Magának engedélyezhette a kormány a Ludovika téri favágást

Belpol

A kiemelt beruházásokról szóló törvény miatt a Ludovika téren a lakosság és az önkormányzat beleszólása nélkül kezdődhetett meg a fák kivágása. Szemtanúk szerint a kutyák és a denevérek is rosszul jártak.

„Nem az Orczy parkban, hanem a Ludovika téren zajlanak a munkálatok, a kivitelező valamennyi fa kivágására jogerős szakhatósági engedéllyel rendelkezik” – reagált Fürjes Balázs, az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások kormánybiztosának hivatala tegnapi cikkünkre. Fürjesék szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusának építésén dolgozó munkások természetesen nem kötelesek tisztában lenni az engedélyeztetési eljárással, ezért mondhatták helyszíni tudósítónknak, hogy engedély híján ők egyetlen fát sem vágtak ki. Arra a kérdésünkre nem válaszolt a kormánybiztosi hivatal, hogy összesen hány fát vágtak ki, mi alapján választották ki ezeket, és azt sem kívánták kifejteni, hogyan fér össze a fák elpusztítása Fürjes korábbi nyilatkozatával, mely szerint a beruházás nyomán ezer négyzetméterrel nő a zöldfelület. Ehelyett arra hívták fel figyelmünket, hogy valótlanságok állítása és híresztelése felveti a jogi lépések érvényesítésének lehetőségét.

Az építkezésen dolgozó munkásoknál nem sokkal tájékozottabbak a helyi lakosok sem, egyikük a magyarnarancs.hu-nak azt mondta, valósággal sokkot kaptak, amikor kedden beindultak a láncfűrészek. A kordonépítés és a környéken parkoló autósok értesítése már október 25-én elkezdődött. Forrásunk arról számolt be, hogy zöldszervezeteknél és a kivitelezőnél is próbáltak tudakozódni, ám érdemben senki nem nyilatkozott. Sőt – amint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvétel is bizonyítja – a munkások perrel fenyegették a fák kivágását videózó lakosokat. A környéken sokan felháborodtak azon, hogy a nemzeti konzultáció kormánya egy ilyen jelentős infrastrukturális beruházást a lakossággal folytatott párbeszéd nélkül hajt végre. Aggódnak a lakókörnyezetükért is, a fák kivágásakor egyes szemtanúk szerint denevérek is elpusztulhattak, a kordon miatt pedig gyakorlatilag ellehetetlenült a kutyasétáltatás.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselője arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Ludovika Campus ügyeibe az önkormányzatnak sem volt beleszólása. Ennek oka, hogy a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásokról szóló (2006-ban fideszes és MSZP-s támogatással elfogadott) törvény szerint a Ludovika térihez hasonló beruházásoknál nem az önkormányzat az építési és természetvédelmi hatóság. Jakabfyt tegnap arról tájékoztatták a testületben, hogy az engedélyeket jelen esetben a budapesti kormányhivatal adta ki. Bár részletes információi csak a kérdésére érkező írásbeli válasz ismeretében lesznek, Jakabfy szerint ez azt jelenti, hogy a Kossuth téri vagy a normafai projektekhez hasonlóan a kormány itt is saját magának adta meg az engedélyt. Az LMP-s képviselő közérdekű adatigényléssel szeretné megismerni az engedélyek pontos szövegét, de azt már most valószínűsíti, hogy a fakivágást a fák betegségével fogja indokolni a kormányhivatal. Ennek jogosságáról a helyszínen járva nem győződött meg, szerinte néhány fát amiatt vághattak ki, hogy az épület messziről is jól látszódjon. Mivel a rönköket elszállítják, a növények egészséges voltát utólag nehéz lesz bizonyítani.

false

Az LMP egyébként hatályon kívül helyezné a kiemelt beruházásokról szóló törvényt, mert szerintük az intézményesíti a korrupció lehetőségét és a civil kontroll hiányát.

www.kupakverseny.hu\cms\admin\
config\config.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\admin\config\config_20121001_161655.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\admin\config\config_20121005_110016.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\admin\config\config_20121016_083559.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\config\config.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\config\config_20121001_095226.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\config\config_20121001_161647.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\cms\config\config_20121016_083552.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\configuration.php
Line 52:     var $password = 'YJt1u';
www.kupakverseny.hu\verseny2012_\cms_\admin\config\config.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\verseny2012_\cms_\config\config.ini
Line 47: mysql.password = YJt1u
www.kupakverseny.hu\verseny2012_\joomla_\configuration.php
Line 52:     var $password = 'YJt1u';

Figyelmébe ajánljuk