Magyarország a szabadság hazája, ahol Orbán Viktor a pesti srác

  • narancs.hu
  • 2019. június 17.

Belpol

Gulyás Gergely és Schmidt Mária celebrált kiállításmegnyitót a Terror Házában.

„Az elmúlt két évszázad történelmi fordulópontjai közül a rendszerváltoztatás volt az, amelyet az ország szabad akaratából, jelentős áldozatok árán sikerre vitt – mondta Gulyás Gergely a Terror Háza 30 éve szabadon című kiállításának vasárnapi megnyitóján. „A múlt közös küzdelmei bizonyítják, hogy összetartozunk egymással, hogy minden magyar felelős minden magyarért, és hogy itt egyszerre, együtt van felelősségünk és feladatunk, sorsunk és életünk” – jelentette ki Gulyás az MTI tudósítása szerint, s hangsúlyozta: tudni és érteni kell, hogy nem magától értetődő a szabadság, amely azért valósulhatott meg, mert az emberek hajlandóak voltak a gondját viselni, és amikor módjuk volt rá, hajlandóak voltak harcolni érte.

false

 

Fotó: MTI-Mónus Márton

 

 

„Bár 1956-ban a túlerő leverte a forradalmat, a vérben és bűnben fogant kommunista rendszer halálos sebet kapott” – mondta a miniszter, aki szerint csak az MSZP vádolja a kormányt azzal, hogy ki akarják törölni a történelemből Nagy Imrét. „A szocialisták jogelődje kivégeztette a miniszterelnököt, majd három évtizeden át minden eszközzel megtorolta a legcsekélyebb kegyeletnyilvánítást is vele összefüggésben” – mondta Gulyás, majd e szavakkal zárta beszédét: „Ma Közép-Európa és benne Magyarország a szabadság hazája és Európa jövője; ennél többet aligha remélhettünk három évtizeddel ezelőtt”.

Természetesen Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója sem maradt szó nélkül. Mint mondta, 1989. június 16-án, ’56 mártírjainak újratemetésén 300 ezernél is több ember vett részt, és „ők ott megismerhettek egy fiatal politikust, aki a pesti srácokhoz és lányokhoz méltó bátorságról tett tanúbizonyságot” – mondta Schmidt Orbán Viktor beszharminc évvel ezelőtti beszédére utalva.

Figyelmébe ajánljuk