A Gyorskocsi utcai fogdában született – Mit akar a TETT?

Belpol

Ők zavarták meg a békemenet örömét – de tüntettek már az alaptörvény módosítása ellen, és kiálltak megalázott meleg pár mellett is. Kik ők és mit akarnak? Interjúnkból kiderül.

magyarnarancs.hu: Mit kell tudni a TETT születéséről?

Balta Fruzsina: A Társaság Egy Tudatos Társadalomért (TETT) 2013. március 11-én alakult, akkor volt a Parlament kapujánál egy demonstráció az alaptörvény negyedik módosítása ellen. A fiatalokból, főként középiskolásokból és egyetemistákból álló csoport tüntetésének akkor az lett a vége, hogy előállították és megbírságolták őket. Tulajdonképpen a Gyorskocsi utcai fogdában született az az ötlet, hogy mivel úgyis van egy csomó olyan társadalmi probléma, amiben szükséges, hogy a fiatalok összefogjanak, ezért folytatjuk az együttműködést: ez lett a TETT. Körülbelül 20-30 fő van a belső csoportban, közülük egy tucatnyi fiatal az, aki folyamatosan aktív. Minden más szervezettől függetlenül tevékenykedünk, fontos társadalmi kérdésekre igyekszünk felhívni a figyelmet.

magyarnarancs.hu: Mi a TETT filozófiája? Melyek azok a problémák, amelyekkel foglalkozik a szervezet?

false

 

Fotó: Sióréti Gábor

BF: Szerintünk mindenkit – függetlenül szexuális orientációtól, nemi identitástól, illetve szociális státusztól, vallási vagy etnikai hovatartozástól – azonos jogok illetnek meg, az ezekkel kapcsolatos kirekesztés elleni fellépést támogatjuk. Illetve a szolidaritás fontosságának hangsúlyozását szorgalmazzuk: a hajléktalanprobléma – mint kiemelt, mostanában kifejezetten aktuális kérdés – az, ami nagyon foglalkoztat bennünket, és a szegénység. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy természetes legyen az eltérő vélemények iránti tolerancia, és a környezettudatos gondolkodást is előtérbe helyezzük. Fontos, hogy a nemzeti hovatartozás fogalmát ne sajátítsa ki magának egyetlen politikai oldal sem. Nem gondoljuk, hogy például a magyarság olyan érték lenne, amelynek vállalása a konzervatív vagy a jobboldal kizárólagos privilégiuma lehet. Azt szeretnénk, ha az aktív társadalmi szerepvállalás egyrészt  egyre elterjedtebb lenne, másrészt elterjedtebbé válna abban a korosztályban is, amelyhez a TETT tagjai tartoznak.

magyarnarancs.hu: Az utóbbi időben milyen akcióik voltak?

BF: A legutóbbi a békemenet volt, de szoktunk csatlakozni mások által tartott, fontos ügyeket felvállaló aktivista eseményekhez is. Együttműködünk A Város Mindenkié csoporttal, legutoljára részt vettünk az üres lakások menetén (erről itt írtunk bővebben). Rendszeresen szervezett TETT-program a szabadbolt: ez egy olyan ajándékgazdaság, amely arról szól, hogy nem adományozni kell a rászorulóknak, azoknak, akiknek valamijük hiányzik, hanem valahol, általában közterületen létrehozunk egy olyan teret, ahol mindenki cserél. Akinek van valamije, tud hozni, és aki szeretne valamit elvinni, az ezt is megteheti. Nem feltétel, hogy valaki hozzon és vigyen is, lehet csak az egyiket vagy a másikat. Nemrég, a tanévkezdéskor rendeztünk egy ilyet iskolaszerekkel, de általában szoktunk ruhafélékkel is. De a TETT szervezett demonstrációt akkor is, amikor egy fiatal srácot megfenyegettek egy bolt előtt, azért, mert hajnalban azonos nemű párjával csókolózott, és a rendőrség botrányosnak mondható módon járt el. A jövőben pedig szeretnénk középiskolákban tudatosság- és tolerancianövelő programot szervezni.

magyarnarancs.hu: A demonstrációk szervezésén kívül akár a TETT, akár egy hasonló csoport tud más szerepet vinni, vagy ezeknek a szervezeteknek alapvetően a figyelemfelkeltés a céljuk?

BF: Azt gondolom, hogy mindenképp tud, mert megszervezi a háttérben (is) azokat az aktivista tereket, amelyeken nem csak nyilvánosan tudnak cselekedni – ez szerintem nagyon fontos. A legfontosabb, hogy aktívan megjelenítsen valamit a társadalomban – viszont nem kevésbé fontos az sem, ami a háttérben történik. Van egy fiatalokból álló – gyakorlatilag baráti közösségként is funkcionáló – csoport, amely azoknak, akik ehhez kapcsolódni tudnak vagy szeretnének, segít, hogy saját magukat önképzés jelleggel tegyék tudatossá.

magyarnarancs.hu: Miért érezték úgy, hogy a békemeneten akcióznia kell a csoportnak?

BF: Úgy gondoljuk, nagyon szomorú, hogy a jelenlegi hatalom olyasmit használ fel a politikája igazolására, ami rettenetesen szegényellenes, és egyáltalán nem szolidáris. Ezt valójában nem szabadna felhasználni, hiszen a kereszténység alapértéke, hogy szolidáris és szociális gondolat mentén szerveződik. Úgy gondoltuk, szembesítjük a békemenet résztvevőit azzal, hogy amit támogatnak, tulajdonképpen teljes mértékben ellentétes a keresztény tanításokkal. A TETT nem vallási szervezet – tagjai között vannak keresztények és nem keresztények is –, nem képviselünk nyilvánosan semmilyen vallási meggyőződést, csupán van egy komoly ellentmondás, amelyre fel akartuk hívni a figyelmet. Tettük ezt azért is, mert a vallási meggyőződéstől függetlenül a szolidaritás alapértékeink közé tartozik. Fontos hangsúlyozni, hogy nemcsak a jelenlegi kormánynak vagyunk az ellenzéke: úgy gondoljuk, hogy azok a társadalmi kérdések, amelyeket a zászlónkra tűzünk, amik mellett kiállunk, sokkal régebb óta és alapvetőbb veszélyben vannak, jóval többen lépnek túl ezeken.

magyarnarancs.hu: Milyen hatást értek el a békemeneten?

BF: Én két helyen vettem részt ezen a demonstráción: volt egy nagy molinónk, amit a menet egyik oldalán tartottunk. Ezen az állt: „E nép vezetői tévútra tértek, s akiket vezettek, eltévelyedtek.” (Ézsaiás 9,16) Ezt a feliratot sokan látták a menet közben, egészen addig, amíg a rendőrség úgy nem döntött, hogy állítólag a saját biztonságunk érdekében egy rendőri sorfallal elzárnak bennünket a békemenet résztvevőitől. Aki akarta, persze ezután is megnézhette a feliratot, de ekkor már nem volt olyan szembetűnő. A másik dolog pedig az, hogy külön kisebb méretű táblákon is vittük az üzeneteinket a meneten belül. A menet résztvevői gyakorlatilag – személyes tapasztalatom szerint – verbálisan inzultálták a TETT tagjait, rendreutasítottak minket, de olyan is volt, aki szerint szégyellhettük volna magunkat, sőt olyan reakcióval is találkoztunk, hogy örülhetünk, hogy nem 2006-ot írunk, így nem kell félni, hogy kilövik a szemünket. De volt, aki megkérdezte, honnan jöttünk, és amikor a sokadik kérdésre közöltem, hogy evangélikus vagyok, akkor egy kicsit az evangélikus egyházat szidta, míg mások a Biblia-fordítás felől érdeklődtek és tettek antiszemita megjegyzéseket.

magyarnarancs.hu: Legközelebb várhatóan milyen ügyben szólalnak fel?

BF: A hajléktalanpolitika most egy olyan dolog, amely eléggé a figyelem középpontjában van, de annyira súlyos probléma, hogy ezzel biztosan foglalkoznunk kell. De tervezzük, hogy a jövőben a nacionalizmus kérdésével is foglalkozunk: szeretnénk az utca emberét erről kérdezni, és úgy csinálni valamit.

Figyelmébe ajánljuk