.

A szakbizottság ellenzéki tagja, Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselőjének javaslata az volt, hogy a magyar parlament hirdesse ki hivatalosan a hágai büntetőbíróság statútumát. Jelenleg ugyanis ez a jogi aktus hiányzik, és bár Magyarország az ICC tagja, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban a statútum kihirdetésének elmaradásával indokolta azt, hogy

hiába adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság az orosz elnök ellen nemzetközi elfogatóparancsot, Putyint akkor sem tudnák letartóztatni és kiadni Hágának, ha Magyarországra jönne.

Mint ismert, a hágai bíróság március közepén közölte: alapos okkal feltételezhető, hogy Putyin büntetőjogi felelősséggel tartozik mind az Ukrajnában elkövetett háborús bűnökért, mind az ukrán gyermekek Oroszországba való deportálásáért. Az ICC ezért nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az orosz elnökre.

Ennek azonban a kormányzat szerint Magyarország nem tudna érvényt szerezni az említett hiányosság miatt. Gulyás a kihirdetés elmaradását azzal magyarázta, hogy annak idején Áder János korábbi köztársasági elnöki hivatala is többször jelezte, hogy az ICC statútuma ellentétes a magyar alkotmánnyal,

az Országgyűlés pedig nem akart olyan helyzetbe kerülni, hogy kihirdeti a statútumot, majd az az Alkotmánybíróság elé kerül, mely a köztársasági elnöknek ad igazat".

A lap szerint 2001-ben még nem volt alkotmányellenes az ICC-statútum. A magyar országgyűlési képviselők 2001. november 6-án nagy többséggel fogadták el a 72/2001. országgyűlési határozatot, amely kimondta, az Országgyűlés megerősíti a Nemzetközi Büntetőbíróság Statútumát. A hvg.hu megjegyzi, bár Gulyásnak formailag igaza van, a szöveget nem iktatták be a magyar törvények közé, ezért nem alkalmazható. Arra azonban nem adott magyarázatot a miniszter, hogy 2001-ben pártjának akkori politikusai, köztük a később köztársasági elnökként állítólag alkotmányellenességet látó Áder János és a ma is aktív Németh Zsolt miért gondolták ezt másképp.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk