Levelet írtak a pedagógusszervezetek Orbánnak, folytatnák a sztrájktárgyalásokat

  • narancs.hu
  • 2022. május 24.

Belpol

Amennyiben nem sikerül rövid időn belül megállapodásra jutniuk, folytatják a határozatlan időre meghirdetett sztrájkot.

Levelet írt Orbán Viktornak a PDSZ és a PSZ közös sztrájkbizottsága. Mint ismert, a szakszervezetek tavaly októberben kezdték a sztrájktárgyalásokat, melyek elsősorban a pedagógusbérek rendezéséről és a munkaterhek csökkentéséről szóltak. Bár a szakszervezetek a tárgyalássorozat alatt módosítottak az eredetileg benyújtott követeléseken, így sem sikerült megállapodni.

Először januárban kétórás figyelmeztető sztrájkkal hívták fel a figyelmet az elégedetlenségükre, mire válaszul a kormány kiadott egy rendeletet, amely gyakorlatilag ellehetetlenítette, hogy látható módon sztrájkoljanak a pedagógusok. A tanártársadalom erre országos polgári engedetlenségi mozgalomat indított reakcióként, a szakszervezetek és a kormány viszont továbbra sem tudott megállapodni. A PDSZ és a PSZ ezt követően újabb, határozatlan idejű sztrájkot hirdetett március 16-tól., amit április 1-én függesztettek fel az új kormány megalakulásáig.

A miniszterelnöknek címzett levelükben most azt írják, a sztrájk felfüggesztésekor a nyilvánosságnak is bejelentették, hogy az egyeztetést az új kormány megalakulása után folytatnák, és amennyiben nem sikerül rövid időn belül megállapodásra jutniuk, a márciusi, határozatlan időre meghirdetett sztrájkot is folytatnák.

A levélben közlik a miniszterelnökkel, megerősítik, hogy tovább kívánják folytatni a sztrájktárgyalásokat, és arra kérik, jelölje ki a tárgyalópartnert, aki a kormányt képviseli majd.

A követelések nem változtak:

  • A pedagógus-előmeneteli rendszer szerint besoroltak garantált illetménye 2022. január 1-jétől – a Kormány által ajánlott 10 százalékon felül – további 45 százalékkal emelkedjen!
  • Az oktatási ágazatban nem pedagógus munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege – a fizetési fokozathoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával – 2021. szeptember 1. napjával emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130%-ára!
  • A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel-oktatással lekötött munkaideje 2021.szeptember 1-jétől heti 22 óra legyen!
  • A pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidején belül a kötött munkaidő legfeljebb heti 35 óra legyen. A kötött munkaidejükben lehessen őket beosztani tanulócsoportba, egyéni megsegítésre, valamint gyermekfelügyeletre. Heti 5 órát adminisztrációval, illetve felkészüléssel tölthessenek.

Mint ismert, a közoktatás az új kormányban Pintér Sándor Belügyminisztériumához tartozik. Múlt szerdai miniszteri meghallgatását követően a belügyminiszter azt mondta, a sztrájktárgyalásokon a kormány részéről delegált tárgyalópartner valószínűleg miniszterhelyettese, Rétvári Bence lesz, vagy az oktatási területekért felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán. De ez attól is függ, mik a sztrájkkövetelések.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk